Egy Csipetnyi Erdély

Hiánypótló irodalmi tartalmú képeskönyvet készített Bendekffy Katalin.

A Prima díjas, MMA ösztöndíjas énekművész, aki zenei és színházi karrierjében hazai és nemzetközi színpadokon egyaránt komoly sikereket ért el, az Egy Csipetnyi Erdély című könyve gyerekeknek és családoknak szól.

A könyv hat nagy egységben mutatja be az erdélyi és székely kultúra hagyomány és mondavilágát, népművészetét, balladáit, legendáit, gyermekmondókáit, a tájegységek szokásait, kézimunkáit és a tájegységekhez kapcsolódóan egy-egy hagyományos receptet. Mindezt számos fotóval színesítve. Benedekffy Katalin szerint a hiánypótló mű szerethető és rendszeresen használható lesz óvodák, iskolák, könyvtárak és családok számára egyaránt. A könyv részeként megjelenő CD melléklet a tájegységek zenei világát mutatja be, és ízelítőt ad egy-egy balladából, mondókából, versből, meséből.

„Erdélyiként, Székelyként és Kányádi Sándor Kossuth-díjas költő unokahúgaként nagyon fontosak számomra a gyökereim, a kultúrám és a nemzeti összetartozásunk. Világot járt énekművészként mindig szem előtt tartottam a magyar zenei és irodalmi élet fontosságát, kultúránk ápolását, megismertetését, tovább örökítését a következő generációnak. Mindezeket szeretném eljuttatni a legtávolabbi otthonokba, és a diaszpórába egyaránt, erősítve ezzel is a nemzeti öntudatot a kulturális, nyelvi és lelki összetartozásunkat” – kezdte Katalin, akinek komoly céljai vannak a könyvvel.

„Ezzel a képes albummal szeretném, hogy az olvasók az igazi Erdélyt, Székelyföldet ismerjék meg a hagyományain, balladáin, versein, mondókáin, kultúráján keresztül. Betekintést nyerjenek az ott élő emberek lelkületébe, azt az Erdélyt lássák, amelyben én is felnőttem, és amely olyan embereket adott a világnak, mint Kányádi Sándor, Tamási Áron, Benedek Elek és még hosszan sorolhatnánk. Hiszen Erdély és Székelyföld hitet és gyökereket adott, Magyarország pedig szárnyakat, hogy megvalósulhassanak az álmaink” – tette hozzá az énekművész.