Kemény emberek, még keményebb kövek

Így termelik ki a márványt!

A márványnak minden centiméteréért meg kell küzdeni a természettel – a világ legszebb építőanyagát a hegyekből csak a „kőfaragók” képesek profi szinten kivájni. Ezt a mesterséget a világ legnagyobb márványmedencéjében, az olaszországi Apunai-Alpokban már több mint 2000 éve űzik. Munkájukat dokumentálja a Kemény, mint a kő című sorozat, amely január 3-án (hétfőn) 21 órakor startol el a Viasat Explore csatornán. Ön gondolt-e már valaha arra, hogyan jut el a márvány a házig?

Néhány mesteremberen múlik a régió egyik legfontosabb bevételi forrása

Az Apunai-Alpokban évente 1,5 millió köbméternyi márványt termelnek ki 150 különböző bányából. Többszáz kőfejtő dolgozik ezekben a külszíni bányákban, a legmodernebb gépekkel felszerelkezve. Többmillió eurós üzletágról van szó, amely fontos szerepet tölt be a régió gazdaságában, a titkok pedig évszázadok óta apáról fiára szállnak. Az üzletág egyik legfontosabb szereplője, Paolo Carli is egy márványkitermelő családból jött, és vallja, hogy ehhez a szakmához belülről kell érezni a késztetést. Ő többek között egy olajtársaság Katarban épülő felhőkarcolójához és londoni luxusapartmanokhoz termeli ki a márványt, de Hong Kong leggazdagabb negyedébe is szállítja az értékes követ.

A kőfejtés művészete

Ha megvan a lelőhely és megteremtették a fejtéshez szükséges infrastruktúrát, a szakemberek nagyméretű darabokat, úgynevezett blokkokat tárnak fel és vájnak ki a hegyből. Ezt követően a blokkokat kisebb, téglatestszerű darabokra kell vágni, hogy szállítható formátumúra redukálják az anyagot. A vágáshoz gyémántból készült drótfűrészt használnak, amely egy speciális géphez rögzítve másodpercenként 40 métert rotál.

A blokkok súlya 2-től akár 30 tonnáig is terjedhet – minden attól függ, hogy a hegy mit kínál. Akad 9 méter hosszú blokkrendelés is, és ezt úgy kell kitermelni, hogy közben ne törjön el. A kőfaragók vezetői mindig olyan pontokat keresnek a fejtőben, amelyek morfológiai karakterisztikájuknak köszönhetően „egészségesebbek”, azaz kevesebb rajtuk a defektus, és könnyebben fel is dolgozhatók.

A kitermelés után a szállítás is óriási körültekintést igénylő feladat. Egy 30 tonnás blokkot nem lehet csak úgy feldobni egy kamionra, gondolni kell a tömegeloszlásra is.  A blokkokat fából készült ékekkel és kötelekkel rögzítik, hogy a bányából kivezető kanyargós úton ne rántsa magával a szállítójárművet...

Az időjárási viszonyok, a feltárás helye, a vásárló igényei, a márvány minősége és a szállítás mikéntje egyaránt kihívásokkal teli mindennapokat hoz a szakemberek életébe – a kőfejtésnek erről az eddig talán meg nem énekelt művészetéről mesél a Kemény, mint a kő, hétfő esténként a Viasat Explore csatorna műsorán, amelyet a Telekom előfizetői januárban a Bónusz programhelyen is elérhetnek.