Átlátszó Hang Újzenei Fesztivál - A gazdátlan kalapács

Pierre Boulezre emlékezve.

Az UMZE Kamaraegyüttes Pierre Boulez korszakos remekművét, A gazdátlan kalapácsot állítja a hangverseny középpontjába. A René Char verseire, énekhangra és 6 hangszerre írt, 9 tételes kompozíció minden előadó számára rendkívüli kihívás, olyan mű, amely a 20. század második felének európai zenéjében nem kerülhető meg.

Csapó Gyula ugyancsak énekhangra, valamint 7 hangszerest foglalkoztató együttesre írta Huacas című darabját, melynek magyarországi bemutatója hangzik el a koncerten. A mű azték és spanyol szövegekre íródott, ajánlása, a konkvisztádorok és az inkvizíció áldozatai mellett, Pierre Bouleznek szól, „hálából A gazdátlan kalapácsért”. A műben leginkább Boulez ciklusformáló zenei gondolkodásmódjának hatása figyelhető meg, kreatív módon értelmezve.

Horváth Balázs Unisono c. darabja nyolc hangszerest foglalkoztató együttesre készült. Boulez hatása itt konkrétabban jelentkezik a partitúrában: a szerző Boulez műveiben használt hangsorokat, akkordokat is alkalmazott a művében, jóllehet, ezek a hallgató számára többnyire rejtve maradnak.

2022. január 15., szombat, 19:30 – BMC Koncertterem

Előadók

  Bódi Zsófia - szoprán

  Molnár Anna - mezzoszoprán

  Duleba Lívia - fuvola

  Bársony Péter - brácsa

  Koltai Katalin - gitár

  Holló Aurél - ütőhangszerek

  Schlanger Tamás - ütőhangszerek

  Fábry Boglárka - ütőhangszerek

  UMZE Kamaraegyüttes

  Tihanyi László - vezényel

További információ itt.

Hirdetés