Könyvajánlók elé avagy könyvtárak, könyvesboltok, olvasás

 „Gyalogolni jó!” – írta, mondta Móricz. Fordítom át az író szavait „Olvasni jó”-ra, bár biztosan rengeteg nagy ember szebben, jobban, frappánsabban már megállapította ezt. Olvasni jó – szeretnék még jó sokat olvasni, jó olvasást kívánni Mindenkinek!

Nem tudom, kell-e reklám a Fővárosi Szabó Ervin Könyvtárnak – annak is a központi épületének, de én a magam módján most reklámozom: nagyon szeretek odajárni. Talán azért, mert főiskolás kori emlékek is fűződnek hozzá, talán azért, mert legutolsó felújítása után egy konferencián vettem részt, s megcsodálhattam zárt termeit is, s mindez a születésnapomon történt, lehet. De az is lehet, hogy sokkal egyszerűbb az oka: emberléptékűnek tartom. A Múzeumok éjszakáján megcsodáltam az Országos Széchényi Könyvtárat, a hatalmas raktára elképesztett, olvasótermei valami „kutatás szagot” árasztottak, ámultam és bámultam, de a mindennapjaimnak könyvtára a fszek – azért kisbetű, mert ugye www. után ezt írjuk a hu elé.

Manapság a könyvesboltok elképesztő könyvrakásai helyett szívesebben töltöm az időmet a könyvtárban. Valószínűleg a könyvek igen magas árai is belejátszanak ebbe a cselekedetembe, de az is, hogy elért valami olyan érzés: még ezt sem olvastam el!
A gazdasági válság sok embert anyagilag is sújtott, s ha másért nem is, de ezért is ajánlom a könyvtárakat. A kölcsönzés díja jóval olcsóbb, mintha megvenném a könyveket, sőt lehetőségem van előbb megtudni, hogy érdemes-e megvenni, pénz adni érte, hiszen a „klasszikusokat” általában után nyomják gyakran. Meg aztán ott vannak az antikváriumok, amelyről sokan azt gondolják, hogy csak régi, ásatag kiadásokat tartogatnak. Szép színes könyvet néztem ki magamnak valamely évfordulómra, de mire megvettem volna, eltűnt a boltból. Benéztem egy antikváriumba, jóval olcsóbban megkaptam teljesen újonnan – a könyvesboltban azért nem volt, mert már két évesnél régebbi kiadású.

Persze, senkit se akarok lebeszélni az új könyvek vásárlásáról, hiszen az nagy élmény: a szaga, az újdonság varázsa, tartalmi frissessége.
De a lényeg nem a könyvtárakon és a könyvesboltokon van, hanem az olvasáson.
„Gyalogolni jó!” – írta, mondta Móricz. Fordítom át az író szavait „Olvasni jó”-ra, bár biztosan rengeteg nagy ember szebben, jobban, frappánsabban már megállapította ezt.
Olvasni jó – szeretnék még jó sokat olvasni, jó olvasást kívánni Mindenkinek!

Hozzászólások (24)

  • anon
    Évike20 (nem ellenőrzött)

    Én imádok olvasni, egy egész kis könyvtáram van már otthon.
    Ezért is várom az Idei Nagy Könyvelhagyó Napot !
    Csak pontosan nem tudom mikor lesz, valaki infó ?

    márc. 24, 2010
  • anon
    Traink (nem ellenőrzött)

    Hát, épp holnap lesz :), azaz március 25-én, csak nem bővíteni szeretnéd a könyvtárad tartalmát? Azt a könyvet neked is el kell ám veszítened ;)

    márc. 24, 2010
  • anon
    Évike20 (nem ellenőrzött)

    Tudom, majd elhagyok egyet ez benne a móka :)

    márc. 24, 2010
  • anon
    Pötimackó (nem ellenőrzött)

    Hát igen, az új könyv vásárlása maga egy élmény. én is nagyon szeretem a illatukat, meg az érzést, h ezt még senki nem olvasta el, én vagyok az első és igazi tulajdonosa.
    ennek ellenére imádom az antikváriumokat bújna, szétnézni, válogatni... nekem a könyv az könyv.

    márc. 24, 2010
  • anon
    Traink (nem ellenőrzött)

    Hát igen, a frissen vásárolt könyv illata mindent megér, elég szomorú, hogy mostanában annyira elterjedtek az e-book-ok. Persze annak, aki külföldön van, és nem tud könyvet beszerezni, annál érthető. És persze a könyvek ára is egyre magasabb, úgyhogy ezt az oldalt is meg tudom érteni, de most komolyan, hogy lehet mondjuk a Száz év magányt számítógépről olvasni??? Én biztosan nem tudnám...

    márc. 24, 2010
  • anon
    Hoppon (nem ellenőrzött)

    Nekem a Potter sorozatot sikerült kiolvasnom a gép előtt, de kiégett a szemem... de egyszerűen nem bírtam kivárni, míg megjelenik magyarul vagy angolul nálunk :)

    márc. 24, 2010
  • anon
    Jonnyy (nem ellenőrzött)

    Ezt a mulatságot én semfogom kihagyni, már korán fel is kelek, hogy minnél jobb legyen a napom.

    márc. 24, 2010
  • anon
    Pukkancs (nem ellenőrzött)

    Melyik a kedvenc könyves boltotok?

    márc. 26, 2010
  • anon
    Gogo (nem ellenőrzött)

    Nekem az Alexandra könyvesbolt :)

    márc. 26, 2010
  • anon
    Tündérkancsó (nem ellenőrzött)

    Én is azt tudom mondani,hogy olvasni jó!:)
    Ha már itt tartunk ki mit szeret olvasni? Esetleg mit olvasott el többször is?
    Részemről a Zabhegyező lett darabokra olvasva:)

    márc. 26, 2010

Oldalak