Az anyaság Don Quijotéja – Pedro Almodóvár új filmje a hazai mozikban

Január 27-én érkezik a hazai mozikban Pedro Almodóvar legújabb filmje, a Párhuzamos anyák.

A film, amely jelenleg 97%-on áll a Rotten Tomatoes kritikusan szerint, a velencei filmfesztiválon mutatkozott be a nagyközönségnek, ahol nyitófilmként vetítették, és ahol alakításáért Penélope Cruz átvehette a legjobb színésznőnek járó elismerést.

A nemzetközi sajtó imádja Pedro Almodóvár legújabb filmjét, melyet egyes filmkritikusok egyenesen a direktor egyik legerősebb alkotásának tartanak. A film nyomában járó jelölések és díjak is azt jelzik: Almodóvár és örök múzsája ismét nagyot alkotott. Az alkotópáros immáron nyolcadik közös munkáját jegyzi, melyre a rendező több mint két évtizede készül. Az általa csak az anyaság Don Quijotéjaként hivatkozott történetről már 1999-ben beszélgettek Cruzzal, a plakátja pedig feltűnik a direktor 2009-es filmjében, a Megtört ölelésekben is. 

A filmben két egyedülálló nő ugyanazon a napon ad életet gyermekének. Közös kórterembe kerülnek. Kiderül, hogy egyikük terhessége sem volt tervezett. A középkorú Janis (Penélope Cruz) repes az örömtől, míg a kamaszkorú Ana (Milena Smit) traumaként éli meg, hogy anya lett. A kórház folyosóján Janis vigasztalni próbálja Anát. Pár mondat elegendő ahhoz, hogy szoros kötelék alakuljon ki a két nő között. Előzetes itt.

Párhuzamos anyák

    spanyol filmdráma

Rendező: Pedro Almodóvar, Forgatókönyv: Pedro Almodóvar

Szereplők: Penélope Cruz, Milena Smit, Rossy de Palma, Aitana Sánchez-Gijón, Israel Elejalde

Producerek: Agustín Almodóvar, Esther García, César Pardiñas

Operatőr: José Luis Alcaine, Vágó: Teresa Font, Zene: Alberto Iglesias

A Párhuzamos anyákat néhány filmszínházban Pedro Almodóvar első angol nyelvű rendezése, a Jean Cocteau azonos című színházi monológjának Tilda Swintonnal készített szabad adaptációja, az Emberi hang kíséri. A 30 perces rövidfilmet a rendező 2020-ban forgatta.

Egy nő egyfolytában volt szeretője bőröndjeit bámulja, aki azért hagyta el őt, hogy másvalakit vegyen feleségül. Három nap leforgása alatt az asszony csupán egyszer hagyja el otthonát, hogy baltát és benzint vásároljon. Pedro Almodóvar filmjének világpremierje a 2020-as velencei filmfesztiválon volt.

Emberi hang

   spanyol rövidfilm, 2020

Rendező: Pedro Almodóvar

Író: Jean Cocteau

Forgatókönyv: Pedro Almodóvar

Szereplők: Tilda Swinton, Agustín Almodóvar

Producerek: Agustín Almodóvar, Eduardo García Alonso, Esther García, César Pardiñas

Operatőr: José Luis Alcaine, Vágó: Teresa Font, Zene: Alberto Iglesias

Magyarországon forgalmazza a Cinetel Kft.