Nőhónap a MáraiKultban

Egész hónapos programsorozattal ünneplik a hölgyeket a MáraiKult helyszínein az első kerületben.

A programkínálatban lesz színházi előadás, koncert, kiállítás, filmklub, bábszínház és beszélgetés nőkről, nőkkel, de nem csak nőknek a Márai Sándor Művelődési Házban, a Virág Benedek Házban, a Jókai Anna Szalonban és a Tér-Kép Galériában.

Március 8-án nyílik a Város lélegzete című iparművészeti kiállítás a Tér-Kép Galériában. A két finn, valamint két magyar művész, Babos Pálma, Bornemissza Eszter, Johanna Rytköla és Raija Rastas a korunkat meghatározó élő és épített környezet élményével, a nagyvárosi és természeti lét kettősségével foglalkozik alkotásaiban. A kiállításon saját művészi nyelvükön mutatják be a párhuzamosan megélt élményeket, azt a disszonanciát, ami jelenünkben egyszerre jelent korlátokat és lehetőségeket. A témával kapcsolatos látásmódjukat a 21. századi lét kritikájaként, a városi embernek szóló figyelmeztető felhívásként is értékelhető.

Szintén március 8-án Nőnapon indul a négy alkalomból álló dokumentumfilm sorozat, Négy női rendező – Négy érzékeny történet címmel a MáraiKult és a Magyar Dokumentumfilmesek Egyesülete közös szervezésében. A sorozatot Cseke Eszter és S. Takács András első egész estés dokumentumfilmje, a Born in Auschwitz indítja. Az öt év alatt, nemzetközi koprodukcióban készült film középpontjában egy generációról generációra öröklődő családi trauma áll. Vajon meg lehet-e szabadulni a nemzedékeken átívelő terhektől? Ha igen, akkor miben kereshető a felépülés lehetősége?  Erre keresik a választ az On the Spot alkotói nagysikerű, egész estés dokumentumfilmjükben.

Március a nők hónapja lesz a Jókai Anna Szalonban is! Előre lányok, előre! címmel március 11-én este három olyan alkotó lesz a szalon vendége, akik izgalmas alkotásaikkal, és inspiráló személyiségükkel fontos szereplői a mai magyar kulturális életnek. Nőművészet, festőnő, énekesnő, írónő... Milyen a női alkotók élete ma? Lehet-e külön kezelni mindezt, vagy ugyanolyan alkotói pályák léteznek csak, függetlenül attól, hogy valaki férfi vagy nő? Ismerjünk meg közelebbről kortárs művészeket, gondolkodókat, és azt, hogyan vélekednek ők minderről! Gesztelyi Nagy Zsuzsannával, Pátkai Rozinával és Szécsi Noémivel Szekeres Niki beszélget.

Az Ukrajnában dúló háborúra reflektál a k2 Színház és a KV Társulat legújabb, Felhőkakukkvár című bemutatója, amelynek nyílt próbájára várják az érdeklődőket szintén március 11-én. Arisztophanész, az antik görög komédiaíró egy háborúkkal terhes korban álmodta színpadra színdarabjait. Hősei hétköznapi emberek, akik a legkülönbözőbb ötletekkel állnak elő, hogy megfékezzék a közvetlen közelükben dúló vérontást. A nők szex-sztrájkba kezdenek, egy vidéki földműves különbékét köt az ellenséggel, két fővárosi fiatal pedig annyira megelégeli ezt a zord világot, hogy elvonul a természetbe és a madarak népével összefogva megalapítja Felhőkakukkvárat, a föld fölött lebegő tökéletes várost… Az előadás a pacifista komédiák felvetéseit veszi alapul. Mit tehet a kisember, ha a nagyemberek úgy döntenek, ideje fegyvert rántani? Abszurdba hajló szatíra készül sok humorral és nem kevés félelemmel amiatt, hogy az elmúlt kétezerötszáz évben az emberi természet mit sem változott.

A MáraiKultban a női vonalat Rohmann Ditta csellóművész erősíti, aki március 20-án 11-től a korunk egyik legavatottabb fortepiano-játékosával, Olga Pascsenkoval lép színpadra a Beethoven+ sorozatban. A hangverseny ideje alatt Zeneovival várják a 4-7 éves gyerekeket, akik egy irányított zenés játékban vehetnek részt, amíg szüleik a kamarazenét élvezhetik a másik teremben. A program kreatív kikapcsolódást, felejthetetlen élményt ígér az egész családnak!

Március 24-én nyílik a Virág Benedek Házban Hitka Viktória képzőművész frappáns üzenetekkel ellátott tányérkollekciói kapnak helyet, míg március 29-én este a MáraiKultban Ónodi Eszter & The Open Pub (lásd fotó) varázsol zenekarával igazi klubhangulatot a Díszteremben.

A nő(hó)nap rendezvénysorozata a MáraiKult és a Zeneakadémia közös projektjével, 2x2 női hang, női tekintet című elektroakusztikus koncerttel zárul március 30-án.

A Nő(hó)nap kijelölt rendezvényeire a hölgyek 50%-os kedvezménnyel válthatnak jegyet.  További információ a honlapon található.

MáraiKult havi programfüzet lapozható formátumban itt.