ISRA-DRAMA Budapest 2022

Izraeli Színházi Fesztivál március 17-19. – Eötvös10, IKI.

Az ISRA-DRAMA Budapest 2022 elnevezésű Izraeli Színházi Fesztivál a Maladype Színház Crossroads/Keresztutak programsorozatának keretein belül kerül megrendezésre 2022. március 17.-19. között. A Fesztivál célja, hogy megismertesse az újdonságokra nyitott magyarországi közönséget és a szakma képviselőit a modern Izrael drámairodalmával és színházművészetével, valamint lehetőséget biztosítson számukra az alkotókkal való közvetlen találkozásra.

Az Izraelben 2005-ben alapított és azóta évenként megrendezésre kerülő ISRA-DRAMA színházi showcase-nek nemcsak Tel Aviv-Jaffa, az ország kulturális fővárosa ad otthont, hanem Haifa, Jeruzsálem, Be'er Sheva is. A rendkívül gazdag fesztiválprogram részeként az izraeli és a külföldi vendégek panelbeszélgetéseken és szakmai vitákon vehetnek részt.

Az ISRA-DRAMA Budapest 2022 előadásairól:

A Maladype szervezésében Budapesten megvalósuló három napos színházi fesztivál március 17-i nyitó előadása a társulat új bemutatója: Roy Chen, izraeli drámaíró „Valaki, mint én” című társadalmilag érzékeny témákat feszegető alkotása lesz, Balázs Zoltán rendezésében.  Roy Chen, a jaffai Gesher Színház állandó szerzőjének legújabb darabja a pszichiátriai zavarokat érintő, napjainkban is tabuként kezelt témákat őszinte vallomás formájában tolmácsolja, egyszerre teremtve szereplőinek nyers és humoros színpadi valóságot. A társadalmilag érzékeny alkotás kendőzetlen betekintést ad nemcsak a betegek és az orvosok, de a szülők lelki világába is.

Március 18-án Maayan Kilchevsky izraeli színésznő személyes vallomásán alapuló “Színpadon (nem) így sétálunk” című monodrámáját tekintheti meg a közönség. Az előadás a fiatal művész életének azon küzdelmeiről szól, amelyeket veleszületett betegsége kapcsán saját testével, környezetével, szerelmeivel vívott.

Március 19-én a színésznőből lett neves drámaíró, Hadar Galron „Fütty – Anyám Mengele titkárnője volt” című egyszemélyes előadása lesz látható. A izraeli alkotó neve nem ismeretlen a magyar nézők előtt, hiszen első színpadi művét, a Mikvét (2004) Michal Dočekal rendezésében 2010-ben nagy sikerrel bemutatták a Pesti Színházban, a darabot a világ számos pontján azóta is játsszák. A „Fütty” című alkotást Galron Jacov Buchan izraeli kortárs író elbeszélése alapján írta, akinek édesanyja négy évig Mengele személyi tolmácsa és titkárnője volt.

Az Izraeli Drámairodalom Hanoch Levin Intézete és a Maladype Színház közös programjának, a fesztivál kiemelt partnere, az Eötvös10 Művelődési Ház ad otthont. A rendezvény fővédnökei Yacov Hadas-Handelsman, Izrael Állam budapesti nagykövete és Soproni Tamás, Budapest VI. Kerület Terézváros polgármestere. 

A Maladype Crossroads/Keresztutak programjáról:

A Maladype Színház 2011-ben indította útjára Crossroads/Keresztutak elnevezésű programsorozatát, amelynek keretében olyan román, szlovén, olasz, lengyel és szerb színházi társulatokat látott már vendégül, akik igényesen felépített repertoárjukkal és magas esztétikai minőséget képviselő előadásaikkal jól illeszkednek a színházi alkotóműhely szellemiségéhez.  A Maladype művészi törekvéseinek egyik fontos célja, hogy megismertesse közönségét a világszínház eseményeivel, bemutassa a feltörekvő színházi nemzedékeket és a kortárs drámairodalom kiemelkedő képviselőit. Ennek jegyében kerül sor a budapesti Izraeli Színházi Fesztiválon az Izraeli Drámairodalom Hanoch Levin Intézete és a kortárs izraeli drámairodalom bemutatkozására is.

A szakmai kísérőprogram az Izraeli Kulturális Intézettel együttműködve valósul meg, ahol a kerekasztal beszélgetés során a magyar közönségnek lehetősége lesz személyesen is találkozni a fesztivál izraeli vendégeivel: Shimrit Ron-nal, az Izraeli Drámairodalom Hanoch Levin Intézete igazgatójával, Sigal Cohen-nel, az Isra-Drama fesztivál producerével, Hana Vazana-Grunwald, Ealeal Semel, Itay Plaut rendezőkkel, valamint Hadar Galron, Maayan Kilchevsky és Roy Chen drámaírókkal. A beszélgetést Dr. Nagy András, drámaíró és egyetemi oktató vezeti. Az előadások magyar és angol nyelven hangzanak el, a szervezők a helyszínen szinkrontolmácsolást biztosítanak. Az előadásokra jegyek elővételben a jegy.hu-n vásárolhatók. Az ingyenes szakmai program előzetes regisztrációhoz kötött, a szervezők március 16-ig várják a résztvevők jelentkezését e-mail címen.

A szervezők a műsorváltozás jogát fenntartják!

A Fesztivál fővédnökei: Yacov Hadas-Handelsman, Izrael Állam budapesti nagykövete, Soproni Tamás, a VI. Kerület Terézváros polgármestere. A Fesztivál kiemelt partnerei: Eötvös10 Művelődési Ház, Izrael Állam Budapesti Nagykövetsége, Budapest Főváros VI. kerület Terézváros Önkormányzat, Budapesti Izraeli Kulturális Intézet, Hanoch Levin Institute of Israeli Drama, Connecting the Dots. A Fesztivál főszervezője: Balázs Zoltán, a Maladype Színház alapító-igazgatója. A Fesztivál kreatív producere: Huszár Sylvia, a Maladype Színház nemzetközi menedzsere. Támogatók: EMMI, Izraeli Nagykövetség. Az Isra-Dráma Budapest 2022 Izraeli Színházi Fesztivál a Maladype Színház és az Izraeli Drámairodalom Hanoch Levin Intézete együttműködésével valósul meg.

További információ itt.

Hirdetés