Számos újdonsággal érkezik a Virtuózok V4+ 2022-es évada

Nyolcadik évadába lép a népszerű magyar klasszikus zenei tévés tehetségkutató, a Virtuózok.

2022-ben is a téli műsorstruktúrában, novemberben mutatják majd be mind az öt résztvevő ország tévécsatornái a “Visegrádi Virtuózok+Szlovénia” műsort, így idén is akár 70 millió ember ismerheti meg hazánk és a régió gazdag zenei hagyományait. Az évad nagy újdonsága, hogy idén először a szomszédos országok magyarajkú településein is keresi a műsor a kiemelkedő tehetségeket. Mielőtt az idei évad adásai – a magyarországi kiválasztás, valamint a nemzetközi elődöntők és a döntő – képernyőre kerülnek, egy különleges „Best of” adással készülnek április 1-jén, pénteken 20.45-től a Duna TV-n.

A Virtuózok a magyar televíziózásban egyedülálló komolyzenei tehetségkutató, amely elindítása óta töretlenül sikeres, évadonként nézők millióit vonzza a képernyő elé. A műsor és oktatási program célja, hogy a klasszikus zene segítségével állítson példát a jelen fiataljai elé és fedezze fel tehetségüket, majd adjon nekik életre szóló élményt, fejlődési lehetőséget és koncertfellépéseket a legnagyobb világsztárokkal. Emellett nem csak a résztvevő országok klasszikus zenei sokszínűségét, hanem a határokon átívelő közös közép- és kelet-európai kultúránkat is népszerűsíti a műsor.

Peller Mariann, a műsor ötletgazdája, a Virtuózok alapítója és producere szerint a közösség, az összefogás, a jövő zenéjének támogatása, a komplex tehetséggondozás már nyolcadik éve, a műsor megalapítása óta a Virtuózok produkció egyik legfontosabb célja. A program missziója egy magára, értékeire, kultúrájára büszke, a világ jobbításán fáradozó fiatal generáció támogatása, szellemi táplálékkal, kulturális gazdagsággal ellátva őket, akik a világ élvonalába segíthetik hazánkat kulturális és gazdasági téren is.

A népszerű magyar találmány immár a nyolcadik évadába lép. A korábbi két évadhoz hasonlóan idén a Visegrádi Négyek országai – Magyarország, Csehország, Szlovákia, Lengyelország – mellett Szlovénia klasszikus zenei tehetségeit is keresi a Virtuózok V4+. A Virtuózok Visegrádi Négyek Plusz – mely idén is az Emberi Erőforrások Minisztériuma és Prof. Dr. Kásler Miklós fővédnöksége alatt valósul meg – egy ún. „Best of”epizóddal jelentkezik április 1-én, pénteken 20.45-től a Duna TV-n. A műsorban a 2020-as és 2021-es évad legmeghatóbb, legérdekesebb, legszórakoztatóbb pillanatait idézik fel, Bősze Ádám és Miklósa Erika kommentárjaival. Emellett Maestro Plácido Domingo, a Virtuózok állandó zsűritagja és elkötelezett patrónusa beszél a műsorral kapcsolatos emlékeiről, meglátásairól. Miklósa Erika operaénekes, a magyar és a nemzetközi adás zsűritagja is elmeséli meghatározó élményeit az eddigi V4+ évadokból. Sőt, a műsor végén már a 2022-es magyar válogató eseményeiből is ízelítőt kaphatnak a nézők. (a mellékelt fotón a Virtuózok V4+ tavalyi döntősei, Ida Nowakowska műsorvezetővel)

A magyar válogató zsűrijében új tagok keresik a tehetségeket: Várdai István gordonkaművész és Kesselyák Gergely karmester egyéb elfoglaltságai mellett idén nem tudta vállalni a részvételt. A zsűrielnök így Keller András Kossuth-, Liszt-, Bartók-Pásztory-díjas, Érdemes zeneművész lett, aki 2007 óta Magyarország egyik élvonalbeli zenekara, a Concerto Budapest  művészeti vezetője és első karmestere,  hegedűművész, a világhírű Keller Vonósnégyes alapítója, a londoni  Guildhall School of Music hegedűprofesszora és több mint 70 nemzetközi díj birtokosa. A másik idei új magyar zsűritag pedig a tavalyi nemzetközi adások mentora, Káel Norbert zongoraművész, a crossover zenei stílus egyik legismertebb képviselője, hazai és nemzetközi zenei élet aktívan koncertező szereplője, aki jazz doktori fokozattal rendelkezik. Az új tagok nagy örömmel csatlakoztak a már rutinos zsűritagokhoz, Bogányi Gergelyhez, Miklósa Erikához, Balázs Jánoshoz és Dr. Batta Andráshoz. Bősze Ádám pedig műsorvezetőként tér vissza. A magyar válogató adás novemberben kerül képernyőre, ezt követik a nemzetközi adások. Bogányi Gergely zsűritag, a Kis Virtuózok Alapítvány elnöke szerint „éhezik az emberek a kultúrát és a Virtuózokon keresztül tápláljuk sokak lelkét a zenével.”

Az évad nagy újdonsága, hogy idén először a szomszédos országokban, a határontúli magyarság körében is keresi a műsor a kiemelkedő tehetségeket: a Felvidékre, Erdélybe, Csángóföldre és a Vajdaságba látogatnak el a Virtuózok szakemberei, hogy meghallgassák a klasszikus zenét játszó fiatalokat, ezzel is biztosítva számukra a műsorban történő részvétel lehetőségét és hangsúlyozva, hogy a határon túli területeken élők az anyaország számára ugyanolyan fontosak.

A Virtuózok sajtótájékoztatóján Prof. Dr. Kásler Miklós elmondta, rendkívüli szimpátiával követi a Virtuózok történetét. „Vigyék el a magyar kultúra jó hírét a világ zeneművészeti szentélyeibe! A zene a békét jelenti, az emberi lélek megnyugvását. Egyetlen zenei tehetség, szikra sem fog kihunyni, mindenkit felfedez a műsor.” – tette hozzá az emberi erőforrások minisztere, aki külön kitért az idei határon túli válogatók fontosságára is.

Peller Mariann, a műsor producere kijelentette, a Virtuózok egy olyan kultúrmisszió, melyhez egyre többen nagy örömmel csatlakoznak. Elmondta, hogy a Virtuózok V4+ nemzetközi zsűrijében is lesznek új tagok az idén: Harvey Goldsmith, közismert koncertszervező, akinek a nevéhez többek közt a Live Aid koncertsorozat megvalósítása kapcsolódik. Emellett zsűritag lesz Pablo Sainz-Villegas, világhírű spanyol gitárművész is. Sztárfellépőként pedig a világsztár énekest, Matteo Bocellit láthatják majd a Virtuózok nemzetközi adásainak nézői.

A tehetséggondozás, a kiemelkedő tehetségek számára koncertlehetőségek biztosítása továbbra is az egyik legfontosabb missziója a Virtuózok programnak: április 25-én kerül sor a Virtuózok Nemzetközi Művészeti Bizottságának ülésére a Magyar Zene Házában, Maestro Plácido Domingo elnökletével. A Bizottságban részt vesz még Keller András hegedűművész, karmester, Bogányi Gergely zongoraművész, Clara Dent oboaművész, Petar Čulić gitárművész, Hollerung Gábor karmester, valamint Eckhardt Gábor és Kohán István zenetanárok. A kiemelkedő tehetségeket 2 körben hallgatják meg a Bizottság tagjai és választják ki azokat, akik számára különleges nemzetközi tehetséggondozó program indul.

A határon túli magyarok számára meghirdetett Virtuózok válogatókra itt lehet jelentkezni május 15-ig. Határon túli jelentkezési felhívó spot itt, Virtuózok Best of V4+ spot itt.