Ran – Káosz - japán-francia történelmi dráma

Akira Kuroszawa filmklasszikusa újra a mozivásznon!

A Pannonia Entertainment 2022. április 7-től ismét elérhetővé teszi Akira Kurosawa klasszikusát! A Ran – Káosz digitálisan felújítva, 4K minőségben, 5.1 Dolby hanggal kerül bemutatásra. A Ran – Káosz Akira Kuroszawa 1985-ös nagyjátékfilmje, melyet Masato Ide és Hideo Oguni forgatókönyvéből rendezett.

Akira Kuroszawa, talán a legismertebb japán filmrendező, filmproducer, forgatókönyvíró1910-ben született és 1998-ban hunyt el Tokióban. Legelső filmjét 1941-ben készítette, legutolsó műve halála után, 1999-ben jelent meg. Kurosawa aktív pályája idején Japán harcias államból békés gazdasági nagyhatalommá vált. Legismertebb filmjei az 1950-es és 1960-as években készültek, de haláláig még sok filmet írt, rendezett. Filmtörténeti jelentőségű filmje az Akutagava Rjúnoszuke két novellájából – A vihar kapujában (Rasómon) és A bozótmélyben (Jabu no naka) – készült A vihar kapujában; 1950, mely elnyerte a Velencei Nemzetközi Filmfesztivál Nagydíját.

Sok filmje játszódik Japán feudális korszakában (kb. XIII–XVII. század), néhány William Shakespeare-mű filmes adaptációja. Ilyen például a Ran (Lear király) vagy a Véres trón (Macbeth). A Ranben a rendező a Lear király történetet a XVI. századi Japánba helyezi át. A magyar nézőknek A só című magyar népmese története is felidéződhet. A Lear király William Shakespeare egyik leghíresebb és legösszetettebb tragédiája, amely az idős címszereplő fokozatos megőrülését mutatja be, ahogy a három lánya hízelgésére számítva lemond a javukra a koronáról és szétosztja közöttük az országot. A tragikus történet forrása a britonok királyának, Leirnek a legendája a római kor előtti kelta vaskorból (i.e. 8. század). A film 12 millió amerikai dollárból készült. Ehhez képest csak 4 092 863 dollárt hozott vissza, de a kritikusok szerették.

Ran – Káosz

Digitálisan felújított kép és hang

ART besorolással rendelkezik

Rendezte: Akira Kurosawa

Bemutató: 2022. 04. 07

Forgalmazó: Pannonia Entertainment

Korhatár: 16

Előzetes itt.

Hidetora fejedelem átadja birodalmának irányítását legidősebb fiának, Tarónak. Szaburu, a legkisebb fiú nem helyesli apja döntését, mert mindkét bátyját túlságosan hatalomszeretőnek ismeri, s emiatt egyiküket sem érzi alkalmasnak egy egységes állam vezetésére. Az atya ezért Szaburu ellen fordul, de hamarosan kénytelen lesz belátni, hogy "lázadó fiának" igaza volt... A filmben Kuroszava Akira Shakespeare Lear király című művét meséli el, a történetet a XVI. századi Japánba helyezve át. Szándéka szerint létfontosságú kérdésekre kíván bennünket figyelmeztetni, ahogy a Filmkultúra kritikusa is írta: "Kuroszava, a gondolkodó és művészetével hatni tudó, felelős ember a lehető legaktuálisabb veszélyre hívja fel a figyelmet: az emberiség bármelyik pillanatban elpusztíthatja önmagát. Jól megrajzolt portrét tart elénk a rendező: ilyen voltál, ilyen vagy - gondold meg hát ember, mit cselekszel!" A film digitálisan felújítva 4K minőségben 5.1 Dolby hanggal kerül bemutatásra.