Szolidaritási nap Ukrajnáért

2022. április 24-én Ön is csatlakozhat a Nemzeti Színház és az Ökumenikus Segélyszervezet összefogásához és adományával támogathatja a háború elől menekülőket.

2022. április 24-én, vasárnap, 17 óra - Nemzeti Színház, Nagyszínpad

Ivan Karpenko-Karij: A boldogtalan

A kijevi Ivan Franko Ukrán Nemzeti Dráma Színház előadása felvételről ukrán nyelven magyar felirattal.

A boldogtalan című darab az ukrán hivatásos színház egyik létrehozójának, a színészként, rendezőként és drámaíróként is ismert Ivan Karpenko-Karijnak a legnépszerűbb színműve, egyúttal az ukrán nemzeti drámairodalom örökségének fontos része. A történet középpontjában egy szerelmi háromszög, Varka, Hnat és Szofia kapcsolata áll. Az ő viszonyrendszerükből bontakozik ki a dráma fő cselekményszála. A szerző ugyanakkor egy nehezebb, de mélyebb olvasatot is kínál az értelmezéshez, mely az örök értékek és fogalmak felé vezet bennünket... Az előadás a kiveji ukrán Nemzeti egyik friss bemutatója, premierje 2021 decemberében volt.

Iván – Olekszij Bohdanovics, Szofia – Vira Zinevics, Hanna – Irina Dorosenko, Hnat – Akmal Huriezov, Varka – Krisztina Fedorak, Paraszka – Dana Kuz, Palaska – Katerina Artemenko, Demjan – Vitalij Azsnov, Sztepan – Renat Szettarov, Omelko – Valerij Velicsko

Díszlet, jelmez: Tetjana Ovszijcsuk, Fénytervező: Jaroszlav Marcsuk, Hang: Jaroszlav Antonyenko, Pavlo Natalusko, Mozgás, rendezőasszisztens: Pavlo Ivljuskin, Karvezető: Szuszanna Karpenko, Zene: Malvina Hacsatrjan, Ügyelő: Liana Mihajlova

Rendezte: Ivan Urivszkij

Az előadás ingyenes, jegyeit lefoglalhatja a Nemzeti Színház szervezésén e-mail, vagy telefonon, vagy ki is nyomtathatja a Nemzeti Színház műsoroldaláról.

2022. április 24-én, vasárnap, 20 óra - Nemzeti Színház, Nagyszínpad

Ukrán tűz

A kijevi DAKH Színház – DAKH Daughters formációjának koncert-színházi előadása

„Ez a háború hatalmas katasztrófa Ukrajna számára, amely kihat az egész világra, az egész emberiség jövőjére. Ukrajna és az ukrán nép most történelmének egyik legnagyobb tragédiáját éli át. Harcol szabadságáért, önállóságáért – a túlélésért. És ebben a küzdelemben nagy szüksége van a jóérzésű emberek segítségére, bárkitől és bármilyen formában is érkezzék” – mondják az alkotók.

A kijevi DAKH Színház társulatának egy része azért hagyta el Ukrajnát nem sokkal a háború kitörése után, hogy új koncert-színházi előadásukkal felhívják az európai közvélemény figyelmét népük szenvedésére. Az Ukrán tűz című előadásukat Franciaországban hozták létre, és európai turnéjuk állomása Budapest is. A társulat egyik formációja, a DAKH Daughters koncert-színháza a groteszk freak-kabarék világát idézi. Üzenete: segélykiáltás a világhoz, tanúságtétel a háború okozta humanitárius katasztrófáról, civilek szenvedéséről és haláláról Ukrajnában.

A DAKH az ukrán alternatív szcéna egyik különleges formációja, nemzetközi fesztiváljuk a Gogolfest. A társulat vezetője, Vlad Troickij nem ismeretlen a magyar közönség előtt sem. Korábban dolgozott Debrecenben, Kecskeméten és Miskolcon is, társulatával pedig több alkalommal volt a Madách Nemzetközi Színházi Találkozó, a MITEM vendége.

Előadók: Tetjana Troicka, Szolomija Melnik, Natalija Halanevics, Ruszlana Hazipova, Natalija Csarpe, Ganna Nyikitina

Fény, videó: Marija Volkova, Aszthik Hrihorjan, Marija Jakovenko

Rendezte: Vlad Troickij

Az előadás ingyenes, jegyeit lefoglalhatja a Nemzeti Színház szervezésén, e-mail, vagy telefonon, vagy ki is nyomtathatja a Nemzeti Színház műsoroldaláról.

2022. április 24. Nemzeti Színház

Segítsünk együtt a háború elől menekülőknek!

Ukrajnában milliók számára vált kézzelfogható valósággá a háború. Családok, idősek és fiatalok keltek útra a harcok sújtotta területekről. Az Ökumenikus Segélyszervezet azonnali segítséget nyújt azoknak a menekülőknek és menekülteknek, akik kénytelenek voltak mindenüket hátrahagyni, és átfogó segélyprogramot indított a háború hatásai miatt nélkülözők támogatására. Támogassa az Ökumenikus Segélyszervezet munkáját!

2022. április 24-én Ön is csatlakozhat a Nemzeti Színház és az Ökumenikus Segélyszervezet összefogásához és adományával támogathatja a háború elől menekülőket. A Nemzeti Színházban kihelyezett adománygyűjtő perselyekben, valamint a Segélyszervezet bankkártyás termináljain keresztül tudja támogatását eljuttattatni a bajbajutottaknak.

„Szolidaritási nap Ukrajnáért”

Hirdetés