Országos protokolldesszert-pályázat

A kategóriagyőztes desszert a Gróf Széchenyi Család Alapítvány hozzájárulásával és támogatásával használhatja a Széchenyi nevet.

A Magyar Cukrász Ipartestület, a Nemzetközi Protokoll Szakemberek Szervezete, a Magyar Kereskedelmi és Vendéglátóipari Múzeum és a Gróf Széchenyi Család Alapítvány idén egy különleges gasztrodiplomáciai desszertpályázatot hirdet. A Gróf Széchenyi Család Alapítvány támogatásával, nemcsak egy új magyar desszert születik, hanem ez egy cukrásztörténelmi pillanat is egyben, hiszen a „legnagyobb magyar” nevét viselheti a győztes desszert! A pályázat fővédnöke: Dr. Nagy István agrárminiszter

„Több barátot szerez a terített asztal, mint a helyes gondolkodás.” – fogalmazott Publilius Syrus több mint kétezer évvel ezelőtt. A díszétkezések menüsorának megkoronázása a desszert, ezért különösen fontos, hogy a világ bármely tájáról érkező vendégek jó szájízzel gondoljanak a magyarok asztalánál töltött órákra.

„Célunk a vendéglátással egybekötött magas szintű állami, diplomáciai és üzleti protokollalkalmak során kínálható egyedi tányér és csomagolható desszertet (ajándék), vagy akár egy desszert családot életre hívni, mely a nemzetközi delegációk, vendégek, partnerek számára ideális választás hazánk tradicionális értékeinek és kreativitásának prezentálására.

A pályázatra olyan cukrászati alkotásokat várunk, melyek alapvetően magyar alapanyagokból állnak, Magyarországhoz köthetők. Az alapanyagok kiválasztásánál javasoljuk a nemzeti értékek (pl. szatmári szilvalekvár, újfehértói fürtös meggy, gönci kajszibarack, gyógynövények), megyei és települési értéktárban lévő, illetve a Hungarikumok (pl. magyar akácméz, alföldi kamillavirágzat, magyar pálinkák és minőségi magyar borok – az Egri Bikavér vagy a Tokaji aszú, kalocsai vagy szegedi fűszerpaprika-őrlemény) felhasználását.

Ismereteink szerint Széchenyi kedvelte a kakaót, a csokoládét, a kávét, a pezsgőt, a szilvát, a teát, a fűszereket és gyógynövényeket, ezért javasolt, mint „járulékos anyagokat” felhasználni a nevezett termékekben.” (Magyar Cukrász Ipartestület)

A pályázat szakmai részleteit és érdekességeit a Magyar Nemzeti Múzeum Dísztermében L. Simon László, a Magyar Nemzeti Múzeum főigazgatója, Erdélyi Balázs, a Magyar Cukrász Ipartestület szakmai elnöke, Hossó Nikoletta, a Nemzetközi Protokoll Szakemberek Szervezetének alapító elnöke, Prohászka Béla, a Magyar Nemzeti Értéktár és Hungarikumok Szövetségének alelnöke és Török Róbert, a Magyar Kereskedelmi és Vendéglátóipari Múzeum igazgatója ismertették.

Az értékelést és a kiválasztást kétfordulós zsűrizéssel szervezik, melyben a szakmai zsűri mellett protokollszakemberek, diplomaták és ismert személyiségek is részt vesznek.

A pályázat kategóriagyőztes mestereit és desszertjeiket a Gróf Széchenyi Család Alapítvány által szervezett 2022. évi Széchenyi-díj átadóján fogják bemutatni idén szeptemberben.

A pályázat nyitott, az Ipartestület rendes tagjain kívül is nevezhetnek cukrászdák, vendéglátó tevékenységet folytató vállalkozások, illetve vendéglátóipari szakképző iskolák is. Minden pályázó kategóriánként maximum 2 db termékkel nevezhet! Koprodukcióban készült, több szakember ötlete és összefogása révén született süteménnyel is lehet nevezni!

Nevezési határidő: 2022. május 15. A nevezéseket erre az e-mail címre várják.