Variációk emlékműre

Rendhagyó megemlékezés a Covid-19 járvány áldozatairól.

A Covid-19 járvány áldozatairól megemlékezve, a járvánnyal kapcsolatos társadalmi szolidaritást erősítő ideglenes emlékmű készül a kortárs művészet eszközeivel a főváros három helyszínén 2022. április 29. és május 1. között. A Variációk emlékműre Budapest Főváros Önkormányzata megbízásából a Budapesti Történeti Múzeum, a BTM Budapest Galéria és a Budapest Brand együttműködésében a Budapesti Tavaszi Fesztivál keretében valósul meg.

Az esemény tengelyét három ismert járványoszlop, Pest, Buda és Óbuda kiemelkedő emlékművei alkotják, ezek jelölik ki a kortárs emlékezés helyeit. A főváros területén, a Szervita, a Szentháromság, illetve a Szentlélek téren álló járványszobrok fogadalmi emlékművek voltak: a 17–18. században emelte őket egy település vagy közösség, hálából a pestisjárványok túléléséért.

Jelenlétük állandó, a városkép szerves részei, de eredeti funkciójuk elhalványult, a rajtuk látható járvány- vagy pestisszentek, így például Borromei Szent Károly, Szent Rókus vagy Szent Rozália alakjai mára már kevésbé ismertek. E több száz éves emlékhelyek válnak most a kortárs emlékezés helyévé: az általuk megnyitott időkapun saját jelenünkbe érünk. A tavasszal három napon át látható emlékmű egy eseménysorozat: anyagát mozdulatok és hangok alkotják, emlékművé pedig az emlékezők által válik.

Programok:

2022. 04. 29. (péntek)

   16:00 – Mészáros Máté: A távolság mechanikája – Szentháromság tér

   17:00 és 18:00 – Gryllus Ábris – Somló Dávid: Minden Nap – Szervita tér

   19:00 – Gróf Ferenc, Rimóczi István (Bélaműhely): Eloszlás – Szentlélek tér

2022. 04. 30. (szombat)

   11:00 – Gróf Ferenc, Rimóczi István (Bélaműhely): Eloszlás – Szervita tér

   16:00 – Mészáros Máté: A távolság mechanikája – Szentlélek tér

   18:00 és 19:00 – Gryllus Ábris – Somló Dávid: Minden Nap – Szentháromság tér

2022. 05. 01. (vasárnap)

   11:00 – Gróf Ferenc, Rimóczi István (Bélaműhely): Eloszlás – Szentháromság tér

   16:00 – Mészáros Máté: A távolság mechanikája – Szervita tér

   17:00 és 18:00 – Gryllus Ábris – Somló Dávid: Minden Nap – Szentlélek tér

Gryllus Ábris – Somló Dávid: Minden Nap

A Minden Nap Gryllus Ábris és Somló Dávid első közös munkája, amely a koronavírus-járvány magyarországi napi adatait zenei paraméterekre átfogalmazva teremt a befogadót körülölelő zenei és közösségi élményt. A három méter magas oszlopokról megszólaló hanginstalláció, két év – 2020. március 4. – 2022. március 4. – megyénkénti járványügyi adatait dolgozza át háromnegyed órás elektronikus zenei kompozícióvá, s a száraz napi statisztikai adatokat testileg és érzelmileg is átélhetővé teszi.

A hanganyag – a 19 megyét és Budapestet reprezentálva – 20 oszlopon elhelyezkedő 20 hangszóróból szólal meg, és bejárható hangzó teret alkot. A darab zenei szövetének sűrűsége és intenzitása analóg módon, zenei tételekben követi a járványhullámok erősödését, melynek időbeli változásai referenciapontok a személyes és a közös emlékezetben is. Így a darab hallgatása lehetőséget kínál mind az egyéni, mind a közösségi emlékezés élményének átélésére.

Támogatók: Budapesti Közlekedési Zrt., Placcc Fesztivál, Átlátszó, Minirig Speakers, Luspay Tamás

Gróf Ferenc, Rimóczi István (Bélaműhely): Eloszlás

A világ 2020 eleje óta figyeli a járványgörbék viselkedését. Mikor emelkedik, mikor laposodik, milyen relációban áll a fertőzési és halálozási mutatókkal? A normális eloszlás, a Gauss-, avagy haranggörbe formájából, illetve a digitális hangsávok vonalrajzából kiindulva grafikai partitúra készült, mely a vírus globális terjedésének és (remélhetőleg) eltűnésének fázisaiból épül fel. A pandémia országonként nagyon különböző diagrammok szerint terjedt el, de a gyors esetszám-emelkedések, majd a nyugalmi fázist követő ingadozások kirajzolnak egyfajta mintázatot. A körülbelül húszperces zenei performansz gerincét ez a lassan két éve rajzolódó vonal adja.

Egy workshop-sorozat keretében egyszerű furulyákat, hangképző eszközöket (fűzfasíp, tilinkó) készített mintegy harminc résztvevő, és a zenészek (fúvósok) által megszólaltatott grafikai partitúra kíséretét is ez az amatőrökből álló közösség látja el. A tilinkók megszólaltatásához semmilyen zenei előképzettségre nincs szükség, a kollektíva ugyanis egyfajta „zenei spirométerként”, azaz légzésfunkciót demonstráló eszközként használja őket. Az egyes zenészek saját tüdőkapacitásuknak megfelelően, minden levegőt kifújva hullámzó hangszőnyeget hoznak létre. A hangszerek, hangkeltő eszközök elkészítésében és megszólaltatásában a Bélaműhely Sound Art működik közre, amely fogyatékkal élő és megváltozott munkaképességű felnőttekkel együttműködve készíti el és szólaltatja meg az eszközöket. A tapasztalatokról folytatott eszmecsere segíthet a saját és mások traumáinak feldolgozásában és a Covid-19 áldozatai emlékművének hiteles megalkotásában.

A produkció az Irmák Nonprofit Kft. Esztergomi Szociális Szolgáltató és Támogatott Lakhatás lakóinak 'szférafon' zenekarával együttműködésben valósul meg.

Mészáros Máté: A távolság mechanikája – közös tér

Mészáros Máté 2019-ben mutatta be A távolság mechanikája című előadását három táncos és egy zenész együttműködésében. Az előadás azóta számos nemzetközi fesztiválon vendégszerepelt, és most új formában kerül a budapestiek elé. Mészáros ezúttal egy csoport fiatallal alkotja újra a koreográfiát: a statikus és dinamikus testek térbeli elhelyezkedését és mozgását, a közöttük keletkező távolságot és a fizikai térrel való viszonyukat kutatja. A testek itt nem performatív képességük, hanem plasztikus, folyamatosan formálható anyagszerűségük miatt képzőművészeti perspektívába helyezik a táncot. A középiskolásokkal és fiatal táncosokkal közösen létrehozott eseményben a tánc szabadon értelmeződik, a zárt színházi terekből kilép a köztérre, szabad értelmezést kínálva akár az éppen jelen lévő városlakóknak, akár azoknak, akik az eredeti előadás újraértelmezésére kíváncsiak.

Koreográfia és térkoncepció: Mészáros Máté

Előadók: Eyassu-Vincze Barbara, Gláser Márton, Kacsó Imola, Kancsó Luca, Piti Vivien, Oláh Balázs valamint az Alternatív Közgazdasági Gimnázium és az ELTE Apáczai Csere János Gyakorló Gimnázium és Kollégium diákjai

Az eredeti előadás társalkotói és előadói: Mészáros Máté, Jenna Jalonen, Vadas Zsófia Tamara, Porteleki Áron

Producer: SÍN Művészeti Központ

Az eseménysorozat elérhető a Facebook linken is.

További információ a BTM Budapest Galéria honlapján.