Bach/Mozart/Stravinsky

A Danubia Zenekar két társadalmi missziója összeér: április 30-án egy koncerten a Beethoven-projekt és a Közös hang projekt.

A jövő zenekarát mint fontos társadalmi missziók gyújtópontját értelmezi a Danubia Zenekar és Hámori Máté karmester. A zenekar társadalmi programjai alkotják az évad műsorának alapját: a harmadik éve futó Beethoven-projekt során hallássérülteknek muzsikál a Zenekar, a Közös hang keretében pedig a Máltai Szimfónia programban hangszeren tanuló gyerekekkel játszanak együtt a Zeneakadémián. A két programot élőben is megtapasztalhatják a Danubia április 30-ai bérletzáró hangversenyén, amikor a gyerekekkel közös előadást a Beethoven-projekt keretében meghívott hallássérült vendégek is hallgatják majd – a zenekarba tagjai közé ülve.

„Azt vallom, egy zenekar elsősorban közösség, a zene pedig az egyik legfőbb közösségteremtő erő, amely összeköt. Mint zenekarvezető felelősséget érzek nemcsak szűkebb közösségünkért, hanem mindazokért, akiket a zenével el lehet érni, akiknek a zenével, a zenénkkel jót tehetünk, akiknek segíthetünk. Úgy gondolom, van társadalmi felelősségünk, aminek mi évek óta próbálunk is megfelelni. Beethoven-projektünkkel hallássérült és siket embereknek segítünk kapcsolatba kerülni a zenével, az ép hallásúaknak pedig hallásuk megőrzésében. A Máltai Szimfóniával együtt az ország legnehezebb sorsú településein élő, zenét tanuló gyerekekkel együttműködve indítottuk el Közös hang című projektünket, amelyeken a közös zenélés élményében osztozhatunk visszatérően a Zeneakadémián.” (Hámori Máté)

Beethoven-projekt

A Danubia Zenekar nemzetközi visszhangot kiváltó kezdeményezése Hámori Máté karmester ötlete alapján megvalósult. Az ingyenes koncertek során siket és hallássérült embereket látnak vendégül a Danubia muzsikusai, akik különböző rezgéstovábbító eszközök segítségével, illetve a zenekar tagjai mellé ülve, a nagyobb hangszereket megérintve érzékelhetik a hangzást és a dinamikát, és megtapasztalhatják a közös zenélés erejét. Az eddigi előadások hatalmas sikerrel és elementáris érzelmi töltéssel zajlottak. A koncerten ép hallásúak is részt vesznek, hiszen ezeken az eseményeken a megszokottól eltérő aspektusból is megtapasztalhatják a zenét. Videó a Beethoven-projektről itt.

Közös Hang – Zenével az integrációért

2021 szeptemberében debütált a Danubia Zenekar és Hámori Máté új projektje, melynek célja az ország legelmaradottabb régióiban élő, zenét tanuló gyerekek integrációjának elősegítése. A Máltai Szimfóniával közös program során a zenekar tagjai immár másfél éve rendszeresen látogatják Tarnazsadányban és Tarnabodon a hangszeren tanuló gyerekeket, ahol együtt zenélnek a felzárkózó településeken élő ifjú zenészekkel, előkészítve a fellépéseket, ahol a gyerekek és a zenekar tagjai kimondottan ezekre az alkalmakra készült műveket mutatnak be. Az idei évadban három Közös hang-koncert valósult meg nagy sikerrel, ugyanolyan örömet okozva a gyerekeknek és azoknak a szülőknek, akik eljöttek, mint a zenekar tagjainak.  Április 30-án Tarnabodról, Tarnazsadányból, Erkről, Tiszaburáról, Nyírségből és Monorról érkeznek gyerekek a Zeneakadémiára. A közös zenéléseket a Danubia bérletes nagykoncertjei követik, amelyek során a Zenekar – az eddigi évek gyakorlatához híven – rendkívül igényes, sok kortárs és ritkán hallható remekművet felsorakoztató repertoárját újabb különlegességekkel gazdagítja. Videó a Közös hang projektről itt.

A gyerekekkel közös munkáról, az utazásokról, a barátságok kialakulásáról dokumentumfilm készült Dicső Dániel rendezésében. A film 2021. januárja és szeptembere között készült felvételek segítségével mutatja be a Danubia Zenekar Közös hang projektjét.

Bach/Mozart/Stravinsky - A Közös hang projekt 3. koncertje a Máltai Szimfónia programmal

2022. április 30. szombat 19:30 - Zeneakadémia

   Ott Rezső – Báder Ernő – Nyári Károly – Vörös Tamás: Közös hang 3. – „A békéért” (ősbemutató)

   Bach-Webern: Ricercar a Musicalisches Opferből

   Mozart: D-dúr „Párizsi” szimfónia, K 297

   Stravinsky: Oedipus rex

Jó érzés azt képzelni, hogy ezt a történetet a görögök is ilyen vérfagyasztó kriminek élték meg Szophoklész idején, ami pont annyival mutat túl egy vérprofi Netflix sorozat mélységein, amennyivel mélyebb a múltnak kútja (Thomas Mann) a Mi kis falunk kerti díszletcsapjánál. Ne értsenek félre: a Netflix is szuper – de ez jobb.

Közreműködik: Mácsai Pál – színművész, Komlósi Ildikó – mezzoszoprán, Ludovit Ludha, Újvári Gergely – tenor, Rezsnyák Róbert – bariton, Bakonyi Marcell, Rácz István – basszus, Honvéd Férfikar (karigazgató: Riederauer Richárd)

A koncert előtt, 17.45-kor Beavató előadás tart Eckhardt Gábor zongoraművész, zenepedagógus.