IV. Kéknyelű Piknik, Sétáló Kóstoló a Badacsonyi borvidék szívében

2022. május 14-én az Istvándy Pincészet már hagyományosnak számító kéknyelű-ízlelő programja, Káptalantóti határában, az Istvándy Ligetben.

Az eseményre mintegy 10 badacsonyi pincészet több mint 30 kéknyelű tétellel érkezik, a vendégek a kéknyelűről szóló mesterkurzusokon vehetnek részt, és megkóstolhatják a helyi mangalicából és szürkemarhából készült fogást. Egy csodálatos helyszín és egy egyedülálló sétálókóstoló a Balaton-felvidéken: a Kéknyelű Piknik és Sétáló Kóstoló a találkozásokról, az ízekről, és egy különleges szőlőfajta kincseinek bemutatásáról szól. Milyen volt a 2021 évjárat? Mitől más a Kéknyelű? Milyen közös lehetőséget látnak a jövőben a borvidék borászai? – Ezekre a kérdésekre biztosan választ kapnak a részvevők kóstolás közben. A helyszín a Káptalantóti zöldellő határában található Istvándy Liget, egy meghitt, intim oázis, melynek elsődleges funkciója, hogy méltó helyet adjon nagyobb baráti és családi ünnepeknek. Meseszép természetközeli helyszín a badacsonyi kéknyelű boroknak.

A kóstolót mesterkurzus kíséri. Domián Emese, szakmai vezető (DipWSET, Weinakademiker) bemutatja a szakmának az Első Kéknyelű ÍZBANK öt kiválasztott tételét és a Kéknyelű Kódexet, Hermann Tamás földtani kutató és a VinoPelso Borkultúra Alapítvány elnöke pedig a Kéknyelű termőhelyéről, a terroir jellegről és a dűlőtérképről mesél.

A szervezők különleges gasztroélményről is gondoskodnak: a jegy ára barbecue finomságokat is tartalmazza. A menü: Szürkemarha vadas előétel, BBQ sertéstarja, parázson sült csirkecomb Kéknyelű borecetes, zöld leveles burgonyasaláta, Istvándy Kéknyelű, Bonbon. vegetáriánus étel: Káposzta steak szezámmaggal.

A rendezvény kísérőprogramja a Dj a Ligetben. A naplementéhez Dj Ernő Piaf keveri majd a zenét. Az este a Kéknyelű After Party-val folytatódik 21 órától a badacsonyi Istvándy Borműhelyben.

„Találkozzunk! Nincs is jobb alkalom erre, mint májusban az orgona és az akác virágzása idején egy kicsit fellélegzünk, és végre kóstolhatjuk a kéknyelű bortermelők kezemunkáinak "gyümölcsét", az izgalmas Badacsony kék aranyát. Május 14-én ezért gyűlünk össze, hogy megmutassuk a kéknyelű iránti elköteleződésünket. A kéknyelű iránti tisztelet és a benne lelt öröm egy nem mindennapi közös kötelék, amely összefűz minket” – mondta Istvándy Gergely, a káptalantóti Istvándy pincészet borásza, az esemény ötlet és házigazdája.

A Kéknyelű ÍZBANK a legjobb kéknyelű borok ízélménykészletét hivatott megőrizni a jövő badacsonyi borász nemzedékeinek számára. A Kéknyelű Ízlelő vakkóstolón a badacsonyi kéknyelű bortermelők és országos borszakértők kiválasztják azt az 5 bort, ami a leadott tételekből a legmeggyőzőbb ízélményt nyújtotta. A megőrzésre szánt mennyiség 5×50 palack. A kiválasztott borok tárolása egy egyedülállóan kialakított Borszéf-ben történik, melynek tulajdonosa és őrzője az ötletgazda, Istvándy Gergely.

Mi a Kéknyelűben hiszünk…

A 3 hektár kéknyelű ültetvénnyel rendelkező Istvándy pincészet jövőjét a kéknyelű szőlőfajtában látja, amely az egész világon kizárólag a Badacsonyi borvidék dűlőin terem. Családunk kezdetektől közreműködött ennek a legendás magyar fajtának az újjászületésében.

Istvándy Kék Korszak:

Több mint 20 éve a Kéknyelű fajta mellett köteleztük el magunkat. Az egyedülálló Kéknyelű Pezsgőt 2012-ben először a világon mi hoztuk forgalomba és mutattuk be a nagyközönség számára. Szeretnénk felfedezni a kéknyelű titkait, mellyel új távlatokat nyithatunk a borvidék számára.

IV. Kéknyelű Piknik 2022.  május 14.  15:00-20:00h  Hozd magaddal a pikniktakarót és a barátaid! 

A résztvevő pincészetek:

• Borbély Pincészet

• Csendes Dűlő

• Fata Pince

• Éliás Pincészet

• Istvándy Pincészet

• Laposa Birtok

• Jakab Pince

• Németh Pince

• Váli Pince

• Varga Pincészet

• Sabar Borház + Földi Bálint

• Skizo Borház

• Szabó Pince

• Szeremley Birtok

• Szászi Birtok

és a Pláne Badacsony Borterasz

A résztvevő borászatok listája folyamatosan bővül!

Tipp:

Ebédelj vasárnapi ebéd az Istvándy Tóti-hegyi birtokon 12:00-órától (ne felejts el asztalt foglalni az alábbi telefonszámon: +36 30 361 8421).

Jegyek:

A sétálókóstoló ára 11.990 Ft, amely tartalmaz 1 BBQ tálat, valamint az összes kéknyelű bor kóstolását a készlet erejéig.

A jegyek itt vásárolhatók meg. (A jegy vásárlásakor a Tixa.hu rendszere kezelési költséget számol fel.)

További információ:

Istvándy Birtok / Badacsony - Istvándy GergelyIstvándyné Klaudia - E-mail -  Facebook esemény.

Hirdetés