L1-est(ek) IZP módra

Az L1 Egyesület a 2022-es évben folytatja az „L1-est(ek)” elnevezésű rendezvénysorozatát.

Május 20-21. között folytatódik az „L1-est(ek)” sorozat, az előadások bővülnek az NKA Imre Zoltán Program támogatásával és annak célcsoportját jelentő fiatal és pályakezdő alkotók produkciójával. A két májusi előadásnapon két különböző összetételű estét lehet megnézni; így 20-án Béres & Jeneses / Bot / Gera / Szász programot és 21-én a Györke & Szabó / Farkas / Matisz & Miklósy & Toyabe / Koroknai & Ladjánszki & Varga estet a Jurányi Házban.

Folytatódik az L1 Egyesület „L1-est(ek)" című sorozata, ahol az egyesület művészei – aktuális rezidensek és tagok egyaránt – közös estek keretében mutatkoznak meg friss munkákkal, akár munkabemutatókkal. A hagyományos „L1-est(ek)” előadóinak körét az egyesület 2022-ben bővíti az NKA Imre Zoltán Program támogatásával, valamint annak célcsoportját jelentő fiatal és pályakezdő alkotók produkcióival. A két májusi előadásnapon két különböző összetételű estét lehet megnézni; így 20-án Béres & Jeneses / Bot / Gera / Szász programot és 21-én a Györke & Szabó / Farkas / Matisz & Miklósy & Toyabe / Koroknai & Ladjánszki & Varga estet.

Május 21-én a 'Köszönjük, Magyarország!' program által támogatott előadások térítésmentesen tekinthetők meg, így – többek között – Györke Tímea táncos és Szabó Sándor gitárművész közös estje, az improvizatív előadásában az alkotó folyamat során a zene táplálja a mozgást, a mozgás élteti a zenét és ebben az interaktív szimbiózisban mindez egyetlen költői élménnyé formálódik. Továbbá három L1-tag, független művész éleszt újra egy munkát a 21-i esten, ami már többféle verzióban jelent meg: A metro action szokatlan helyzetekben mutatkozik meg, így 2010-ben Ladjánszki Márta és Varga Zsolt kettőseként a Kisföldalattin (M1) közlekedve lehetett a performansszal találkozni; 2020-ban Koroknai Zsolttal kibővülve az M3-as metró vonalának néhány állomásán futottak bele az utazók az előadásba. Amikor a színház látogatása nem volt megoldott, az alagútból a színházi black box térbe helyezték az előadást, s a 2021-es évben a 'Köszönjük, Magyarország! Program' anyagi támogatásával sikerült Budapesten kívüli helyszínekre is elvinni a produkciót, így előadták azt piacon, erdőben, Balaton-parton, művésztelepen és kiállítótérben is. A sorozat most a Jurányi Házban folytatódik.

Az L1-est(ek) során kiemelt figyelmet fordítanak arra, hogy a művészek mentorálását is támogassák: a főszervező L1 Egyesület, valamint Ladjánszki Márta művészeti vezető és házigazda nyújt mentori segítséget az alkotóknak. A meghívott művészeket azokba az estekbe is bevonják, ahol nem előadással vannak jelen, ezzel serkentik az egymásra figyelést és a szakmai közeg jelenlétét. Az L1 Egyesület 2012 óta hivatalos rezidens-programja keretében mentorálással foglalkozik, ahol egy éven át, a program kezdetekor meghívás alapján, az utóbbi években pályázati rendszerben segíti a kiválasztott művészeket a saját alkotói kiteljesedésükben.

2022. május 20-21., 19.00-21.00 – Jurányi Ház

Program:

Május 20., péntek – Jurányi Ház

    19.00 Kamaraterem

Az alábbiak egy jegy megváltásával látogathatóak.

Bot Ádám: Homályállapot – 20’

Szász Zsófia: Komolytalan jóslatok durational performance

Béres Bíborka (Queen B) – Jeneses Ádám: Hungarotrópus – 20’

   20.30 Színházterem

Az alábbi előadás külön jegy váltással látogatható.

Gera Anita (DanceLab): Meztelen majom – 50’

Május 21., szombat Jurányi Ház

   19.00 Kamaraterem

Az alábbi program egy jegy megváltásával látogathó.

Farkas Gergő Dávid: deep fake (részlet) – 20’

   20.00 Színházterem

Figyelem! Ez a program térítésmentesen látogatható, mert a Köszönjük, Magyarország! program keretében valósul meg!

Györke Tímea – Szabó Sándor: Párhuzamok – 15’

Matisz Viktória – Miklósy Alex – Toyabe Ayumi: A mozgó tanka munkabemutató – 15’

Koroknai Zsolt – Ladjánszki Márta – Varga Zsolt: metro action – 20’

[A sorrend változhat.]

Zárásként interaktív feldolgozása az L1-est(ek) IZP módra sorozatnak

    A műsorváltozás jogát a szervezők fenntartják.

Főszervező: L1 Független Művészek Közhasznú Egyesület

Művészeti vezető, program-kurátor, házigazda: Ladjánszki Márta (L1-tag)

Főtámogatók: L1 Egyesület, EMMI, NKA IZP Ideiglenes Kollégiuma, „Köszönjük, Magyarország!” program

Befogadó helyszínek, partnerek: Jurányi Ház, Fészek Fotó Stúdió

Médiapartner: Táncművészet, Színház Online

További információ itt.