A Magyar Nemzeti Múzeum ingyenes, digitális kiállítóhelyet nyitott az Akváriumnál

Louvre, d'Orsay, Picasso Múzeum és még sok minden más a Micro-Folie gyűjteményében.

Világhírű múzeumok – köztük a Louvre, a Musée d’Orsay, valamint a Picasso Múzeum – ikonikus műtárgyai is megtekinthetők a Magyar Nemzeti Múzeum legújabb kiállításán. A francia Micro-Folie mobilmúzeum digitális tárlatlátogatásán a látogatók tabletek segítségével, nagy felbontású, digitalizált fényképeken, 3D fotókon és videófelvételeken olyan részleteket is megfigyelhetnek, melyekre élőben soha nem lenne lehetőségük. Az Akvárium mellett látogatható digitális kiállításon a Magyar Nemzeti Múzeum gyűjteményéből is látható 23 tárgy, egyebek mellett a szkíta aranyszarvas, Liszt Ferenc portréja és a Sztálin-szobor keze. A tárlat szeptember 19-ig ingyenesen látogatható az Erzsébet téren, az Akvárium Klub bejárata mellett.

Különleges berendezéssel találkozhatnak a látogatók a Magyar Nemzeti Múzeum legújabb, digitális kiállítóterében. Műtárgyak és vitrinek helyett egy óriási kivetítő, VR szemüveg és 10 tablet adja a múzeumi élményt a Micro-Folie Digitális Múzeumban. A Louvre, a Musée d’Orsay és a Musée national Picasso mintegy kétezer műtárgyán kívül a képzőművészet mellett a dizájn, az építészet, előadóművészet és tudomány területéről válogatott érdekességek is megtekinthetők. A több ezer műtárgyról nagy felbontású, digitalizált fényképek, 3D fotók és videófelvételek láthatók, melyek tetszés szerint nagyíthatók, így a látogatók olyan részleteket is megfigyelhetnek, melyek egyébként élőben rejtve maradnának.

"A digitális kiállításon a Magyar Nemzeti Múzeum 23 műtárgya között szerepel a szkíta aranyszarvas, Liszt Ferenc portréja és a Sztálin-szobor keze" - mondta L. Simon László, a múzeum főigazgatója. Az együttműködés fontosságát Sophie Sellier, francia kulturális attasé hangsúlyozta.

A Micro-Folie digitális anyaga mára a világ sok-sok múzeumának különlegességei mellett hazai intézmények kincseivel is gazdagodott: a Magyar Nemzeti Múzeum gyűjteményéből is látható benne 23 tárgy, egyebek mellett a szkíta aranyszarvas, Liszt Ferenc portréja és a Sztálin-szobor keze. A hihetetlenül gazdag anyagból nagyon sokféle virtuális kiállítás rendezhető, könnyű alkalmazkodni a közönség igényeihez. Mindegy, hogy óvodások, egyetemisták vagy a történelem iránt érdeklődő felnőttek ülnek be, a Micro-Folie virtuális múzeum mindenki számára tud újat és izgalmasat mutatni.

A kiállítást Krucsainé Herter Anikó, az EMMI kulturális fejlesztésekért és finanszírozásért felelős helyettes államtitkára nyitotta meg. Az érdeklődők kipróbálták a különleges élményt nyújtó digitális múzeumot. A mobilmúzeum 2022. szeptember 19-ig ingyenesen látogatható Budapesten az Akvárium Klub előtt. A látogatók egy 10%-os kupont is kapnak a Magyar Nemzeti Múzeumba szóló jegyek vásárlásához. Az intézmény szeretettel várja vendégeit, a szakma képviselőit és minden érdeklődőt, aki nyitott a kulturális újításokra szeptember 19-ig minden nap 10 és 18 óra között.

Hirdetés