Tenger mélye, ég teteje, rózsabimbó szíve…

Gyereknapon mutatja be új meselemezét a HolddalaNap Zenekar.

A Millenáris Park közkedvelt játszótéri mesefigurája, Zöld Péter elevenedik meg a HolddalaNap Zenekar új meselemezének bemutató koncertjén. Gyereknapon, május 29-én autentikus népi hangszereken kel életre népdalok és versfeldolgozások által a mese a Nemzeti Táncszínház színháztermében, a Millenárison.

Zöld Péter a tenger mélye, ég teteje, rózsabimbó közepe után meselemezbe bújik! A HolddalaNap Zenekar május 29-én 10:30-tól, gyereknapon mutatja be új meselemezét a Millenáris Parkban a Nemzeti Táncszínház színháztermében. A Millenáris Park játszóterének közkedvelt mesefigurája, az árvaságból jó szíve által királyi sorsra jutó Zöld Péter, aki sanyarú vándorlása során megsegíti a rászorulókat, kiállja a próbákat és eléri megérdemelt jutalmát. Zöld Péter meséje gyógyító, lélekemelő történet: tematikája szorosan kapcsolódik a pünkösd időszakához. A kicsi királylány olyan társat keres, akit nem lát meg a szeme e világban: s hol máshol is rejtőzhet minden szerelem forrása, mint a szívben, a rózsák szirmai között? A koncert mesésen fölépített dramaturgiája lehetővé teszi, hogy a gyermekek, az ismétlődő motívumok által maguktól tudjanak kórusban bekapcsolódni a történetbe, átéljék a királylány s a szerencsét próbáló hős szerepét.

„Abban a királyságban nem volt többé bú, bánat s baj, mert az a kis királylány a világon átallátó szemeivel meglátott minden rosszat, Zöld Péter meg a jó szívével, meg az ügyes kezeivel mindent bajt orvosolt. Nahát ilyen királylányok s királyfiak vagytok Ti is, ott lakik a szívetekben e mese!”

A lemezbemutató koncert a Millenáris Park játszóterének szomszédságában, a Nemzeti Táncszínház színházterme várja a családokat a mesekoncerttel, amelyben Zöld Péter a tenger fenekén és az ég tetején a rózsabimbó szívében tett vándorlása után most meselemezen elevenedik meg! A lemezbemutató koncerten autentikus népzenei hangszerekkel, kobozzal, citerával, hegedűvel és nagybőgővel kísért magyar népdalok és a zenekar saját versfeldolgozásai hangzanak el a mese fordulataihoz kapcsolódóan. A mesekoncerttel a zenekar célja, hogy a szórakoztatás mellett a magyar népzenei és népmese-kultúrát népszerűsítse. Muzsikás dramatikus mesejátékaik, gyermekkoncertjeik, táncházaik a fesztiválok nagy kedvencei: az ország összes nagy fesztiválját végig mesélik, végig muzsikálják.

"Volt egyszer egy iciri-piciri kert, abban egy hatalmas nagy zengő kert, abban egy királylány. Annak olyan csuda szeme volt, hogy még a királyné macskája szőre szálán szánkázó bolhát a kamra falán keresztül is általlátta!"

„Muzsikás mesénkben eldaloljuk Neked, hogyan sikerült főhősünknek ez erőst nehéz rejtezés! A kalandnak Te magad is részese lehetsz: hangoddal együtt zendülhet az erdő, lendülhet útra a Nap felé a madár, indulhatnak vágtára a paripák: kapcsolódj be a játékba dalolj velünk!

A koncert után táncházba hívogatunk!” (HoldalaNap Zenekar)

A mesekoncert után moldvai gyermektáncházat tart a HoldalaNap Zenekar.

Muzsikálnak: Balogh Guszti - ének, Draskóczy Lídia - hegedű; Gulyás Anna - ének, mese; Szlama László - koboz, citera, ének; Tar Gergely - ütőhangszerek; Vajdovich Árpád - nagybőgő.

Az Emberi Erőforrások Minisztériuma támogatásának köszönhetően a koncert ingyenes.

Koncertfelvételek itt,   és   itt.

Egy muzsikás dramatikus mesénk Szalóki Ági közreműködésével, a Hagyományok Háza támogatásának köszönhetően filmre véve itt,   és   itt.

Facebook esemény itt, Klipp itt.

Hirdetés