Dusty Kid interjú

Az április 10-i Hyperspace 2.0.1.0. egyik fő attrakciója lesz az utóbbi évek egyik legnagyobb felfedezettjének tartott Dusty Kid fellépése. Az éppen vakációját töltő zenészt végül sikerült egy rövid e-mail interjúra elkapnunk.

Legelőször is elárulnád, hogy mit csinálsz, merre jársz éppen? Min dolgozol mostanság?
Hogy min dolgozom jelenleg? Semmin! :) Épp most tértem vissza a Távol-keletről, az elmúlt heteket Japánban töltöttem, sokat pihentem, shoppingoltam és csavarogtam az ottani barátaimmal. Nagyon kellett már egy kis kikapcsolódás. De persze mostantól újra a munkáé a főszerep!

Mesélj egy kicsit a gyerekkorodról, a kezdetekről. Mindig is zenészként képzelted el magad?
Igen, sosem akartam mást, mint zenész lenni. Egész kis korom óta körülvett a zene. A szüleimnek köszönhetően rock, klasszikus vagy népzenék mellett sokszor hallottam otthon elektronikus zenéket is, Kraftwerket vagy Vangelist, és mindig is vonzottak ezek az akkor még furcsának számító hangzások. Ugyancsak a szüleim támogattak abban, hogy hangszereken tanulhattam, zeneiskolát végezhettem. Aztán ahogy elkeveredtem az első techno és house partikra, rögtön rájöttem, hogy ez az a zene, amit csinálni szeretnék.

Mely zenészek vannak rád és a zenédre a legnagyobb hatással?
Jelenleg például a Midlake, Michael Cretu, ha technóról van szó, akkor a Sleeparchive vagy Richie Hawtin. Fiatalabb koromban pedig a Chemical Brothers-ért voltam nagyon oda. Hú, estig sorolhatnám a neveket...

Általában hogyan kezdesz neki egy új dal elkészítésének? Szükséged van extra motivációhoz, vagy az inspiráció csak úgy jön magától?
Ez változó. Attól is függ például, hogy épp milyen tracken dolgozom. Van, hogy kevesebb, mint egy óra alatt megcsinálom amit szeretnék, de van, hogy évekig tart mire elérem azt, amit elgondoltam. : ) A viccet félretéve: általában úgy indulok, hogy csupán szórakozásból elkezdek mindenféle buta dallamokat játszani zongorán vagy szintin egészen addig, amíg valami érdekes ki nem alakul a dologból. Ha pedig megvan a főtéma, akkor keresek a dallamhoz valami hozzáillő ütemet. Van amikor már van valami pontos elképzelés a fejemben és megpróbálom megvalósítani, de ez számomra sokkal nehezebb módja a zenekészítésnek, mert nem mindig sikerül élőben is leutánozni azokat a hangokat, amiket lejátszok fejben.

Jópár fotót lehetett már rólad látni, amelyeken a stúdiódban, tekintélyes mennyiségű hangszer között pózolsz. Ha nem titok, elárulnád milyen gépekkel és egyéb felszerelésekkel dolgozol mostanában? Mik a kedvenceid?
Több mint 20 szintetizátorom van, legtöbbjük természetesen analóg cucc. Legjobban a Jupiter 6, Sh 101 és az Andromeda szintikkel szeretek dolgozni, de imádom a korai ’80-as évek analóg szintijeit is, különösen a Roland gyártmányait. Aztán sokat használom az Abletont is, de nem szekvenszerként, hanem hangszerként, na és persze jó szemplerek nélkül sem tudnék élni.

Épp újraindítottátok Andrea Ferlinnel a Duoteque formációt. Annak idején egy sor Duoteque megjelenést csináltatok a Boxer kiadónak, mindenki imádta őket, aztán hirtelen abbahagytátok. Várható most is folytatása a közös munkának?
Igen, ezt határozottan megígérhetem. Az utóbbi években nem igazán jutott idő együtt dolgozni Andreával, minden időmet lekötötték Dusty Kid projektjei, a nagylemez elkészítése, fellépések, és a többi... Andrea is járta a maga útját, így aztán úgy döntöttünk, hogy egy ideig jegeljük a dolgokat. Azóta persze sokan kérdezgették, hogy mi lesz a Duoteque-vel, mikor lesznek már új megjelenések, így nem volt kérdés, hogy amint időnk engedte, újra felélesztettük a Duoteque-t.

Pont egy év telt el a "Raver’s Diary" megjelenése óta, tervezel mostanság újabb Dusty Kid nagylemezt?
Természetesen, de jelenleg úgy tevékenykedek a stúdióban, mint valami balfék. Több pihenésre lenne szükségem és szeretném is egy pár hónapra visszafogni a fellépéseim számát, hogy nyugodtabban gyűjthessem az ötleteket az új albumhoz.

Mi az amit még mindenképp szeretnél elérni karriered során? Vannak olyan ambícióid, amelyeket érzésed szerint még nem teljesítettél?
Igen, sikeres popzenéket szerezni és örökzölddé tenni őket! Mindig is vonzott a popzenék világa és persze szereztem is ilyen zenéket, így még mindig reménykedem és arról álmodozom, hogy egy nap majd dolgozhatom azokkal a művészekkel, akiknek a zenéit évek óta hallgatom. Például Madonnára vagy a Coldplay-re gondolok.

Mi a legfontosabb lecke, amit eddig megtanultál a zeneiparban?
Ne csinálj semmi szart! : )

Legvégül pedig kérlek üzej pár sort a magyar rajongóidnak! Mire számíthat tőled a Hyperspace közönsége?
Sok-sok kemény, de vidám hangulatú technóra és house-ra, és egy kis old school feelingre. Mindig izgatott vagyok, ha egy olyan országba vagy városba utazom, ahol addig még sosem jártam. Magyarország és Budapest egy ilyen hely, így kíváncsian tekintek a Hyperspace elé. Ott találkozunk!