Busójárástól a magyar cirkuszművészetig

Június 5-6. Pünkösdi Örökség Ünnep a Skanzenben.

Két napon át szellemi kulturális örökség bemutatók, színpadi produkciók, kézműves foglalkozások, zenei és táncos programok várják a látogatókat a Skanzenben.

Negyven szellemi kulturális örökségét őrző közösség mutatkozik be a Skanzen immár hagyománnyá vált Pünkösdi Örökség Ünnepén.

Bepillantást nyerhetnek a látogatók az ország Szellemi Kulturális Örökség Nemzeti Jegyzékén szereplő hagyományaiba, az elődöktől megörökölt és megőrzött szokásokba. A színes kavalkádban találkozhatunk mezőtúri fazekasokkal, selmeci diákokkal, cirkuszi artistákkal, hajdúdorogi Krisztus-katonákkal.

Megismerhetjük a farsangi szokások változatait: a mohácsi busójárást, a novaji remélést, a rábavidéki szlovének rönkhúzását és a mohai tikverőzést. A táncos hagyományok széles palettája a sárközi karikázótól a csárdásig, verbunkig terjed.

A matyó viselet mellett kalocsai, buzsáki, békési, nagykunsági népi motívumokkal ismerkedhetnek az érdeklődők, de kóstolhatnak karcagi birkapörköltet, bajai halászlevet, borsodnádasdi molnárkalácsot. 

Merüljünk el a színes forgatagban!

Hirdetés