2018. november 15. - csütörtök

Bernardine Evaristo: Ófrika Rulez!

Kinyomtatom...
Bernardine Evaristo: Ófrika Rulez!, borító

Mi lenne ha a rabszolgakereskedő ófrikai és a rabszolga eruópai?- játszik el a gondolattal az írónő - mi lenne, ha feje tetejére állna a világ, vagy legalábbis a már megtörtént dolog pont ellenkezőleg zajlott volna le?

Dorist, egy angol káposztatermelő lányát elrabolják a rabszolgakereskedők, aki ezáltal megtapasztalja a rabszolgaság minden iszonyát. Megaláztatások, szenvedések, nyomor és szabadulás -a könyv egy sosem volt időben, nem létező térben lejátszódó mese, amely szatírikus, megindító és elgondolkoztató.

Vajon olvassák-e a mai fiatalok Tamás bátya kunyhóját, ismerős-e nekik a Gyökerek, Haley regénye? A könyv fordítója és kiadója ebben már nem volt biztos, hiszen nem merte "Szőke gyökerek” címen kiadni ezt a könyvet (eredeti címe ugyanis ez: Blonde Roots) – inkább a könyv stílusára utaló címet választottak. S bár a cím így nem utal az előbb említett két regényre, mégis mind a két könyv benne van ebben a műben –hiába esik szó internetről, lemezjátszóról – de a cukornádültetvények, a korbács, a rabszolgák beszéde, életük, sorsuk ugyanaz.

Bernardine Evaristo: Ófrika Rulez!, borítóBernardine Evaristo: Ófrika Rulez!, borító

S ha kicsit jobban belegondolunk, akkor a „mi lett volna?” kérdésre talán az is lehet válasz: hogy ugyanaz, mint ami volt - mert alapvetően nem az a probléma, ki a rabszolga, hanem az a probléma, hogy volt, van rabszolga. A rabszolgaság ténye, a szabadság-hiányának a ténye, az elnyomás, a hatalommal való visszaélés a probléma – s igen, bármikor előfordulhat, hogy átkerülünk a „rossz” oldalra, s mi vagyunk az elnyomottak, a kizsákmányoltak.

A könyv nem korrajz, nem hiteles történet – mai nyelven íródott fantáziálás, s bár a Doris szabadulása eljön a végén – az utószó rövid ismertetői – mely szereplőknek mi lett a további sorsuk – szomorkás happy end.

Jó könyv, utat talált a fiatalokhoz is: 2009-ben Orange-díjat kapott, amellyel az angol nyelven író női írókat jutalmazzák az Egyesült Királyságban.
Az írónő Bernardine Evaristo angol és nigériai szülők gyermeke, eddig megjelent könyveit kilenc alkalommal választották rangos brit lapok az Év könyvének.
Ács Eleonóra borítóterve stílusos és figyelemfelkeltő – szuper, akár a könyv.

Bernardine Evaristo: Ófrika Rulez!, 2010
K.u.K. kiadó, ISBN: 9789639887275

Saját értékelésem: Nincs Mások értékelései: 5 (4 szavazat)

Hirdetés

Kapcsolódó cikkek

Anabel Montesinos és Marco Tamayo (foto Valuska Gábor)

Gálakoncerttel ért véget november 11-én a Budapesti Nemzetközi Gitárfesztivál.

Kodák Anna és Zsilák Olivér

Összművészeti gálaest New Yorkban.

A Társulati ülésen

A világhírű Maestrót egy korszakváltást fémjelző nyilvános Társulati ülés keretében mutatta be a Pannon Filharmonikusok Pécsett, a Kodály Központ hangversenytermében 2018. október 30-án.