A régió egyik legrangosabb nemzetközi zenei eseménye, az első Kodály Zoltán Nemzetközi Zenei Verseny

19 nemzet 38 versenyzője áll a zsűri és a közönség elé a 45 ezer eurós összdíjazású versenyen.

Kiugróan nagy nemzetközi érdeklődés kíséri az első Kodály Zoltán Nemzetközi Zenei Versenyt, rekordszámú külföldi jelentkezővel. Az eseményre június 17-26. között kerül sor Debrecenben, valamennyi fordulója ingyenesen látogatható. A nemzetközi zsűri elnöke a magyar hegedűiskola egyik élő legendája, a londoni Royal Academy of Music professzora, Pauk György lesz, tagjai a világ legrangosabb intézményeinek tanárai.

Az előválogatóra minden várakozást meghaladóan pontosan kétszáz videofelvétel érkezett, a élő fordulókat Debrecenben pedig 19 nemzet 38 versenyzője - 21 hegedűs, 7 brácsás és 10 csellista - kezdte meg, Magyarországról összesen nyolcan indulnak. Mindhárom hangszer képviselői egy kategóriában versenyeznek, a zsűri maximum 18 versenyzőt juttat tovább a középdöntőbe és hatot a döntőbe - mindegyik hangszerből legalább egyet.

A 45 ezer euró összdíjazású verseny nemzetközi zsűrijét egy igazi legenda, a 85 éves Pauk György, a londoni Royal Academy of Music professzora elnökli, körülötte pedig a világ legrangosabb intézményeinek tanárai foglalnak helyet: Baráti Kristóf (hegedű, Budapest), Vladimír Bukač (brácsa, Prága), Anne Shih (hegedű, Mainz), Denis Severin (cselló, Genf, Bern), Wilfried Strehle (brácsa, Berlin), Szűcs Máté (brácsa, Genf), Várdai István (cselló, Bécs), valamint a Kodály Filharmónia Debrecen képviseletében Somogyi-Tóth Dániel főzeneigazgató és Kollár Imre vezető karmester.

A verseny nyitókoncertjére június 17-én 19 órától került sor a Debreceni Egyetem Aulájában, a díjátadóval egybekötött Gálakoncertet - amelyen a legjobb versenyzőket hallgathatjuk meg - pedig június 26-án 19 órától tartják a debreceni Kölcsey Központban. Az első fordulóban (június 18-20.) szólóban lépnek fel a versenyzők, a másodikban (június 21-22.) pedig zongorakísérettel vagy duóban. A zenekari döntőkben (június 24-25.) a versenyzők egy-egy versenyművet adnak elő a Kodály Filharmonikusok szólistáiként. A verseny valamennyi fordulója ingyenesen látogatható, és élő internetes közvetítésben is elérhető a verseny honlapján.

A verseny szervezői a Kodály Filharmónia Debrecen és Papageno, szakmai partnere pedig a világ legnagyobb ifjúsági zenei szervezete, a Jeunesses Musicales International.

WeboldalFacebook-oldal,  Instagram-oldal.