Családi élménytúra az Országos Széchényi Könyvtárban a Múzeumok Éjszakáján

Vendégeik koncerteken, kiállításokon, színházi előadásokon, könyvaukciókon, épületsétákon és raktártúrákon, valamint digitális és interaktív foglalkozásokon vehetnek részt.

A középkortól napjainkig különböző korszakok kultúrtörténetéből kaphat ízelítőt az érdeklődő 2022. június 25-én, Szent Iván éjjelén az Országos Széchényi Könyvtárban, ahol a programok egyedülálló módon már 16 órától látogathatók. Az OSZK a szellemi-lelki feltöltődés mellett finomságokkal teli kávéházzal és sok más színes kalanddal biztosít tartalmas és felhőtlen kikapcsolódást kicsiknek és nagyoknak egyaránt az est folyamán.

A húszéves Múzeumok Éjszakája rendezvénysorozat nemzeti könyvtári nyitókoncertjét a historikus előadásmódot képviselő, zenei ritkaságokat megszólaltató Authentic Quartet tartja. A korhű hangszereken játszó vonósnégyes a könyvtárban őrzött kották segítségével idézi meg Joseph Haydn és Johann Georg Albrechtsberger műveit. Ezt követően Érdi Tamás Prima Primissima- és Liszt-díjas zongoraművész Frédéric Chopin és Liszt Ferenc szerzeményeit interpretálja sajátos érzékenységgel. Rátóti Zoltán és Huzella Péter A bor filozófiája című közös estje Hamvas Béla szövegeit mutatja be néhány, a borhoz kapcsolódó, megzenésített magyar verssel együtt, majd a Makám együttes éjszakai világzenei koncertjén a tradíció és a modernitás, a keleti és a nyugati világ zenei motívumait, hangzásait élvezheti a közönség.

Csupán ezen az éjszakán lesz ismét látható a Himnusz, a Szózat és a Nemzeti dal eredeti kézirata a Vershaza című kiállításon, amelyet vendégeink izgalmas kurátori vezetéssel ismerhetnek meg. A kiállítással szemben található Landerer és Heckenast nyomdagépen (lásd fotó) a Nemzeti dalt is ki lehet nyomtatni úgy, ahogyan 1848-ban a forradalmi ifjúság tette. A kiállítás apropóján a forradalmi eseményekben fontos szerepet játszó vendéglátóhely is megelevenedik az eseménysorban. A kávéház kínálatában olyan, a korszakban nagy népszerűségnek örvendő sütemények és frissítő italok is kaphatók majd, mint a Kossuth-kenyér, az étcsokoládés és málnalekváros minikuglóf, a deákkenyér, a fűszeres mokka, a kapucíner vagy az ánizsos és csokoládés likőr, valamint a limonádé.

Az Aldo Manuzio és a modern könyv születése című vadonatúj tárlatot megtekintve arra kaphatunk választ, hogy hogyan szabadulhattak ki az olvasópulthoz láncolt kódexekből a klasszikus szövegek, és kinek köszönhetjük, hogy nyáron a strandra is elvihetjük kedvenc olvasmányunkat.

Magyar márkák, magyar plakátok. A csokoládétól a rádióig címmel látogatható az OSZK egy másik időszakos kiállítása, amely a Stühmer, a Dreher, a Corvin, az Orion, a Közért és az IBUSZ régi plakátjaiból, illetve a hozzájuk kapcsolódó használati tárgyakból nyújt válogatást. Az érdeklődők rácsodálkozhatnak, hogy a frutti már csaknem száz éve a gyerekek kedvence; felfedezhetik, hogy a Dreher nemcsak sört kínált, hanem egész márkacsaládot, többek között szódát, kekszet, csokoládét, likőrt is; megtudhatják, hogy az Orion-gyárban termoszok és ventilátorok is készültek a rádiókon kívül. A tartalmas szakmai vezetéssel látogatható nosztalgiatárlat több, mint hatvan évet fog át, így még sokakban idéződhetnek fel emlékek a gyűjtemény egyes darabjai láttán.

Az Ezerarcú diafilm – technikák és korszakok címet viseli a nemzeti könyvtár hetedik emeletén található mesediafilm-kiállítás. A látogató a tárlaton közelről megvizsgálhatja a diafilmekhez készített eredeti illusztrációkat, az úgynevezett rajztesteket, megtervezheti saját meséjét, illetve festhet, színezhet, összeállíthat mesekockákat, és természetesen régi diafilmeket is nézhet egy varázslatos sötét kuckóban. A mesediafilmek hazánkban reneszánszukat élik, a családok generációról generációra hagyományozzák a diafilmnézés élvezetes tevékenységét. A gyűjteményt, az ismert meséket ismét felfedezve bizonyosan sokunkban visszaköszönnek majd a rég- vagy éppenséggel a közelmúlt meghitt esti vetítős pillanatai.

Az érdeklődők a koncertek és kiállítások mellett épületséta során fedezhetik fel a könyvtárat, vagy zseblámpával kalandozhatnak a sötét raktárak mélyén, de bepillanthatnak a restaurátor-műhely kulisszatitkaiba is; sörkóstolón megízlelhetik a Zirci Apátsági Manufaktúra apátsági sörét, vagy játékos, interaktív nyomozást folytathatnak a Széchényi család kulturális öröksége után. Az este folyamán három alkalommal is részt lehet venni mini könyvaukción. A kép rendkívül változatos e tárgyban, hiszen a diafilmektől a kottákon, plakátokon, képregényeken keresztül röplapokra, hasonmás kiadásokra, művészeti, ismeretterjesztő és szépirodalmi alkotásokra lehet licitálni.

Kicsiket és nagyokat egyaránt szórakoztatja a Majorka Színház bábelőadása, Rolando bűvészműsorai, valamint a Gondosdesign óriás kirakói. A könyvtár játszóházában arcfestés és sok más érdekes játék várja a betérő gyerekeket.

A digitalizáló műhely munkatársai kora estétől hajnalig várják a látogatókat, bemutatva a könyvtárban működő legkorszerűbb gépeket. Akinek kedve tartja, Mátyás királyként vagy Beatrix királynéként örökítheti meg magát a hatodik emeleti fotóponton, de Soponyi Andrea minőségi anyagokból – Swarovski kristályból, cseh csiszolt ásványokból és japán gyöngyökből – készült kivételes ékszerei is megcsodálhatók és megvásárolhatók lesznek.

Az OSZK korosztálytól függetlenül szeretettel várja a családokat, az érdeklődőket június 25-én, szombaton 16 és hajnali 2 óra között a Budavári Palota F épületében. A részletes programról és a regisztrációhoz kötött eseményekről az intézmény honlapján lehet tájékozódni.