2018. szeptember 18. - kedd

„Kedvenc könyvem – egy barátság története”

Kinyomtatom...

„Kedvenc könyvem – egy barátság története” – indul a Goethe Intézet és a Német Nyelvi Tanács közös pályázata. A pályázatra felnőttek és fiatalok jelentkezhetnek a világ minden tájáról,

a feladat pedig egy német nyelvű miniesszé írása, amelyben a pályázók méltatják kedvenc olvasmányukat, és elmondják, hogy miért éppen az illető könyv volt rájuk különösen lebilincselő, megrendítő vagy elbűvölő hatással. A beküldött írásokból rangos zsűri választja ki a legjobbakat. A beküldési határidő 2010. augusztus 20. A pályázók bármilyen könyvet választhatnak, amely eredetileg német nyelven íródott – legyen az szépirodalom vagy szakkönyv. Az írásokat augusztus 20-ig lehet beküldeni az interneten: www.goethe.de/lieblingsbuch, vagy postán: Goethe-Institut e.V., „Mein Lieblingsbuch”, Dachauer Straße 122, D-80637 München.
A legeredetibb és legszebb indoklások beküldőire attraktív díjak várnak: az első díj egy szicíliai utazás a Studiosus Utazási Iroda szervezésében. A második díj Goethe műveinek 20 kötetes első kiadása 1840-ből. A harmadik helyezettet egy vadonatúj Apple iPad illeti meg, egy további pályázó pedig a „Bücher” magazin kétéves előfizetését kapja. Fiatalok és iskolai osztályok egyedi mozielőadást nyerhetnek. A legszebb írásokból összeállított antológia ősszel jelenik meg a Hueber Verlag gondozásában.
A Goethe Intézet „Kedvenc könyvem – egy barátság története” címmel meghirdetett pályázatával olyan egyedülállóan személyes és sokszínű gyűjtemény jön létre, amely túlmutat a bevett irodalmi kánonon, hitelesen és személyesen szól a kiválasztott könyvekkel való találkozásról és az irántuk érzett lelkesedésről, s ekképp ösztönzésül szolgálhat a majdani olvasóknak.
A „Kedvenc könyvem – egy barátság története” az elmúlt évek nagy sikerű pályázataihoz kapcsolódik: „A legszebb német szó“ és „A legszebb első mondat” szerte a világon hatalmas érdeklődést váltott ki. A két pályázaton közel 22.000 ember vett részt 111 országból. A „Kedvenc könyvem – egy barátság története” a Goethe Intézet és a Német Nyelvi Tanács közös projektje, s a Studiosus Reisen és a Hueber-Verlag támogatásával valósul meg. Sajtópartnerek: Die Welt, Bücher. Bővebb információk és részvételi feltételek német nyelven: www.goethe.de/lieblingsbuch

Még nem értékelted

Hirdetés

Kapcsolódó cikkek

Bepakoltunk a papírdobozokba, útra készen ülünk. Nézzük a szállodai szobát. Majd eltelik pár hét, amikor azt mondja nekünk valaki, hogy „most vagyok kint kb. 30-szor Indiában. Én is többször megszálltam ezen a környéken. A Pahar Ganj (avagy Paharganj)-on vannak olyan középáras szállodák, amelyek az európai, amerikai igényeket ismerik.”

Második naptól kezdve, amikor útnak indulunk, most már én megyek elöl. Ha a férjem van elöl, nem lát engem.  A 4-5. napon estefelé, hazafelé jövet pár méter volt a szálloda bejáratáig, amikor két serdülő fiú a férjem előtt egymásnak esett, hogy elvonják a figyelmét. Szerencsére, résen volt és  a harmadik srác nem tudta levenni a hátizsákot férjem válláról. Ettől eltekintve nem volt problémánk a hátizsákokkal, emberekkel.

Utcajelző tábla, Delhi, 2018. augusztus

Szóval kiléptünk a szállodánk beléptető kapujából az utcára – nem viccelek, igazi beléptető kapu, mint a reptéren. Még csipog is. Csak azt nem tudom, kinek? Hisz senki se figyel rá. A hátizsákunkban ott van egy palack frissen vásárolt víz.