Zenélő Budapest 2022 - „a zene örök értéket jelent”

Nyolcadik évadát kezdte meg a Zenélő Budapest július 1-jén.

A zene varázslatával keltik életre a főváros 15 legszebb szabadtéri helyszínét, történelmi terét augusztus 14-ig. Az idei évadban 160 ingyenes koncerttel készülnek, melyeken minden korosztályt megszólítanak gyermek-, ifjúsági és klasszikus műsoraikkal, valamint saját tervezésű közösségi hangszereik interaktív programjával. A Zenélő Budapest minden évadjában egy különleges összművészeti performansz keretében idéz meg egy klasszikust. Idén a modern zeneirodalom egyik legszebb művét, Bartók Béla A fából faragott királyfi című balettjét gondolták újra. A koncertsorozat különlegessége, hogy az egyes helyszíneken a műsor tökéletesen illeszkedik az adott építészeti remekművek karakteréhez.

Július 1. és augusztus 14. között Budapest 15 kultikus szabadtéri helyszínén jelentkezik koncertjeivel a Zenélő Budapest. Az ingyenes programsorozat a világon egyedülálló módon kelti életre a főváros történelmét, egykori és mai kultúráját; a hét minden napján világszínvonalú produkciókkal várják a közönséget a művészek. A Zenélő Budapest fellépői kiemelkedő hazai zenekarokból állnak össze a nyári fesztiválra: a Nemzeti Filharmonikusok, a Magyar Rádió Szimfonikus Zenekara, az Operaház, a Concerto Budapest és a Budapesti Fesztiválzenekar zenészei és szólisták lépnek fel együtt a szabadtéri koncerteken.

"A zene örök értéket jelent – ez az idei évad hívószava. A Zenélő Budapest megidézi városunk elmúlt évszázadait, letűnt korok hangulatát varázsolja egy-egy koncert erejéig a főváros kultikus helyszíneire. A kulturális értékeinkhez való visszanyúlás a mostani, nehezebb időkben is adhat összetartó erőt. Közös nyelvünk a zene, amely generációkon átívelve hirdeti az élet szépségét” – nyilatkozta Götz Nándor, a Zenélő Budapest művészeti vezetője.

Klasszikus zenei műsoraikat a Szépművészeti Múzeum előtt, a Nemzeti Múzeum oszlopcsarnokában, a Várkert Bazár és a Budai Vár több pontján, a Hegyvidéki Kulturális Szalon teraszán, a Margitszigeti Zenélő Kútnál, a Kossuth téren, a Ludovika Campus/Orczy parkban és a Magyar Zene Háza szabadtéri színpadán élvezheti a közönség. A koncertsorozat különlegessége, hogy az egyes helyszíneken a műsor tökéletesen illeszkedik az adott építészeti remekművek karakteréhez. A magyar romantika operái, vonósnégyesek szólistával, szaxofon együttes, harangjáték együttes, huszárruhás rézfúvósok és összművészeti performanszok hallhatók 20 perces minikoncertjeiken, az idei évadban 160 alkalommal.

Bartók Béla: A fából faragott királyfi

A Zenélő Budapest minden évadára egy különleges összművészeti performansz keretében idéz meg egy klasszikust. Idén a modern zeneirodalom egyik legszebb művét, Bartók Béla A fából faragott királyfi című balettjét gondolták újra. Bartók korszakalkotó zeneműve Götz Nándor művészeti vezető hangszerelésében és kamara-adaptációjában hegedű-klarinét-zongora kamarazenei változatban csendül fel a fesztiválon. A mesebeli történet most először a báb- és a néptáncművészet segítségével elevenedik meg, minden korosztály számára feledhetetlen zenei és vizuális élményt ígérve. Az előadás koreográfusa Juhász Zsolt (Duna Művészegyüttes), a bábmester Lénárt András bábművész. A 45 perces műsort hat alkalommal tűzik műsorra a ’22-es évadban a Millenáris Parkban, a Várkert Bazárban, a Lóvasút Kulturális és Rendezvényközpontban, illetve a Nádasdy-kastélyban.

Zenélj velünk! – Interaktív zenepark, zenés játszótér

Az idei évadban is megtekinthetők a Götz Nándor által tervezett különleges közösségi hangszerek, amelyek az interaktív kiállításon ki is próbálhatók. 2022-ben újabb eszközökkel bővül a paletta, melyek ezúttal a zenei felfedezés, a játékosság és a mozgás közös kalandjára hívják a családokat és minden érdeklődőt pénteken, szombaton és vasárnaponként. A Millenáris Széllkapu Parkban, a Hegyvidéki Kulturális Szalon teraszán és az Orczy-parkban tervezett eseményeken a Zenélő Budapest muzsikusai koncertet is adnak a speciálisan erre a célra épített hangszerekkel, ahová közreműködőként is várják a közönséget.

Fiatal tehetségek a könnyűzenében

Júliusban három kiemelkedően tehetséges fiatal pályakezdő együttes mutatkozik be a Várkert Bazár Szárazárok színpadán, a régi „Ifipark” emlékét felidézve. A Zeneakadémia, a Bartók Béla Konzervatórium, a Kodolányi János Egyetem és a Kőbányai Zenei Stúdió végzős jazz- és könnyűzenei növendékei kapnak bemutatkozási lehetőséget az idei fesztiválon. A Zenélő Budapest célkitűzése minden korosztály megszólítása, ennek egyik legfontosabb eleme a fiatalok kulturális terének bővítése a felnőtté válás küszöbén. Fellépnek a Heatlie, a Koalabell és a Pardon ME! zenekarok.

Hegyvidéki dallamok

Már szinte hagyománnyá vált a Zenélő Budapest csütörtöki koncertsorozata a Hegyvidéki Kulturális Szalonban. A fellépő művészek sokszínűsége és a zenei műfajok kavalkádja rendhagyó szabadtéri koncertélményt ígér csütörtök esténként. A fellépők között szerepel  a Demeniv Mihály – Tálas Áron duó tangó ihletésű műsora, Fritz József és Gáspár Pál örökzöld swing improvizációi, valamint ifj. Sárközy Lajos és Csík Gyula közös koncertje.

Nagykoncertek a Várkert Bazár Öntőház udvarán

A Várkert Bazár Öntőház udvarán idén két alkalommal, vasárnap délelőttönként ad nagykoncertet a Zenélő Budapest. A szabadtéri koncerthelyszín napvitorláit Götz Béla tervezte, immáron 6. éve adva lehetőséget nyári koncerteknek a főváros emblematikus helyszínén. Július 3-án, vasárnap délelőtt 11 órakor A fából faragott királyfi tánc- és bábjáték kibővített előadása látható, melyen vendégművészként Zsikó Zsuzsanna népdalénekes és Szokolay Dongó Balázs népzenész is közreműködik. Július 31-én, vasárnap délelőtt 11 órakor a Malek Andi Soulistic Örömzene című koncertjével várják az érdeklődőket.

A Zenélő Budapest 2022 vendégműsorai

A 2015-ben útjára indult koncertsorozat mára nagy népszerűségnek örvend, az évek során a Zenélő Budapest a főváros nyári életének meghatározó programjává vált – a fesztivál formációi számos eseményen vendégszerepelnek a nyári koncertéletben. Fellépnek a Kossuth téren a Tér-Zene sorozat keretében, valamint az Orczy Chill Out meghívottjaként. Az évadban a Voice & Guitar: Micheller Myrtill & Pintér Tibor Duóval együtt lép fel a Götz Saxophone Quartet, vendégszerepel a Capriccio Vonósnégyes, valamint a Con Fuoco Clarinet Quartet Káldi Kiss András operaénekessel koncertezik.

Művészeti vezető: Götz Nándor

Július 1. – augusztus 14., Budapest több helyszínén

A hangversenysorozat az Emberi Erőforrások Minisztériumának támogatásával valósul meg.

További információ: web,   fb,   insta.    ZenePark kisfilm.