Hamarosan indul a ZamJam

10 ok, amiért ott kell lenned!

A MOL Nagyon Balaton keretében július 28-án indul és Zamárdi több helyszínén három napon át tart a debütáló ZamJam, a fesztivál, amely más, mint amit megszoktunk. Összegyűjtöttünk tíz okot, amiért szerintünk érdemes útra kelni a Balaton fesztiválfővárosába!  A ZamJam házigazdája Tilla, aki bevallottan Zamárdi szerelmese, egy videóban mondja el a legfontosabb tudnivalókat.

1. Prémium helyszín, prémium program

A fő helyszín a balatonparti MOL Színpad, háttérben a tihanyi panorámával. A három nap alatt a Kool & the Gang, Shaggy és Geszti Péter lesz a főszereplő. Utóbbi a Jazz + Az és a Rapülők legnagyobb dalaival, Váczi Eszterrel és a Jazz + Az fúvósókkal érkezik. Mellette többek között Charlie, a Deladap, a Jazzanova és a Barabás Lőrinc Quartet lép fel, de Szikora Róbert és a 40 éves R-Go egyetlen koncertje is itt lesz, amikor a Valmar is velük szerepel majd. A Random Trip ZamJam edition vendége lesz mások mellett Dés László is, éjszaka pedig minden nap funky DJ-k zárják a programot. A helyszínen a balatoni gasztronómia legjobbjai közül is felvonulnak néhányan. Jelen lesz a balatonkenesei Pörc Bisztró, balatoni borászok, a VIP-teraszon pedig a balatonszemesi Kistücsök Étterem várja a vendégeket. Belépőjegek a zamjam oldalon

2. Koncertek a kilátónál

Sokan nem is tudják, hogy Zamárdinak saját kilátója is van, méghozzá nem is akármilyen panorámával!  A ZamJam szervezői a fesztivál egyik fő feladatának tartják, hogy a turistáknak megmutassák Zamárdi ismert és rejtett kincseit. A kilátó sokak számára ismert, másoknak viszont meglepetés helyszín. Ennek tövében a Telekom Kilátó Terasz ad otthont minden délután 5 órakor egy-egy koncertnek Lovasi András akusztikus koncerttel, Járai Márk Cseh Tamás dalokkal érkezik, az első napon pedig Little G Weevil nyitja itt a fesztivált.

3. Az Index bemutatja: ZamArt

Az Index szervezésében több képzőművészeti projektnek is otthont ad a ZamJam, amelynek arculata Bereczki Kata festőművész munkája, akit idén a Best of Balaton ajánlatai közé is beválasztottak.  Az ő balatoni képei rendhagyó módon a fesztivál helyszínén és közterületi kiállításon városszerte megcsodálhatók. Labrosse Dani a Lobenwein Galéria felkérésére nyolc, ikonikus balatoni helyről, épületről készít képeket, amelyeket a fesztiválon állítanak ki. Balaton Anno címmel egy egészen egyedi, korabeli turisztikai plakátokból álló gyűjteményt láthatnak az utasok Zamárdi Vasútállomásán.

4. Jazz a Parton

A MOL Nagyon Balaton Teraszon a Budapest Jazz Club szervezésében délutánonként két-két koncerten vehetnek részt a strandolók. Érkezik a Micheller Myrtill & Pintér Tibor duó, a Sárik Péter Trio, az Orbay Lilla Quintet, a Pocsai Kriszta Quartet, valamint Oláh Krisztián és Szőke Nikoletta zenekara, szombaton Földessy Margit és a Szindra Társulat interaktív előadásokkal várja a gyerekeket és a szülőket, a megéhező koncertlátogatókról pedig a Séf a Parton rendezvénysorozat szakácsai gondoskodnak majd, kulináris kalandokat ígérve.

5. Venom lemezkertje

Három napra Zamárdiba költözik Venom, a Halott Pénz DJ-je. A nemrég megnyílt ZAM! nevű helyen fogadja vendégeit, akikkel zenéről és lemezekről beszélgetnek és természetesen a lemezjátszó mögé is beállnak majd. Havasréti József íróval a ’70-es évek diszkólázáról sztoriznak, téma lesz Prince, az univerzum legnagyobb zenei rejtélye, de Járai Márk, Vitáris Iván, Springer Márton, Izil és Q-Cee is bemutatkozik a ZamJam vendégeinek.

6. Líra Irodalmi Terasz és a Nemzeti Múzeum tárlata

Ugyancsak a ZAM! ad otthont az irodalmi programoknak. Az első nap Kollár-Klemencz László, pénteken Dragomán György és Nyáry Krisztián, szombaton pedig Szabó T. Anna és Csepelyi Adrienn érkezik. A ZAM! belső terében balatoni fotótörténeti kiálltás látható a Magyar Nemzeti Múzeum Fotótárából.

7. Filmio Partmozi

A méltán ismert és szeretett Chef Beach a naplemente után a magyar filmrajongók otthona lesz. Fél 9-kor indul a vetítés, első este egy klasszikus, a Macskafogó, pénteken A játszma, szombaton pedig a Katinka lesz látható a vízparti vásznon.

8. Rozmaring kert – koncert és fröccs

Zamárdi egyik leghangulatosabb kerthelyisége a remek ételek és italok mellett a ZamJam idején Hangácsi Márton meghívására gitáros minikoncerteknek ad otthont. A házigazda mellett Lánszki Lőrinc és Oláh Marcell lép fel a kertben.

9. Túra, sport, vásár

A ZamJam szervezői arra biztatják a helyieket, hogy ők mutassák meg a várost a fesztiválozó turistáknak. Ennek eredményeként részt vehetnek egy izgalmasnak ígérkező túrán, amelyet Hirschmann Attila és Kiss Ádám vezet, „Járt-e Jézus Zamárdiban?” címmel. A helyi focipályán pedig a Művész-, Újságíró- és Borászválogatott, valamint a Zamárdi Öregfiúk mérkőzésein szurkolhatunk együtt. A ZamJam szombati napján Zamárdiba költözik a WAMP, másnap pedig Tilla kedvenc helyén, a Patkó Büfé teraszán helyi termelőktől vásárolhatunk.

10. A Balaton Ünnepe

A ZamJam fő helyszíne szombaton Shaggy, a Deladap és a Random Trip mellett a Balaton Ünnepének is otthont ad majd. Ennek keretében a Best of Balaton díjait a színpadon adják át. Az idei életműdíjas személyére a 2021-es díjazott, Csapody Balázs, a Kistücsök Étterem tulajdonosa tesz ajánlatot.