Cziffra100 napok a fertődi Esterházy-kastélyban

A Cziffra100 programsorozata költözik be egy hétvégére a fertődi Esterházy-kastély tereibe.

Július 22. és 24. között nem Haydn zenéje, hanem a romantika dallamai töltik meg a pompás termeket, ahol zenével, kiállítással, filmvetítéssel várják a látogatókat. Cziffra György világhírű zongoraművész születésének 100. évfordulóján a fertődi Esterházy-kastély az egyetemes zenetörténet méltó helyszíneként csatlakozott a Magyarország Kormánya által hivatalosan Cziffra György-emlékévvé nyilvánított ünnepi rendezvénysorozathoz.

Július 22-én este a Miklósa Erika és Balázs János alkotta, immár legendás páros ad ZongOpera koncertet a kastély Marionettszínházában. A romantika korában mind az opera, mind a zongoraművészet ragyogását élte, így magától értődő módon talált egymásra e két világ és két előadó. Programjukat műfaji kötöttségek nélkül, áriákból, népszerű dalokból és virtuóz átiratokból, Verdi, Puccini, Strauss és Gershwin dallamaiból állították össze. A mesterek után a fiatalok kerülnek fókuszba, hiszen a Cziffra Fesztivál évek óta elkötelezett támogatója a jövő előadóművészeinek. Ezúttal Balázs János tanítványai és mentoráltjai mutatkoznak be a Marionettszínházban. Három zongorista és egy klarinétos, Dankó Richárd, Ungár Cecília, Sándor Norbert és Hargitai Leila különböző formációkban állnak majd színpadra, többek között Dankó Richárd saját műveivel. A hétvége fergeteges hangulatú báresttel zárul július 24-én a Hot Jazz Band, valamint Sárközy Lajos és zenekara jóvoltából. A két kiváló együttes a múlt századi pesti éjszaka pezsgését varázsolja Fertődre, amelynek szerves része volt nemcsak a ropogós csárdás, a tengerentúli jazz és a cikázó hegedűszó, de Cziffra György zongorajátéka is.

Az angyalföldi nyomornegyed csodagyerekéből lett világhírű művész fordulatos életéről Kékesi Attila és Havas Miklós készített nagysikerű dokumentumfilmet 2016-ban A virtuóz címmel. A kertmozi szerelmesei szabad téren élvezhetik ezt a hétvége minden estéjén a Tiszttartói ház, azaz a Kiskastély udvarán.  A filmben megszólal maga Cziffra György és családjának tagjai, valamint Vásáry Tamás, Balázs János és Szakcsi Lakatos Béla is.

A programok között egy szabadtéri kiállítás is várja a látogatókat. Az Árnyékból a fénybe című tárlat a művész életútját, a pálya fejezeteihez társítva újsághíreket, kritikákat mutat be. Cziffra rajongójáról, Puskás Ferencről is olvashatunk anekdotákat, aki lokálról lokálra követte a művészt a pesti éjszakában, a költő Határ Győző sorai pedig Cziffra híres rabkoncertjére emlékeznek. A péntek délutántól vasárnap estig megtekinthető kiállítás kurátora Kiss Eszter Veronika zenetörténész.

A koncertek Fertődön 19.00 órakor kezdődnek. Jegyértékesítés a weboldalon és a fertődi Esterházy-kastély recepcióján. További információ a fertődi Cziffra100 napokról az Cziffra100 és az Eszterházy kastély weboldalán.

Az Emlékév célja a fiatal művészgeneráció támogatásán túl, hogy felidézze Cziffra György munkásságának szellemi és művészi örökségét, fókuszba helyezve a romantikus zongorajáték és az improvizáció hagyományát, teret engedve az előadói szabadságnak. Az eseménysorozatra határtalan itthoni és nemzetközi összefogással kerül sor, számos szakmai partner, koncerthelyszín és fesztivál együttműködésének köszönhetően.

A Cziffra100 koncertjeiről a weboldalon, illetve a Facebook-oldalon tájékozódhatnak. A Cziffra György-emlékév a Miniszterelnökség és a Külgazdasági és Külügyminisztérium, valamint a Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt. támogatásának köszönhetően valósul meg.

2022. július 22–23–24. (péntek-vasárnap) – Fertőd, Esterházy-kastély