Nemzetközi Barista Bajnokságon indulhat a Starbucks hazai kávémestere

Augusztus első hetében rendezte a vállalat a szakmai megmérettetés országos döntőjét.

A Starbucks minden évben megrendezi a nemzetközi Barista Championship-et, amely lehetőséget ad a vállalat legjobb kávémestereinek, hogy bemutassák tehetségüket. Idén ismét személyesen mérhették össze tudásukat az ország legjobb baristái, az öt fordulóból álló bajnokság országos döntőjén 2022 augusztus 2-án a Starbucks Király utcai üzletében. A vállalat kávémestereiből álló zsűrit Szabó-Thalmeiner Dóra, gasztro influencer segítette a legkiválóbb szakember kiválasztásában. A hazai versenyt a kenyai származású, Hellen Omollo (lásd fotó) nyerte, aki ezzel esélyt kap arra, hogy a milánói nemzetközi döntőben képviselhesse hazánkat. 

A Starbucks kiemelt figyelmet fordít partnerei szakmai fejlődésére, több lehetőséget is kínál számukra, hogy megmutathassák a tehetségüket. A továbbképzések mellett minden évben megrendezi a nemzetközi Barista Championship-et, ahol a vállalat legjobb kávémesterei mérik össze tudásukat. A 2020-as szünet után 2021-ben virtuálisan rendezte meg a vállalat a versenyt, amely idén hibrid formában tér vissza. A személyes, helyi fordulók során 44 országból kerültek ki a nemzeti bajnokok, így a hazai győztes Hellen Omollo is. A közülük kiválasztott legjobb 10 kávémester 2022. október 27-én, Milánóban méri majd össze tudását, a nagydöntőt élőben közvetíti a vállalat.

A Starbucks egyik alapelve, hogy a minőségi alapanyagok mellett egy finom kávé fontos alkotóeleme az a figyelmesség is, amellyel a jó barista elkészíti és felszolgálja azt. A kávézást a megfelelő pörkölés és a minőségi alkotóelemek összhangja mellett az odafigyelés teszi valódi élménnyé. A kávézólánc ezért alakította ki kávémesteri címét és hozta létre saját, hozzá tartozó tanfolyamát. Emellett évente lehetőséget biztosít baristáinak, hogy egymás között is megoszthassák tapasztalataikat és összemérhessék tudásukat a nemzetközi Barista Championship alkalmával.

„A kávé szeretete minden partnerünkben közös, a kávémestereink tudása és tapasztalata azonban közülük is kiemelkedik és megtestesíti a Starbucks legfontosabb értékeit. Az apró figyelmességek, egymás tisztelete és az igényesség olyan szokások, amelyekkel mi is feldobhatjuk mások napját – mondta el Kerek Fanni, a Starbucks magyarországi brand managere. – Az idei döntőben is ezeket a tulajdonságokat láttam a versenyzőkben, a Starbucks Gozsdu baristája, Hellen Omollo pedig a kávékultúra ismeretével és a receptek kreatív használatával tudott kiemelkedni a legjobbak közül. Büszkék vagyunk, hogy vele dolgozhatunk és mindenben támogatjuk a nemzetközi fordulókban.”

A bajnokság országos döntőjét egy kávézói és egy körzeti forduló előzte meg. A Starbucks Gozsduban megrendezett magyarországi döntőn a résztvevőknek 3 feladatot kellett teljesíteniük. Először a baristák kávé iránti szenvedélyükről és saját Starbucks-útjukról szóló személyes történeteiket oszthatták meg. Ezután a versenyzők a kedvenc Starbucks kávéjukat készítették el az általuk választott főzési módszerrel és egy vezetett kóstolón mutatták be a zsűri tagjainak. Végül két caffe latte-t és egy flat white-ot kellett a baristáknak elkészíteniük tetszés szerinti latte art-tal a tetején: rosettával, tulipánnal vagy hattyúval.

„Nagyszerű élmény volt az egész verseny, már az első fordulótól kezdve. Imádom a kávét, minden formában, ezért különleges lehetőség, hogy a Starbucks segítségével kávémesterré válhattam és folyamatosan képezhetem magam – mondta el Hellen Omollo, a Starbucks 2022-es hazai Barista bajnoka. – Nagy megtiszteltetés, hogy képviselhetem Magyarországot a nemzetközi fordulóban, remélem, bejutok a legjobb 10 közé és maradandó élményekkel térhetek haza októberben.”