Harcsa Veronika-Gyémánt Bálint Quartet: About Time

Itt az ideje, hogy tudatosabban tekintsünk a világra.

About Time címmel szeptember végén új albummal jelentkezik a Harcsa Veronika-Gyémánt Bálint Quartet. A lemez címadó dalához kísérletező, kettősségekre fókuszáló animációs klipet készítettek. Az alkotópáros ugyanis úgy érzi, fontos fordulóponthoz érkeztünk: eljött az ideje annak, hogy mindenki akcióba lendüljön a számára fontos dolgokért.

A kifejezés kettős jelentése miatt – 'Az időről' és 'Itt az ideje' valaminek – választotta új albuma címadó dalának az About Time-ot Harcsa Veronika és Gyémánt Bálint. „Dalainkban jelen időben meséljük el a történeteinket arról, ahogy megéljük ezt a kort és a saját életszakaszainkat. Emellett nagyon erősen azt érezzük, eljött az ideje bizonyos dolgoknak, egyfajta tudatosságnak, és odafordulásnak a szűk és tág környezetünk felé. Eljött az ideje, hogy kilépjünk a biztonságos buborékunkból, és tudatosabban tekintsünk a világra, a közös jövőnkre. Még ha úgy is tűnik, a dolgok folyását nem tudjuk megváltoztatni, akkor is hűek maradhatunk az értékeinkhez, és akcióba lendülhetünk a számunkra fontos dolgokért” – emeli ki a dal kapcsán Bálint és Veronika. A dalt az énekesnő és a gitáros közösen jegyzi. „Bálint hozott egy rövid, trükkös motívumot, ez az egész dal motorja. Nagyon tetszett, és javasoltam, hogy más hangokról is indítsa el ugyanazt a motívumot, így alakult ki a teljes groove, aztán írtam rá dallamot és szöveget. A dal páratlan lüktetésű, ezért olyan billegő az érzete. Számomra ez passzol a tartalomhoz, nem dőlhetünk hátra, nem vagyunk egyensúlyi pontban, lépnünk kell” – meséli Veronika.

Az About Time klipjét Nagy Dorottya és Köllőd Márton közösen jegyzik: „Ez az első klippünk, úgyhogy a projekt kezdetével mi egy kísérletező, határokat nem ismerő térbe léptünk be. Próbáltunk hagyatkozni a megérzéseinkre, illetve hagyni, hogy a tartalom alakítsa a vizuális stílust. A forgatásra egy olyan minimál, konceptuális teret kerestünk, ahol az utómunka során érvényesülni tudnak az animációk. Szerettük volna, ha ez a letisztult, szinte steril tér teljesen más kontextusba helyezi a zenét. Az animációk azt fejezik ki, hogy a környezetünkben és bennünk is folyamatosak a változások. Ugyanakkora hatással vagyunk a minket körülvevő világra, mint az ránk. Az, hogy ennek mi lesz az eredője, az nagy részben rajtunk is múlik.”

A Harcsa Veronika-Gyémánt Bálint Quartet About Time című albuma szeptember 30-án jelenik meg, a budapesti lemezbemutató november 22-én lesz a Müpában. A koncert közreműködői Dresch Mihály, László Attila, Nagy Emma és Cseh Péter lesznek.

Harcsa Veronika-Gyémánt Bálint Quartet: About Time

Müpa, 2022. november 22.