2018. október 20. - szombat

Műemléki Világnap

Kinyomtatom...

A műemléki világnapot – április 18-át - az UNESCO nemzetközi műemlékvédelmi szervezete, az ICOMOS kezdeményezésére 1984 óta ünneplik világszerte.

Az ICOMOS -International Council on Monuments and Sites azaz a Műemlékek és Műemléki Együttesek Nemzetközi Tanácsa – az UNESCO műemlékvédelmi világszervezete, a párizsi székhelyű Világörökség Bizottság állandó műemlékvédelmi szakértő intézménye,1965-ben Varsóban alapították.
Ez a civil szakmai szervezet meghatározó a világ műemlékvédelmében. Az itt kidolgozott irányelveket a legtöbb ország átülteti saját műemlékvédelmi gyakorlatába. A nemzetközi fórumon is tevékenyen dolgozó tagok saját országukban nemzeti bizottságokat alkotnak. Feladatuk a nemzetközi és hazai műemlékvédelmi elvek összhangjának megteremtése. Szakembereket delegál a nemzetközi szakbizottságokba és saját problémái megoldására nemzetközi szakembereket igényelhet. Az ICOMOS Magyar Nemzeti Bizottsága a nemzetközi szervezet egyik legnagyobb és legbefolyásosabb tagszervezete. A Bizottságnak célja, hogy országos és nemzetközi szinten előmozdítsa a műemlékek és történeti együttesek megőrzését, védelmét, felhasználását, értékeik érvényre juttatását.
A Magyar Nemzeti Bizottság 2006-tól minden évben a Műemlékvédelmi Világnap alkalmából kiadja az ICOMOS Díjat a legkiválóbb helyreállítás elismerésére, valamint a negatív tevékenységekre való figyelemfelhívás céljából a műemlékvédelmi Citrom Díjat.

Az ICOMOS Díj eddigi nyertesi:

2006
Gyulai vár
Soproni Zeneiskola
Budapest, Király u.9. sz. lakóház
2007
Budapest, Eötvös u. 13. volt Hatvani Deutch palota
Győr, Széchenyi tér 9. Szent Ignác templom rekonstrukciója
Veszprém, Dubinczay-ház
2008
Budapest, Múzeum körút 6-8 sz. alatti ELTE épületcsoportból a Gólyavár épület
Szeged, Főpályaudvar /Indóház/ épülete
Székesfehérvár, Hiemer-Font-Caraffa-ház eddig helyreállított részei
2009
Budapest, Margitszigeti domonkos kolostor
Budapest, VI. kerület Jókai u. 6.
Budapest, Fővárosi Állat-és Növénykert

Citrom Díj eddigi „nyertesei"
az „elismerést” maga az „opusz” kapja. Az veheti át, aki úgy érzi, hogy megérdemli.

2006
Gávavencsellői Dessewffy kastély
Budapesti Király u. 40. sz.
Kecskeméti Malom Center
2007
Esztergomi Északi kanonoksor
Báthory várkastély
Váci főtér
2008
Kőszeg, hajdani Posztógyár épülete
Sopron, Hátsókapu u.1.

A műemlékvédelem érdekében elért kiemelkedő teljesítmény elismerését a Möller István Emlékérem adományozásával fejezi ki a Bizottság (összesen 5 - négy hazai és egy Magyarország határain kívül élő - személynek adományozható).
Mindezekről az ICOMOS honlapján lehet olvasni (www.icomos.hu) - illetve a díjak indoklását illetve díjazott épületekről a képeket is itt lehet megtekinteni.

A 2010 évi eseményekről bővebben: http://www.cseppek.hu/rendezveny/1909muemleki-vilagnap-2010
 

Még nem értékelted

Hirdetés

Kapcsolódó cikkek

....... mondom a férjemnek viccesen az elmúlt két hónapra célozva.
Kivonultunk a szállodából, vitték előttünk a két böhöm,  újra-ragasztószalagozott papírdobozainkat. A portán még megérdeklődték, hogy éreztük magunkat? Nagyon jól, válaszoltuk és kölcsönös üdvözlések után elváltak útjaink. Még a portán levő az utazási iroda ügynöke is odajött és megkérdezte udvariasan, hogy innen hova tovább? Magunk mögött hagyva a sikátort, beültünk egy autóba és nekivágtunk az újabb ismeretlennek: bérelt lakás.

Bepakoltunk a papírdobozokba, útra készen ülünk. Nézzük a szállodai szobát. Majd eltelik pár hét, amikor azt mondja nekünk valaki, hogy „most vagyok kint kb. 30-szor Indiában. Én is többször megszálltam ezen a környéken. A Pahar Ganj (avagy Paharganj)-on vannak olyan középáras szállodák, amelyek az európai, amerikai igényeket ismerik.”

Második naptól kezdve, amikor útnak indulunk, most már én megyek elöl. Ha a férjem van elöl, nem lát engem.  A 4-5. napon estefelé, hazafelé jövet pár méter volt a szálloda bejáratáig, amikor két serdülő fiú a férjem előtt egymásnak esett, hogy elvonják a figyelmét. Szerencsére, résen volt és  a harmadik srác nem tudta levenni a hátizsákot férjem válláról. Ettől eltekintve nem volt problémánk a hátizsákokkal, emberekkel.