Műemléki Világnap

A műemléki világnapot – április 18-át - az UNESCO nemzetközi műemlékvédelmi szervezete, az ICOMOS kezdeményezésére 1984 óta ünneplik világszerte.

Az ICOMOS -International Council on Monuments and Sites azaz a Műemlékek és Műemléki Együttesek Nemzetközi Tanácsa – az UNESCO műemlékvédelmi világszervezete, a párizsi székhelyű Világörökség Bizottság állandó műemlékvédelmi szakértő intézménye,1965-ben Varsóban alapították.
Ez a civil szakmai szervezet meghatározó a világ műemlékvédelmében. Az itt kidolgozott irányelveket a legtöbb ország átülteti saját műemlékvédelmi gyakorlatába. A nemzetközi fórumon is tevékenyen dolgozó tagok saját országukban nemzeti bizottságokat alkotnak. Feladatuk a nemzetközi és hazai műemlékvédelmi elvek összhangjának megteremtése. Szakembereket delegál a nemzetközi szakbizottságokba és saját problémái megoldására nemzetközi szakembereket igényelhet. Az ICOMOS Magyar Nemzeti Bizottsága a nemzetközi szervezet egyik legnagyobb és legbefolyásosabb tagszervezete. A Bizottságnak célja, hogy országos és nemzetközi szinten előmozdítsa a műemlékek és történeti együttesek megőrzését, védelmét, felhasználását, értékeik érvényre juttatását.
A Magyar Nemzeti Bizottság 2006-tól minden évben a Műemlékvédelmi Világnap alkalmából kiadja az ICOMOS Díjat a legkiválóbb helyreállítás elismerésére, valamint a negatív tevékenységekre való figyelemfelhívás céljából a műemlékvédelmi Citrom Díjat.

Az ICOMOS Díj eddigi nyertesi:

2006
Gyulai vár
Soproni Zeneiskola
Budapest, Király u.9. sz. lakóház
2007
Budapest, Eötvös u. 13. volt Hatvani Deutch palota
Győr, Széchenyi tér 9. Szent Ignác templom rekonstrukciója
Veszprém, Dubinczay-ház
2008
Budapest, Múzeum körút 6-8 sz. alatti ELTE épületcsoportból a Gólyavár épület
Szeged, Főpályaudvar /Indóház/ épülete
Székesfehérvár, Hiemer-Font-Caraffa-ház eddig helyreállított részei
2009
Budapest, Margitszigeti domonkos kolostor
Budapest, VI. kerület Jókai u. 6.
Budapest, Fővárosi Állat-és Növénykert

Citrom Díj eddigi „nyertesei"
az „elismerést” maga az „opusz” kapja. Az veheti át, aki úgy érzi, hogy megérdemli.

2006
Gávavencsellői Dessewffy kastély
Budapesti Király u. 40. sz.
Kecskeméti Malom Center
2007
Esztergomi Északi kanonoksor
Báthory várkastély
Váci főtér
2008
Kőszeg, hajdani Posztógyár épülete
Sopron, Hátsókapu u.1.

A műemlékvédelem érdekében elért kiemelkedő teljesítmény elismerését a Möller István Emlékérem adományozásával fejezi ki a Bizottság (összesen 5 - négy hazai és egy Magyarország határain kívül élő - személynek adományozható).
Mindezekről az ICOMOS honlapján lehet olvasni (www.icomos.hu) - illetve a díjak indoklását illetve díjazott épületekről a képeket is itt lehet megtekinteni.

A 2010 évi eseményekről bővebben: http://www.cseppek.hu/rendezveny/1909muemleki-vilagnap-2010