Aranybulla nyílt nap a levéltárban az államalapítás ünnepén

2022. augusztus 20. 10.00-18.00 – Aranybulla 800

Magyarország 2022-ben ünnepli az Aranybulla kibocsátásának 800 éves évfordulóját. Az Aranybullát őrző Magyar Nemzeti Levéltár augusztus 20-án, az államalapítás ünnepén, különleges Aranybulla iratbemutatókkal, kiállítással, hagyományőrző foglalkozásokkal és játékokkal várja az ünneplőket, akik nem csupán II. András arany függőpecsétjeit, hanem az korszakhoz kapcsolódó legfontosabb dokumentumokat is megismerhetik.

    A program:

A nemzet emlékezete kiállítás - Eredeti példányokkal:

Az aranypecséttel megerősített uralkodói kiváltságlevelek, az úgynevezett aranybullák között kiemelkedő hely illeti meg II. András király 1222-ben kibocsátott oklevelét. Bár hét példányban adták ki, egy sem maradt korunkra eredetiben, hiteles szövegét Nagy Lajos király 1351. évi átírásából ismerjük. A Nemzet Emlékezete - A magyar történelem mérföldkövei című panorámavetítéssel kísért tárlaton Magyarország történetének sorsfordító dokumentumai között ez alkalommal az Aranybullához kapcsolódó iratok eredeti példányait is kiállítjuk.

A kiállítás 13.00 órától ingyenesen megtekinthető, délelőtt csak regisztrációhoz kötve látogatható!

Aranybulla iratbemutató

Regisztrációhoz kötött!

II. András, Imre király, IV. Béla aranypecsétjét és okleveleit, valamint az 1351-es Nagy Lajos-féle Aranybulla átiratot Dr. Kurecskó Mihály a Magyar Nemzeti Levéltár főlevéltárosa mutatja be.

Kezdési időpontok: 10:00, 11:00, 12:00

Regisztráció itt.

Banderium Hungarorum – 13. századi hagyományőrzők

A levéltári nyílt napon a korabeli mesterségek, a hétköznapi élet eszközei és ruházat megismertetésén túl 13. századi közkedvelt társasjátékokkal, pénzverőműhellyel és lantmuzsikával is várjuk a látogatókat.

Aranybulla kézműves sarok

    Aranybulla 800 legyező készítése

Mindörökre érvényben maradjon - Ismeretterjesztő rövidfilm vetítése

Rövidfilmünkben az 1222-es Aranybulla történetét, jelentőségét, oklevél- és pecséttani érdekességeit járjuk körül szakértőnk, Rácz György segítségével.

Játssz és nyerj az Aranybullával! – Aranybulla fotóstand és Aranybulla kvíz

Nyereményjáték levéltári ajándékcsomagokért