Különleges úszóverseny rajtol el szombaton

Augusztus 20-án Gyékényesen rendezik az Open Water Tournament utolsó futamát.

Szombaton különleges helyszínen rajtol el az Open Water Tournament (OWT) nyíltvízi úszóbajnokság idei utolsó futama. A kristálytiszta vizű és rendkívül mély gyékényesi búvártóban 3 és 9 kilométeren tehetik próbára magukat a profi és amatőrök úszók, és az is kiderül, kik lesznek a versenyfolyam idei bajnokai.

2022-ben is ellátogat a nyíltvízi úszóbajnokság Magyarország egyik legkülönlegesebb bányatavához. A Gyékényesi tó a határ mentén helyezkedik el, a hazai és a nemzetközi búvárok kedvelt helyszíne, tíz-tizentöt méteres mélységhez itt tíz méteres látótávolság párosul. Ebben a csodás természeti környezetben rendezik meg augusztus 20-án az OWT idei második, egyben befejező futamát.

Az úszók feladata a tó közepén lévő sziget megkerülése, aki a rövidebb, 3 kilométeres távot választja, annak egyszer, 9 kilométeres távon pedig háromszor kell ezt megtenni. A kristálytiszta vízben tempózva nem csak a vízi élővilág, hanem a búvárok által elsüllyesztett tereptárgyak, roncsok is feltárulnak a versenyzők előtt.

Az OWT 2021 nyarán indult azzal a céllal, hogy profi és biztonságos körülmények között, Magyarország legszebb és legizgalmasabb tavaiban, folyóiban tehessék próbára magukat az úszás szerelmesei. A versenyfolyam különlegessége profik és amatőrök számára is olyan élményt biztosít, amely nemcsak sportértékkel bír, de kitűnő családi, illetve baráti programot is jelent.

„A hazai úszóközösség lelkesedését az OWT iránt jól jellemezi, hogy tavaly és idén is többszáz sportember vágott neki a futamoknak. Ahogy az eddigi események során, úgy Gyékényesen is vízimentőkkel és mentőhajókkal figyeljük az úszókat, a biztonság mellett pedig a kényelemről is gondoskodunk: az indulók egyesével rajtolnak, így elkerülhető a tömeg a startnál” – mondta el Mezős Balázs szervező.

A verseny után Gyékényesen kiderül, hogy kik lesznek a 2022-es OWT bajnokai.

Az OWT a Budapest Urban Games-t és a belvárosi Duna-átúszást szervező csapat nevéhez fűződik. Célja, hogy profi versenykörülményeket biztosítson Magyarország vizeiben – nemcsak a profik számára. Az indulók egyesével rajtolnak, ezáltal elkerülhető a tömeg szárazföldön és vízen egyaránt. A szervezők úszófolyosókat alakítanak ki, hogy minimalizálják a bójakerülgetést és a vízben sétálást, hiszen a lényeg az úszás. Az OWT versenyzőinek nem lesz más dolga, mint elmerülni a vízben és élvezni az egyedi természeti környezetet.

Regisztrálni az oldalon lehet. középtávon €30, hosszútávon €40 ellenében. Az OWT versenyekre edzéseket is biztosítanak a szervezők a Dagály fürdőben, a Tüske és Hegyvidéki uszodában. Részletek a Beúszás úszóközösség facebook oldalán.