Tánc a kertben – kortárs tánc a Várkert Bazárban

A távolság mechanikája – performatív, részvételi séta és Kávé hajnalban. Budapest táncmozaikok.

Augusztus 27-én és 28-án ismét kortárs tánc esteket mutatnak be a Tánc a kertben című sorozat keretében a Várkert Bazárban. 27-én, szombaton Mészáros Máté A távolság mechanikája című előadásának köztéri és részvételi, ugyanakkor installatív verziójába invitálják a közönséget. A nézők egy séta során, Mészáros Máté vezetésével maguk is előadókká válva teremthetik újra az előadás koreográfiájának kilenc állomását, megismerve a Várkert Bazár csodálatos helyszíneit. 28-án, vasárnap este Kávé hajnalban. Budapest táncmozaikok. címmel francia-balkán-klezmer-tangó hangjaiból születő képek, történetek emlékei elevenednek meg a kortárs tánc mozdulataiban. A koreográfia kifejezetten erre az alkalomra készül a ¡NOSNACH sokszínű zenei anyagára, amelyben felcsendülnek a tangó taktusai New Yorktól Odesszáig, kelet-európai sanzon, francia, zsidó, argentin, balkáni és cirkuszi zenék keverednek szabadzenei elemekkel.

Augusztus 27., szombat, 18:00 – Gloriett

A távolság mechanikája – performatív, részvételi séta

2021 tavaszán Mészáros Máté létrehozta A távolság mechanikája című előadásának köztéri és részvételi, ugyanakkor installatív verzióját. Az eredeti produkcióban a statikus és dinamikus testek térben való elhelyezése és mozgatása, az összeillő és össze nem illő rendszerek egy térbe zsúfolása, valamint a testek között keletkező távolság vizsgálata állt a középpontban. E problémakör érzékeltetésére a koreográfus eszköze a megfelelő mozdulat megtalálása, azaz az absztrakció fizikai testre való lefordítása, a térben elhelyezkedő testek találkozásának a variációit mutatta be, és ezáltal kívánta beindítani a szabad értelmezés lehetőségét a nézőben. A testek itt nem performatív képességük, hanem plasztikus, folyamatosan formálható anyagszerűségük miatt képzőművészeti perspektívába helyezik a táncot.

Az előadás részvételi verziójában az alkotók egy egész másfajta befogadásra invitálják a nézőket. A meghatározó mozdulatsorok és konstellációk piktogramokra lettek „lefordítva”. A nézők a grafikákat egy kiskönyvben kapják meg, amellyel közösen, egy hozzávetőlegesen egyórás sétában, Mészáros Máté vezetésével maguk is előadókká válva teremthetik újra az előadás koreográfiájának kilenc állomását, megismerve a Várkert Bazár csodálatos helyszíneit.

  Koreográfia és térkoncepció: Mészáros Máté

  Grafika: Fischer Balázs

  Füzetterv: Korolovszky Anna

  Producer: SÍN Művészeti Központ

  Koprodukciós partner: PLACCC Fesztivál

Augusztus 28., vasárnap, 20:00 – Szárazárok színpad

Kávé hajnalban. Budapest táncmozaikok.

A tánc testet öltött zene. Francia-balkán-klezmer-tangó hangjaiból születő képek, történetek emlékei elevenednek meg a kortárs tánc mozdulataiban. Találkozások, érintések, szenvedély, és még egy utolsó kávé hajnalban, amikor már haza kell menni. Csak Te és Ő. Éjszakák emlékei. A koreográfia kifejezetten erre az alkalomra készül a ¡NOSNACH sokszínű zenei anyagára, amelyben felcsendülnek a tangó taktusai New Yorktól Odesszáig, kelet-európai sanzon, francia, zsidó, argentin, balkáni és cirkuszi zenék keverednek szabadzenei elemekkel. Zene és tánc nem létező, mégis ismerős utakra ragadja magával a hallgatóságot, miközben egymást is igyekeznek lépten nyomon meglepni.

¡Nosnach:

  Móser Ádám – harmonika, zeneszerzés

  Kertész Endre – cselló

  Rácz Réka – tánc

  Csuzi Márton – tánc

További információk itt.

Hirdetés