A Várkert Bazárban mutatja be magyar nyelvű lemezét a Subtones

Lángolj címmel jelent meg a hazai jazz-pop supergroupja, a Subtones új albuma.

A lemezen nyolc magyar nyelvű dal hallható, amelyek szövegét Szepesi Mátyás, Subicz Gábor és Jónás Vera mellett Závada Péter jegyzi. A Dal című műsor döntőjében második helyen végző zenekar szeptember 3-án a Várkert Bazárban élőben is bemutatja a lemezanyagot, a koncert vendége Ávéd János lesz.

A Subtones műfaji határokon átívelő, dalközpontú szerzeményeivel néhány év alatt közönségkedvenc koncertzenekarrá vált a hazai jazzpop-szintéren. Azért, hogy még közvetlenebbül tudjanak kapcsolódni a hazai közönséghez, augusztus végén megjelenő Lángolj című lemezükön kizárólag magyar nyelvű dalok lesznek hallhatók.

A Subicz Gábor trombitás által 2019-ben alapított Subtones Magyarország egyik legizgalmasabb zenekara. A csapat igazi hangzására Jónás Vera és Kiss Flóra énekesnők érkezésével talált rá, műfaji határokon átívelő, dalközpontú szerzeményeikkel néhány év alatt közönségkedvenc koncertzenekarrá váltak a hazai jazzpop-szintéren. Az eddigi, nagyrészt angol nyelvű szerzeményeik után Lángolj című albumukon kizárólag magyar dalok hallhatók. „Az előző lemezhez hasonlóan a dob és a basszus ritmikájára épülő zenét játszunk, sok improvizációval. A legfontosabb változás, hogy magyar nyelven szólalnak meg a dalok, és szerintem ettől az egész sokkal közvetlenebb, gyorsabban ható, direktebb lett. Úgy érzem, hogy itthoni környezetben az angol szöveg kicsit elbújás, maszkviselés. A saját anyanyelvünkön sokkal instantabb a hatás, közvetlenül repül a dal a hallgató fülébe. Ez segít, hogy még közelebb kerüljünk a hazai közönséghez. Érdekes tapasztalat volt a zeneszerzői munka során, hogy a magyar nyelv miatt sokkal konkrétabban kellett megfogalmaznom a zenei gondolatokat, hiszen a szövegíró elé olyan ötletet kellett tárni, ami mentén el tudott indulni” - meséli a Subtones zenekarvezetője, Subicz Gábor. A nyolc dal között van Závada Péter-vers és dalszöveg, Jónás Vera, Szepesi Mátyás és Subicz Gábor szöveg is.

Az pedig, hogy miért pont Lángolj lett az album címe egy hosszú folyamat eredménye. „Sokáig nyitva hagytam a kérdést, mert meg akartam várni, hogy elkészüljön az összes szöveg, ami a lemezen elhangzik. Valahogy egyik dalcím sem tűnt olyannak, amit cégérként ki lehet tenni a borítóra, úgyhogy elkezdtem a verssorok között keresgélni. Sokáig a ‘Minden szó egy fürge nyíl’ sor volt a befutó, de mégis azt éreztem, hogy ez így túl hosszú lenne. Aztán egyszer koncertre menet bedobtam a kérdést a buszban a többieknek, és Vera egyből rávágta, hogy legyen Lángolj a lemez címe. Nagyon megtetszett, mert ezer vetülete van, és mégis nagyon tömör és egyszerű” – emeli ki Gábor. „Ez a lemez azokhoz szól, akik szeretik a különcséget, szeretik, és figyelik a hangszeres szólókat, történetmesélést. Akik keresik a nagy egészben a fűszereket, akik szeretnek táncolni, szeretnek elmélyülni ebben a különleges és egyedi összetevőkben gazdag zenében” – teszi hozzá Kiss Flóra, énekesnő.

A Subtones Lángolj című albumát szeptember 3-án mutatja be a Várkert Bazárban.

Subtones - Lángolj lemezbemutató koncert

2022. szeptember 3., Várkert Bazár

Közreműködők:

  Jónás Vera - ének

  Kiss Flóra - ének

  Benkő Dávid - billentyűs hangszerek

  Csízi László - dob

  Csókás Zsolt - gitár

  Fonay Tibor - basszusgitár

  Subicz Gábor - trombita

Vendég: Ávéd János

További információ itt.