A Nézők Évada – 6SZIN 2022/2023

Hagyományosan Karinthy Márton születésnapján, szeptember elsején került sor a 6SZIN évadnyitó eseményére, ahol meghirdették a Nézők Évadát a terézvárosi teátrumban.

Tavaly 40 ezer néző váltott jegyet a 6SZIN előadásaira, ahol idén is számos izgalmas, saját és vendég produkcióval várják a nagyérdeműt. Saját bemutatóikra az évad második felében kerül sor.

Január végén lesz Rényi Ádám: A hosszú élet titka című darab ősbemutatója, Lengyel Andor rendezésében, melynek alapját Ádám novellái adják, javarészt az Osztálytalálkozó és A Bezzeggyerek című köteteiből. A 18 történetet 4 színész, Márton András, Balla Eszter, Ecsedi Erzsébet és Mohai Tamás tolmácsolja. Az előadás dramaturgja Enyedi Éva.

A francia színházi világ fenegyereke, Benoit Soles Turing című darabjának ősbemutatója jövő tavasszal várható, Horváth Patricia rendezésében, Simon Kornél és Száraz Dénes szereplésével. A színészként is kiváló Keresztes Tamás Sodró Elizát rendezi Janikovszky Éva: Naplóm című könyve alapján.

Korábban a Hölgyválasz táncstúdióban volt látható Csákányi Eszter önálló estje, Amikor találkoztam Barisnyikovval, ami mostantól a 6SZIN-ben kerül színre.

Szeptember 30-án veszi kezdetét a vendég előadások bemutatóinak sora. A Zichy Színműhely viszi színre Gazsó L. Ferenc: Add tovább című darabját. A zenés, táncos családtörténeteket Léner András rendezi. Október 14-én a Bánfalvy Stúdió bemutatja Fejős Éva: Bébi, Bumm! című történetét, mely az írónő saját anyává válásáról vall. A darab szereplője Gubik Ági. Két, egymástól nagyon különböző generáció, egy nagyi és unokája története az Orlai Produkció Jaj Nagyi! című előadása, Szabó Máté rendezésében, Molnár Piroska, Rohonyi Barnabás és László Lili tolmácsolásában. Október 26-án lesz a bemutatója Kleist: Homburg herceg című művének, az Exit Generáció produkcióját Farkas Ádám rendezi. Főbb szerepekben Porogi Ádám, Terhes Sándor és Bíró Panna Dominika. Novemberre várható az Összpróba és a Kultkikötő közös produkciója, a Férfi és Nő, Rusznyák Gábor rendezésében.

A sajtónyilvános évadnyitó eseményen Földvári Péter, a 6SZIN vezetője elmondta, hogy „a Covid után fellélegeztünk, sok jó előadást hoztunk létre, amire 40 ezer néző volt kíváncsi. Az idei helyzetben felelősen gondolkodva, megteszünk minden olyan lépést, ami a színház működőképességét a legköltséghatékonyabb módon biztosítja, anélkül, hogy az a művészet rovására menne. Nálunk minden a nézőkért van, ezért is döntöttünk úgy, hogy az idei évad a nézők évada lesz a 6SZIN-ben.”

Természetesen számos nagy népszerűségnek örvendő előadás továbbra is látható lesz a 6SZIN-ben. Visszatér Háy János: A cégvezető című története, a székesfehérvári Vörösmarty Színházzal együttműködésben. A Delta Produkció két előadásának évek óta otthont ad a 6SZIN: Rezes Judit-Szabó Győző kapcsolatának története, a Loveshake, és az Operabeavató sorozat. Folytatódik a Szeretetkert, az Aranyecset, az Egyedül nem megy, a Hárman a padon, a Garzonpánik, a Scapen, vagy éppen a Meg se kínáltak. A nézők az új évadban is jegyet válthatnak a Madártávlat, a Két nővér és a Sirály előadásokra. A tavalyi Déryné programba beválogatott rendkívül sikeres Szindbád ma révbe ér c. előadással tovább járják az országot. Az idei Petőfi emlékév előtt tiszteleg Apostol című előadásuk, és műsoron marad a S.Ö.R. és a G.Ö.R.CS. saját produkció is, Janikovszky Éva: Az úgy volt című története, a Second Life, a Határátlépések, a Redőny, a Történetőrző, az Édes kettes hármasban, az Utazás a szempillám mögött, Csukás-mese, a Hűtlenség ára és a Love.hu is. Folytatódik Dolák-Saly Róbert Gumiszoba c. produkciója is, és visszatér Vitéz László és Süsü is a Jókai utcába.