Igazi csemegéket ígér a 2022/23-as színházi évadra a Thália Színház

Nyitás 2022. október 1-én.

Henry Lewis – Jonathan Sayer – Henry Shields: Komédia egy bankrablásról (The Comedy About A Bank Robbery) című, különleges produkciójával nyitja meg a Nagyszínpadon 2022. október 1-én színházi évadát a Thália Színház. A történet 1958 nyarán játszódik. Éktelen drága gyémántot hoznak a Minneapolis City Bankba. Egy notórius fegyenc megszökteti magát, hogy lecsapjon a kőre, közben beszáll mellé a kretén haverja, a szélhámos csaja, meg egy… karbantartó. Elcserélt személyazonosságok, titkolt tervek, szerelmi háromszögek, és egy város, ahol lassan a díszpolgár is gengszter. Ludwig herceg gyémántja pedig csak arra vár, hogy valaki, végre, lopja már el.

Az előadás a Mischief Productions közreműködésével érkezik a Thália Színházba. Fordította Hamvai Kornél, rendezője Kelemen József, szereplői: Jámbor Nándor, Ember Márk, Sóvári-Fehér Anna, Csőre Gábor, Vida Péter, Udvarias Anna, Tamási Zoltán, Hevesi László, Domokos László és Zayzon Zsolt.

A hazánkban még soha nem látott, fergeteges replika előadást egy másik ősbemutató követi a Thália Télikertben – Tracy Letts (az Augusztus Oklahomában Pulitzer- és Tony-díjas írója) Killer Joe című Broadway-sikere 2022. október 7-én kerül színre, Mózes András rendezésében. Texas, rozsdazóna, lerohadt lakókocsipark. Nem a habcsókos lánymesék díszlete. A drogos Chris pedig illik a műfajba: a dílerét és egyéb tartozásait anyja spontán megöletésével – és az ebből remélt, húgát illető örökséggel – igyekezne rendezni. Killer Joe rendőr, emellett félállásban bérgyilkos, simán elfogadja a megbízást… A fekete komédiát fordította Speier Dávid, szereplők: Szabó Győző, Kuttner Bálint, Tóth Eszter, Bede-Fazekas Szabolcs és Szabó Erika.

A jövő év első bemutatója a Nagyszínpadon – Béres Attila rendezésében – 2023. január 14-én kerül színre. A vígjátékok alfája, Shakespeare Szentivánéji álma új címmel: Varázslat egy nyáréjszakán, Székely Csaba új, prózai fordításában  bizonyítja hogy ötszáz éve semmi sem változott: ha eljön a nyári napforduló, a vágyak mindent elsöpörnek, mert a szerelem ellen sem ember, sem tündér nem tehet semmit. A klasszikus komédia úgy szólal meg, ahogy Shakespeare ma írta volna – és minden benne van, amit tündérmese formájában a szerelemről gondolt. A sztori pedig örökérvényű, legyen szó az ókori Athénról vagy napjaink Budapestjéről.

A történet szereplői: Szervét Tibor, Csarnóy Zsuzsa, Ember Márk, Jámbor Nándor, Mórocz Adrienn, Tóth Eszter, Hunyadkürti István, Molnár Piroska, Tamási Zoltán, Zayzon Zsolt, Bokor Barna, Bede-Fazekas Szabolcs, Domokos László és Mózes András.

Szintén a Nagyszínpadon lesz látható 2023. március 11-től Ion Luca Caragiale a nagyvárosi kisemberről írt megcsalós, félreértős, egymást körbehajszolós vígjátéka, a Farsang. Az intrikus komédia, főszerepében egy telhetetlen nőcsábász áll. A világon mindennel ügyeskedő és bizniszelő vállalkozó két nőt hajt egyszerre, közben mindkettőnek férje van, és amikor jön a farsang, a jelmezekben hirtelen már az sem egyértelmű, kinek kire is kell féltékenynek lennie. Az álarcok felkerülnek, a gátlások le, és a szerelmi sokszögben már nincs se igazság, se szégyen, se lelkifurdalás.

A darab szereplői Vida Péter, Gubás Gabi, Csőre Gábor, Bokor Barna, Mózes András, Szabó Erika, Hevesi László és Domokos László lesznek. Fordította Hamvai Kornél, rendezője Keszég László.

A 2022/23-as évad utolsó bemutatójaként a Thália Télikertben kerül színre Anton Csehov: Ványa Bá című klasszikusa – szintén Hamvai Kornél fordításában, Kelemen József rendezésében.

Ványa imádott húgát Alekszánder vette feleségül. Ványa álmát, a tudományos karriert Alekszánder teljesítette be. Ványa dolgozott a családi birtokon, a pénzt Alekszándernek küldte. Ványa szerelmét a megözvegyült Alekszánder vette feleségül. Helyette él ez a másik? A hírre, hogy Alekszánder a házat is eladná a feje fölül, Ványa felkapja a régi revolvert… A mai történet szereplői Görög László, Szabó Győző, Szervét Tibor, Czakó Julianna, Martos Hanga, Molnár Piroska, Csarnóy Zsuzsa és Zayzon Zsolt.

Az évad folyamán újra látható lesz a Thália Télikert színpadán a Trainspotting, a Művészet, és új szereposztásban a Martin McDonagh misztikus, fekete komédiáinak sorát erősítő A nagy kézrablás is visszatér, mely pár éve a Thália Nagyszínpadán volt látható. 

A 2022/23-as évadtól a színház társulatának tagja lett Bede-Fazekas Szabolcs, Bokor Barba, Csarnóy Zsuzsa – akit a Rettenetes szülőkben már láthatnak a nézők – és Jámbor Nándor. A Thália Színháztól az előző évad végén Mentes Júlia távozott.