Új szerepben tér vissza Al Ghaoui Hesna

LélekMETSZET szeptember 8-án.

Al Ghaoui Hesna nemrégiben tért haza Kaliforniából, ahol a Berkeley Egyetemen egy éven keresztül ösztöndíjjal tanulmányozta a lelki ellenállóképességet és a traumák hatásait. Itthon testhez álló feladatot kapott, az ő műsorvezetésével tér vissza a Várkert Bazár és a Mindennapi Pszichológia Magazin sorozata, a LélekMETSZET.

Az egykori riporter az USA-ból hazatérve a szeptember 8-án induló beszélgetéssorozat házigazdája lesz. A talk-showkban a szakértők mellett egy-egy, a témában érdekelt híresség is részt vesz, hogy történeteiken keresztül közösen keressék a megoldásokat. „A Berkeley egyetemen töltött év alatt elsősorban arra voltam kíváncsi, hogy min múlhat az, hogy amíg valaki egy trauma hatására összeomlik, más képes a megélt tapasztalatokból olyan erőt meríteni, amely a későbbiekben pozitív irányba befolyásolja a mentális és a fizikai egészségét is. Pszichológusokat, terapeutákat, alvás- és agykutatókat hallgattam meg és rengeteg olyan traumatúlélővel beszéltem, akik az átélt tapasztalatok birtokában, valamilyen tekintetben gazdagabb, elégedettebb életet tudtak élni” – mondta Hesna.

„Előző könyvem, a Félj bátran is pozitív oldalról közelítette meg az alapvetően negatív érzelemként számon tartott félelmet. Abban azt jártam körbe, hogy miként tudjuk ezt az amúgy rendkívül hasznos és sok helyzetben teljesen természetes érzést, a félelmet a saját oldalunkra állítani. A jó hír az, hogy ezek a folyamatok tanulhatók, befolyásolhatók. Nem tagadom, hogy talán egy kicsit öngyógyító céllal is kezdtem ezeket a kutatásokat, hiszen sok olyan élményt éltem át, amelyekkel még nem néztem szembe” – mondta Hesna. „Ha mostanában megkérdezik, hogy mi a szakmám, akkor azt szoktam mondani, hogy már nem külföldről, hanem a tudomány és az emberek között tudósítok. A LélekMETSZETtől is azt remélem, hogy segít a tudományt közérthetővé tenni és hazavihető tanácsokkal szolgálhatunk a közönségnek” – tette hozzá Al Ghaoui Hesna.

A Várkert Bazár és a Mindennapi Pszichológia Magazin sorozatában olyan témák kerülnek majd terítékre, mint például a klímaszorongás - természetesen itt is az boncolgatva, hogy milyen pozitív lépéseket tehet az egyén az önsorsrontás helyett. Októberben az autizmus ezer arcáról beszélgetnek majd a szakértők, novemberben pedig a gyász és a veszteségeinkkel való együttélés kerül középpontba. „Minden érdekel, ami az emberi viselkedés mozgatórugóival kapcsolatos, de kiemelten várom a decemberi beszélgetést az evés örömeivel és bánataival kapcsolatban, mert meggyőződésem, hogy ez a téma sokkal többeket érint, mint azt gondolnánk”. 

LélekMETSZET első előadás: Klímaszorongás és öko-gyász, 2022. szeptember 8., csütörtök, 19:00