Újabb két klasszikus a Cinema MOM műsorán egy hétig!

A rendezői sorozatok végeztével a Cinema MOM minden nap műsorra tűz két széles körben ismert filmklasszikust.

Szeptember 15.-e és 21.-e között, csütörtöktől szerdáig 18:00-kor kezd a Volt egyszer egy vadnyugat, míg 19:30-kor a Ragadozó. Mindkét film digitálisan felújított változatban lesz látható.

A nyár folyamán debütált a Predator franchise legújabb, ötödik szóló darabja, a Préda, amely közel 250 évvel játszódik a szériát nyitó, 1987-es Ragadozó előtt. Bizonyára sokaknak kedve jött az új, mozit elkerült epizód miatt nosztalgiázni. Ezt a vágyat most egy hétig mozivásznon is alkalom lesz kiélni, ugyanis John McTiernan második rendezése műsorra kerül.

A 107 perces alkotás történetét aligha kell bemutatni: az Arnold Schwarzenegger és az első négy Rockyban Apollo Creedet játszó Carl Weathers mémmé vált parolája mögött egy dél-amerikai mentőakciónak induló bevetés válik túlélési küzdelemmé, hisz hamar kiderül: a dzsungel mélyén nem hiába nem adtak életjelet a kommandósok. Dutch (Schwarzenegger) egységének és a CIA révén melléjük szegődött Alnek (Weathers) – aki Dutch vietnámi társa volt – egy sportból vadászó, láthatatlan lény ellen kell helytállnia, ami közel sem egyszerű…

A Rocky kapocs nem csak Weathers miatt van meg, hanem mert a Rocky IV idején terjedt el a viccelődés, hogy mivel az ökölvívásban már nem maradt ellenfele, legközelebb egy földönkívülivel kéne ringbe szállnia Balboának. Jim és John Thomas írók ebből inspirálódva gondolták tovább a témát, amit aztán Stan Winston keze munkája segített ikonikussá tenni. Eredetileg Jean-Claude van Damme játszotta volna a nindzsaként is harcoló idegent, el is kezdték a munkát, azonban amikor a magas izomkolosszusok csatlakoztak, túl kistermetűnek bizonyult a belga, akinek amúgy se esett nehezére kilépni a számára problémás forgatásból.

Az 1968-as Volt egyszer egy vadnyugat először 1974-ben járt a magyar mozikban, majd 2015-ben immár digitálisan felújított változattal. Ezúttal is ez a verzió lesz megtekinthető. Sergio Leone spagettiwesternjét már csak Ennio Morricone felejthetetlen dallamai miatt is nagy élmény moziban átélni. A 165 perc további nagyvászonra kívánkozó eleme a film fényképezése, gyönyörű beállításaival. Az egy évvel később már szelíd motorosként a kor „vadnyugatját” bejáró Peter Fonda szerepeltetése akkoriban azért is meglepő volt, mert ezt megelőzően nem vállalt negatív karaktert. Az alkotás másik húzóneve Charles Bronson.

A sztori során a „Harmonika” becenevű férfi (Bronson) bosszút forral nemezise, Frank (Fonda) ellen, aki eközben főnöke utasítására próbálja megszerezni a McBain család földjét, hogy a kiépülő vasút ott is áthaladhasson. Mr. McBain már elhunyt, így a tulajdonos özvegye, az ex-örömlány Jill lett (Claudai Cardinale). A Flagstone városában játszódó cselekménybe aztán egy mexikói félvér bandita is belekeveredik (Jason Robards).

Leone a Dollár trilógia után már nem tervezett többet a zsánerrel, de a Paramount által kínált költségvetést és Fondát nem tudta visszautasítani. Clint Eastwood viszont igen, így került Bronson a helyére. Szeptember közepétől tehát ezen klasszikusokkal várja sok szeretettel a Cinema MOM kedves nézőit: 15.-e és 21.-e között 18:00-tól a vadnyugat, 19:30-tól pedig a dzsungel rejtelmei lesznek láthatók digitálisan felújítva ott, ahová eredetileg szánták készítőik: a mozivásznakon.

Vetítési program

Predator - Ragadozó 1987 (Digitálisan felújított változat)

Volt egyszer egy Vadnyugat - Digitálisan felújított változat