Carlo Gozzi: A szarvaskirály

Bemutató a Karinthy Színházban.

Míg Goldoni nevével bizonyosan találkozott már a színházszerető közönség, nagy vetélytársa, Carlo Gozzi nevét kevesebben ismerik. Pedig Gozzi keleti mesék által ihletett szövegeiből készült az operairodalom számos librettója, Puccinit, Wagner és Prokofjevet is megihletve.

A szarvaskirály bonyolult szövésű, a fantáziavilágba is elkalandozó meséje a látszatról, a csalásról és az igaz szerelem erejéről szól.

A folytonos szerepcserék közepette arra keressük a választ, hogy miben rejlik az emberi önazonosság. Vajon felfedezzük-e egy szeretett alakban az egyre zsarnokibb vonásokat, vagy felismerjük-e vonzódásunk egykori tárgyát a testi változásban, romlásban is? Mindeközben nem feledhetjük, hogy a szerző az itáliai vásári komédia utolsó nagy alakja: a lendületes, friss hangú előadás egyik fő eszköze a könnyeket fakasztó humor.

Az első, szeptemberi bemutatónk A szarvaskirály, az itáliai vásári komédia utolsó nagy szerzője, Carlo Gozzi tollából. A folytonos szerepcserék, szándékos és véletlen megtévesztések közepette az emberi önazonosság problémáját feszegető darab – köszönhetően a friss hangú rendezésnek, a könnyeket fakasztó humornak és a különleges, bábos megoldásokra is építő látványvilágnak – a nyáron nagy sikerrel mutatkozott be a Gyulai Várszínházban - mondta az évadnyitó sajtóeseményen Olt Tamás ügyvezető igazgató.

2022. szeptember 24. 19.00

Carlo Gozzi: A szarvaskirály – bemutató

Rendező Berettyán Nándor

Karinthy Színház, 1115 Budapest XI. ker. Bartók Béla út 130.