60. aranyjubileumi koncert - Szabó Attila & Szabó Quartett & Zenekari Barátaik

Vendégművész: Megyesi Schwartz Lúcia a Keresztelő Szent János Templomban.

Szabó Attila hegedűművész, a Szabó Quartett alapítója, a klagenfurti Opera volt koncertmestere 50 év nemzetközi karrier után Budapesten, szülővárosában ad ingyenes koncertet szeptember 18-án a Pestújhelyi Keresztelő Szent János Templomban. Az aranyjubileumi koncerten a hegedűművész mellett fellép kvartettje, a Szabó Quartett, valamint Megyesi Schwartz Lúcia mezzoszoprán operaénekes. Szabó Attila 60 éve van a pályán, a szóló-, a Szabó Quartett- és a kamarazenei repertoárjával több mint 333 művet játszott 80 közreműködő művésszel, 700-nál is több koncerten. 16 országban zenél és mindmáig 5 egyetemen oktatja a jövő hegedűművészeit. 14 ősbemutatóban vett részt, eddigi pályáján 77 zeneszerzővel működött együtt.

Szabó Attila 1941-ben Pestújhelyen született. Zeneszeretetét, tehetségét zenélő szüleitől örökölte. 9 éves korában kezdett hegedülni, amikor a főiskolán komoly sikerrel hegedülő bátyját hallgatta, és már ekkor tudta, hogy a zene lesz az élete. Felesége, Basinszky Margit szintén neves hegedűművész, felnőtt gyermekeik szintén zenével foglalkoznak. Élete során a zeneművészeten túl ismert, művelt műgyűjtővé is vált. Az aranyjubileum alkalmából indult el a szaboquartett.com weboldal, amely Szabó Attila munkásságát, életművét teszi elérhetővé. Hegedűtanulmányait a budapesti konzervatóriumban Lányi Margitnál végezte, aki Karl Flesch híres iskolájának gyakorlatát közvetítette számára. Zeneszerzés-tanulmányokat Szelényi Istvánnál folytatott. 1962-ben hegedű- és szolfézstanári diplomát szerzett a Bartók Béla Zeneművészeti Főiskolán. 1960-ban az Országos Zenei Versenyen hegedűduóval és vonósnégyessel is első helyezést ért el. 1969-ben lett tagja a Ferencsik János vezette Állami Hangversenyzenekarnak. Pályáját a rijekai operaház zenekarában folytatta, melyet a húsz éven keresztül betöltött klagenfurti első koncertmesteri pozíció követett.

A salzburgi Mozarteumban a 20. század egyik legjelentősebb zenészénél, a világhírű hegedűsnél, kamaraművésznél és dirigensnél,Végh Sándornál tökéletesítette tudását, aki közvetlen kapcsolatot jelentett az Ysaÿe-Szigeti által képviselt modern hegedűtechnikához, a francia-belga hegedűiskolához. Végh nemcsak tanára, hanem személyes és családi barátja és mentora lett Szabó Attilának, de a családjaikkal együtt is rengeteg időt töltöttek közösen Salzburgban, az olaszországi Cervóban, Véghék házaiban és a művész karintiai otthonában. Szabó Attila így emlékezik vissza a Végh Sándorral való találkozására: „Két héttel egy számomra nagyon fontos koncert előtt hallottam, hogy Végh Sándor Salzburgban tanít. Már másnap elmentem Salzburgba, a Mozarteum diákokkal zsúfolt különtermében találtam rá. Amint beléptem, mint idegentől kérdezett engem, miért jöttem, keresek valakit? „Szeretnék Önnek előjátszani, ha megengedné.” „Természetesen” mondta, „csak várja meg a tanítás végét.” Később végighallgatta Mozart A-dur hegedűversenyét. Az elejétől az utolsó hangjáig egy árva szó nélkül. Amint befejeztem, homlokához kapott: „ember, hol volt maga eddig?”

Koncertmesteri pályája alatt Szabó Attila szólista repertoárja is kiteljesedett. Szólókoncertjein olyan művészek társzenésze lehetett, mint Vásáry Tamás, Medveczky Ádám, Onczay Csaba, Rév Lívia, Jörg Demus, Fellegi Ádám, vagy Megyesi Schwartz Lucia. A Szabó Quartett további 70 kiemelkedő művésszel több, mint tíz országból többszáz koncertet adott.

Szabó Attila életében máig fontos helyet tölt be a zeneoktatás. A klagenfurti koncertmesteri pozíció mellett 30 évig a viktringi zenegimnázium hegedűtanára volt. Koncertmestersége idején, a '70-es években számos magyar és erdélyi zenésznek segített a külföldi munkaszerzésben. Az elmúlt 20 évben Szabó rendszeresen tartott mesterkurzusokat Kínában és Japánban; öt nagy kínai zeneművészeti egyetem hegedű- és kamarazene vendégprofesszora lett. A pandémiáig évente több alkalommal tanított Pekingben, Sanghajban, Nanjingban, Hangzhouban, Zhaoqingben, Nanchangban és Tokióban.

Feleségével, Basinszky Margit hegedűművésszel 1979-ben megalakították a Szabó Quartettet, amely mára meghatározó résztvevője az osztrák zenei életnek. Az együttes repertoárjában a klasszikus és romantikus művek mellett kortárs zeneszerzők is szerepelnek, több művet nekik dedikáltak. A kvartett 15 sikeres ősbemutatót játszottak és számottevők a rádiófelvételeik, melyeket az ORF és a Magyar Rádió is közvetített. Ezek közül is kiemelkedő a Beethoven-ciklus, valamint az 1991-es Mozart-évben a 43 műből álló Mozart-ciklus – az osztrák rádió a zárókoncertet Mozart halálának 200. évfordulóján élőben közvetítette. A Quartett nagy elismerést nyert Ausztriában, Magyar-, Német-, Svéd-, Olaszországban, Svájcban, Angliában és Kínában is. A Szabó Quartett Baráti Társaságát, a Carinthi Arte-ot 1997-ben alapította Szabó Attila a fiatal zenészek támogatására és a karintiai zenei élet élénkítésére. Karintia tartomány Szabó Attilát 2001. július 10-én a Nagykeresztjében részesítette. Az osztrák államelnök pedig zenei sikereiért 2010. június 8-án professzori címmel tüntette ki.

Szeptember 18. vasárnap, 11:00

Keresztelő Szent János Templom

1158 Bp. Klebelsberg Kunó u. 43.