Ifjú géniuszok és klasszikus zenekarok – zenei expedíciók a Müpában

Felfedezések 2022/23.

A Müpa a kezdetektől küldetésének tekinti, hogy hazánk élvonalbeli szimfonikus zenekarainak koncertjein keresztül engedjen betekintést a klasszikus és kortárs zene eleddig rejtett vagy kevesebb reflektorfényt kapott értékeibe, egyúttal a jövő nagy muzsikusaira irányítsa a figyelmet. A Felfedezések címet viselő koncertsorozat 2022/23-as alkalmain a Szegedi, a MÁV és a Miskolci Szimfonikus Zenekarral, illetve a Győri Filharmonikusokkal, valamint kiemelt érdeklődésre számot tartó, pályájuk elején járó hazai és külföldi tehetségekkel találkozhat a közönség, miközben a zenetörténet megkerülhetetlen és közkedvelt alkotásai mellett ritkán hallható ínyencségek és egy ősbemutató is helyet kapott a műsorban.

A sorozat első estjén, 2022. szeptember 29-én a Szegedi Szimfonikus Zenekar hangversenyén mindjárt terítékre kerül egy ritkán hallható, irodalmi ihletettségű gyöngyszem, Robert Schumann Jelenetek Goethe Faustjából című oratorikus kompozíciójának nyitánya. Ugyancsak egy Schumann-mű, az a-moll zongoraverseny és Dvořák hatalmas népszerűségnek örvendő Csellóversenye ad nagyszerű lehetőséget a huszonhét esztendős zongoraművész, Kovács Gergely, illetve a dél-koreai csellóművész, Jeongheon Nam bemutatkozására. A Dél-Alföld legjelentősebb zenei együttesének karmestere ezen az estén a zenekar művészeti vezetését közel két és fél évtizede ellátó Gyüdi Sándor lesz.

A Felfedezések novemberi alkalmára, 2022. november 20-án nem csupán egy meglehetősen ritkán műsorra kerülő különlegességgel, Prokofjev csellóra és zenekarra írt kései Sinfonia concertantéjával, de egy magyar zeneszerző vadonatúj művének ősbemutatójával is készül a Farkas Róbert vezényelte MÁV Szimfonikusok. Az ONYX című opusz szerzője Dragony Tímea, akinek más műveit már hallhatta a budapesti, lipcsei, drezdai, frankfurti, amszterdami és madridi publikum, a darab szólistája pedig az a Temesvári Bence, (lásd fotó) aki tavaly óta a Bécsi Szimfonikusok szólamvezető csellistája. Az est másik szólista vendége a zongorista Magyar Valentin, akinek tehetségére Grieg a-moll versenyművében csodálkozhat rá a hallgatóság.

Noha Dohnányi Ernő nevét intézmények és közterületek viselik, és a szerzőt a magyar zene 20. századi kiválóságai között tartjuk számon, munkássága a nagyközönség körében szinte ismeretlen. Ezt a hiányosságot valamelyest pótolandó a Miskolci Szimfonikus Zenekar 2023. január 22-i koncertjén a komponista 1909-es fisz-moll szvitje csendül fel Liszt Prométheusza és Rachmaninov I. (c-moll) zongoraversenye mellett. Az eseményen nemcsak ez utóbbi remekmű szólistája, a hamburgi születésű, korábban Martha Argerich és Dora Schwarzberg társaságában is pódiumra lépő Anton Gerzenberg, (lásd fotó) de az est karmestere, a 2021-es llíriai 1. Nemzetközi Karmesterverseny első díját elnyerő Török Levente is a sorozatban felbukkanó ifjú muzsikustitánok sorát bővíti.    

Fülbemászó, szuggesztív és lendületes dallamokra számíthat a közönség a sorozat utolsó koncertjén 2023. április 20-án: a Győri Filharmonikusok Weber-, Mendelssohn-, Borogyin- és Prokofjev-művekkel zárják a Felfedezések 2022/23-as évadát. A felhangzó Mendelssohn-hegedűverseny szólistája a hegedűművészként és zeneszerzőként egyaránt sikeres Stark János Mátyás lesz, (lásd fotó) míg Prokofjev III. zongoraversenyét a 2021-es Liszt Zongoraverseny különdíjasa, a grúz Tamta Magradze (lásd fotó) játssza. A koncert dirigense Medveczky Ádám és Ménesi Gergely egykori tanítványa, az együttes vezető karmesteri posztját Berkes Kálmán művészeti vezető mellett huszonöt éves kora óta betöltő Rajna Martin.

A koncerteket 18.30-as kezdettel, Előhang címmel beszélgetések előzik meg, amelyeken az előadásokra jeggyel rendelkezők a fellépő művészekkel és a műsoron szereplő művekkel ismerkedhetnek meg közelebbről. A beszélgetések házigazdája Becze Szilvia.