Világklasszis opera és balett szélesvásznon

A londoni Royal Opera House előadásai a mozikban.

Szeptember végétől a hazai operabarátok is átélhetik a világ legnevesebb operaházai között számon tartott londoni Király Operaház előadásait: a 2022-23-as évad moziközvetítéseit – köztük több világpremiert – Budapesten és országszerte számos helyszínen műsorra tűzik a filmszínházak.

A Royal Opera House az eddigi leggazdagabb repertoárú mozis évaddal jelentkezik: szeptembertől világszerte több mint ezerháromszáz filmszínházban és koncertteremben közvetítik a Covent Gardenből a Royal Ballet és a Royal Opera látványos produkcióit. A 2022-23-as évad összesen 13 világklasszis előadást – hét operát és hat balettelőadást – vonultat fel, köztük több világpremiert és új rendezést. A főszerepekben olyan nemzetközi operacsillagok tűnnek fel, mint Juan Diego Flórez és Danielle de Niese a Bohémélet, Elena Stikhina és Ludovic Tézier az Aida vagy Bryn Terfel a A sevillai borbély operában. Az évad előzetese itt.

Az opera- és balett közvetítések kiemelt helyszíne Budapesten a kényelmes fotelekkel felszerelt Cinema MOM filmszínház, ahol élő műholdas közvetítésben, Bősze Ádám zenetörténész, rádiós műsorvezető és kollégái, dr. Hoványi Márton bölcsész, irodalmár és Megyeri Léna balett-történész, tánckritikus szórakoztató és informatív felvezető előadásával és egy minőségi hideg vacsorával kísérve láthatók az előadások. További vetítési helyszínek Budapesten a Puskin, Pólus, és Gobuda (volt EuroCenter) mozi, ezen kívül a debreceni Apolló, a szolnoki TiszapART, a szegedi Belvárosi és a pécsi Apolló moziban is elérhetők a produkciók.

A mozis opera-évad szeptember 27-től indul Puccini megríkató operájával, a Pillangókisasszonnyal. Október 5-től Kenneth MacMillan Liszt Ferenc zenéjére készült Mayerling koreográfiájának nyitó estéjét élvezheti a közönség, melynek történelmi hátterét mi, magyarok még jobban érthetjük, mint az angolszász publikum. Október 12-től látható Robert Carsen új rendezésében az örökzöld Aida, Antonio Pappano vezényletével. Az október 20-i Bohémélet bemutató parádés szereposztásában, a hangszálproblémák miatt több évadot kihagyott Juan Diego Flórez argentin tenor csillag és Danielle de Niese főszerepelésével csendül föl. November 16-tól kerül sugárzásra a Royal Ballet Gyémánt évforduló címet viselő, öt különálló műből összeállított ünnepi estje, melynek egyik része a közkedvelt George Balanchine amerikai koreográfus Gyémántokja, társulat első alkalommal mutatja be a művészeti vezető Christopeher Wheeldon Négyünk számára című balettetűdöt, továbbá három rövidebb balettdarab világpremierjére is sor kerül, a mindenkori étoile-ok és vezető táncosok bevonásával. December 8-tól egy igazi családi kedvenc, A diótörő hódítja meg majd a nézők szívét – elbűvölő havas jeleneteivel, bűvészmutatványaival, az Édességek Birodalmában lejtett táncokkal. Az új esztendőben január 19-től Ha ló nincs... címmel Laura Esquivel mexikói írónő megkapó szerelmi történetét feldolgozó, Christopher Wheeldon koreografálta „felnőtt” (értsd erotikus töltetű) balettel indul a vetítéssorozat. A balett premiert Bryn Terfel közreműködésével érkező A sevillai borbély és a Turandot operák követik, majd a Royal Ballet Hamupipőke mesebalettje kerül műsorra, Frederick Ashton koreográfiája most új rendezésben látható. Április 27-től a Figaro házasságát élvezheti a közönség, Mozart örökzöld dallamaivel, amit május 24-től a Royal Ballet Csipkerózsika produkciója követ. Az évad A trubadúrral zárul, melyet ezúttal az Olivier-díjas Adele Thomas merész új rendezésében, Rachel Willis-Sørensen, Ludovic Tézier és Yusif Eyvazov főszereplésével június 13-tól láthat a moziközönség.

A Covent Garden-beli operaház közel másfél évtizede, 2008 óta közvetíti világszínvonalú előadásait világszerte a mozikvásznakon. Az élő közvetítések ill. élőben rögzített, majd felvételről vetített előadások alkalmával a kitűnő operatőri munkának köszönhetően a néző mintegy királyi páholyból, testközelből élvezheti az előadásokat. A közvetítések szünetében rövid élő interjúk és előzőleg rögzített rövid dokumentumfilmes betétek derül fény a kulisszatitkokra, a parádés előadásokhoz vezető próbafolyamatok kihívásairól. A Royal Opera House közvetítései Magyarországon a színpadi produkciójra és további speciális művészeti mozitartalmakra specializált Pannonia Entertainment forgalmazásában kerülnek vászonra.

Az évad részletes programja és az egyes előadások szereposztása az oldalon olvasható. További részletek közvetítések magyarországi Facebook-oldalán elérhetők.