Múlt, jelen, jövő a Kutatók Éjszakáján az Országos Széchényi Könyvtárban

Európa-szerte szeptember utolsó péntekén rendezik meg a Kutatók Éjszakája elnevezésű ismeretterjesztő estet a tudomány és a kutatói életpálya népszerűsítésére.

Az Országos Széchényi Könyvtár (OSZK) a tudás tárházaként a magyar kulturális örökség hagyományos (papíralapú) és modern (elektronikus) könyvtári dokumentumainak, valamint a világhálón megjelenő hazai webes tartalmaknak a megőrző és közvetítő intézménye. A látogatók szeptember 30-án 17 órától megismerhetik a nemzet könyvtárában végzett feladatok széles skáláját, emellett különleges ismeretekhez juthatnak.

Az OSZK-ban őrzött könyvek, újságok, kéziratok és egyéb dokumentumok rengeteg titkot, a történelmi, művelődéstörténeti ismereteinket gyarapító, esetenként felülíró részletet rejthetnek, ezért ezek kutatása kiemelt jelentőséggel bír. Nemzettudatunk építése szempontjából is kiemelkedően fontos a könyvtárba került Petőfi-hagyaték, a márciusi ifjak nyomdokába induló online séta vagy akár egy-egy, a könyvrestaurálás során fellelt nyom.

Mindezek mellett láthatók lesznek századfordulós amatőr fotók, munkatársaik révén megismerhetünk egy 1900-as kiszivárogtatási ügyet, és egy 19. századi tudós levelezésén keresztül bepillanthatunk hősünk életébe. Egy kivándorlási történet kapcsán megtudjuk, mi az a kézirattári fond, és hogy történelmi szempontból miért különösen fontosak a kamera előtt elmesélt hétköznapi történetek. Arra is fény derül, hogy a webaratásból hogyan lesz kenyér.

Előadásaik nemcsak a múltra, hanem a jelenre és a jövőre is reflektálnak. A nemzeti bibliotéka hatalmas és modern gépekkel felszerelt digitalizáló műhelyében magával a folyamattal és annak kihívásaival is megismerkedhetnek az érdeklődők.

A részletes program a könyvtár honlapján olvasható. Regisztráció itt.

Az Országos Széchényi Könyvtár szeretettel vár minden érdeklődőt a Budavári Palota F épületébe!

Kutatók Éjszakája 2022

2022. szeptember 30. 17–21 óra

Országos Széchényi Könyvtár

Budavári Palota F épület

1014 Budapest, Szent György tér 4–5–6.