Világpremier és jubileum is lesz a Müpa új téli programjai közt

Számos nagyszerű előadással bővül a Müpa téli kínálata.

Egy évfordulóját ünneplő legendás együttes mellett rendhagyó koncerttel érkezik a fiatalok egyik kedvenc zenekara, visszatérnek népszerű tánc- és újcirkuszi produkciók, és újabb fejezettel folytatódnak a már megszokott sorozatok is.

Az idén 75 éves Sebő Ferenc 1969-ben kezdte zenei pályáját, és 1972-ben indította útjára a Sebő-együttest, akiknek köszönhetően a „sebőzést” mára már világszerte megismerhették. Pályafutásuk kezdetének 50. évfordulóját jubileumi koncerttel ünnepli az együttes meghívott vendégei – mások mellett Sebestyén Márta, Gryllus Dániel és Jordán Tamás – körében.

Világpremierre készül a kirívó virtuozitásáról és lehengerlően friss előadásmódjáról ismert Söndörgő, akik ez év áprilisában rögzítették legújabb lemezük anyagát régi zenészbarátjukkal, Chris Potter jazzszaxofonossal. Az együttes megszokott hangzásától eltérő, izgalmas szerzeményeket a Müpa közönsége hallhatja először élőben.

A francia-algériai csellista-énekes, Nesrine zenéje nem ismer határokat: a virtuóz csellójátékot erőteljes énekhanggal, a klasszikus alapokat otthonról hozott észak-afrikai zenei tradíciókkal összeházasító művész egyedi hangzásvilágot hozott létre, ami tökéletesen illik a jazzmuzsika finom alapszövetébe.

Különösen a fiatalabb generáció fog örülni a hírnek, hogy a hatvanas évekbeli magyar beatzenét az alternatív rock ütemeivel vegyítő Carson Coma (lásd fotó) a nyári fesztiválok után végre a Müpába is megérkezik. Mégpedig nem is akármilyen koncerttel: a Budapest Orchestra Project fúvószenekar tagjaival közösen egyszeri és megismételhetetlen big band hangulatot varázsolnak majd a Müpa hangversenytermébe.

Igazi forró fiesztára készül Magyarország legnépszerűbb latin zenekara, a Los Orangutanes. A zenekartól megszokott cumbia mellett a latin zene számos formája is teret kap majd, és Venezuelától Kubáig Latin-Amerika szinte minden szeglete képviselteti majd magát a Fesztivál Színház színpadán.

A Jazzműhely következő koncertjén Kaltenecker Zsolt és Markó Ádám dinamikus jazzduója invitálja a nézőket egyedülálló zenei utazásra, amelynek agendáját áprilisban megjelent, Space Junk című lemezük anyaga adja. Az új dalok és a szemkápráztató vizuális elemek mellett két meghívott vendég, a szerb származású David Maxim Micic gitáros, valamint Orsovai Reni énekesnő fokozza majd a hangulatot.

2014-es debütálása óta immáron harmadik kiadásánál tart a nagy magyar daloskönyv, vagyis a The Great Hungarian Songbook. Behumi Dóri és Pál Dénes tolmácsolásában a 20. század magyar dalkincsei életkortól függetlenül mindenki számára befogadható és szerethető, modernebb hangszerelésben hangzanak el.

Visszatér számos, az elmúlt években a Müpában debütált táncprodukció is: ismét látható lesz a FrenÁk Társulat tavasszal bemutatott darabja, a Secret Off_Man, újra műsorra kerül a Győri Balett sikerprodukciója, a GisL, a Duna Művészegyüttes pedig a Mezőség szépséges tájaira röpíti majd a nézőket.

Sokak örömére újra látható a Fesztivál Színházban a Recirquel ember és anyaföld szoros kapcsolatát fókuszba állító előadása, a My Land is.

Újabb fejezetéhez érkezik a Müpa filmklubja, a Müpamozi is: a nézők Réz András szakavatott vezetésével az olasz filmművészet egyik legnagyobb mestere, Federico Fellini rendezői univerzumában kalandozhatnak majd, a Literárium sorozat soron következő előadásán pedig a József Attila-díjas Solymosi Bálint költői-írói termésébe nyerhet betekintést a közönség.

Az új előadásokról bővebb információ az oldalon található. 

Hirdetés