Családi hétvége és premier a Fővárosi Nagycirkuszban

A Fővárosi Nagycirkusz színes programokkal várja a családokat október 15-én és 16-án.

Október 15-én, 19 órától tartják a Jókai Mór novellája alapján készült Melyiket a kilenc közül? című összművészeti karácsonyi előadás premierjét. Ezen kívül egész napos, ingyenes cirkuszművészeti rendezvényekkel, virtuális valóság játékkal és az épület előtti téren magasdrót bemutatókkal várják az érdeklődőket. Youtube link itt.

Melyiket a kilenc közül? – Karácsonyi mese Jókai Mór novellája alapján

2022. október 15 – 2023. január 8.

A Fővárosi Nagycirkusz egy összművészeti produkcióval segít ráhangolódni a legszentebb családi ünnepre és kiszakadni a mindennapok rohanásából, miközben fricskát mutat a fogyasztói társadalomnak. Jókai Mór: Melyiket a kilenc közül? című novellája alapján készült karácsonyi mesében harmonikus szinergiában jelenik meg a cirkuszművészet, a zene, az ének, a színház-és a bábművészet. A Jászai Mari-díjas Fekete Péter rendezésében és Rátkai Erzsébet érdemes művész jelmezeivel egy varázslatos világba csöppenünk, ahol a legfontosabb értékek kelnek életre a cirkusz-és a társművészetek által.

János mester szerepében a Nádasdy Kálmán-díjas Szomor György színművész látható, a Szomszédot Faragó András és Dancs János színművészek alakítják. A Fővárosi Nagycirkusz évekkel ezelőtt, többször is műsorra tűzött Lúdas Matyi a cirkuszban című első, saját összművészeti darabjához hasonlóan a Melyiket a kilenc közül? előadás is bővelkedik látványos díszletekben. Feltűnik például egy élethű bábelefánt, egy zeppelin, egy óriási karácsonyfa, egy hőlégballon, óriási legyezők a szereplőkre applikálva, amelyeken mozgóképek elevenednek meg vagy éppen különleges forgó londzsokban alászálló angyalok. A darabhoz Szakál László zenekarvezető és Pál Dániel Levente dramaturg saját dalokat írtak, melyek közül több orgonán csendül majd fel.

Közép-Európa egyetlen, egész évben nyitva tartó, világhírű kőcirkuszában csak a legjobb artista produkciók mutatkozhatnak be. A Melyiket a kilenc közül? karácsonyi mesében is többszörös cirkuszfesztivál-díjas művészek varázsolják el a közönséget emberfeletti műsorszámaikkal. Fellépnek a 2016-os Dima karácsonya című műsorunk sztárjai, a Monte-carlói Nemzetközi Cirkuszfesztivál Ezüst Bohóc-díjas artistái, a Markin Family elképesztő perzs számukkal. Dmitry Chernov zsonglőr bejárta a világ nagy cirkuszait, ahol egyedi előadásmódjával és bravúros trükkjeivel nem csak a közönséget, hanem a cirkuszi szakmát is elvarázsolta; produkcióját több nemzetközi cirkuszfesztiválon díjazták. A Medel Family tagjai Mexikó leghíresebb cirkuszi dinasztiájából származó két fiatal nővér, akik fogódzkodás nélkül lengenek a trapézon, miközben karikákat pörgetnek vagy éppen egymást tartják a magasban. Lenyűgöző szám a generációkon át öröklődő tudásról és a testvérek közötti bizalomról. A Kirichenko Acrobats tagjai a torna világából érkeztek, produkciójukban ötvözik a tornából szerzett tudásukat, a cirkuszművészetet és a táncot, melynek nyomán egy látványos összművészeti produkciót mutatnak be a nagymúltú városligeti porondon. Az ember és állat közötti szereteten, bizalmon és játékon alapuló kapcsolatot Wolfgang Lauenburger mutatja be bájos kutyusaival. Az erős tradíciókkal rendelkező magyar cirkuszművészetből is ízelítőt kap a közönség. Ádám Rudolf lovaszsonglőr számmal lép porondra, Novákovics Noémi pedig kötél számában egy nő belső harcait jeleníti meg. Ádám Henrik szédületes magasdrót produkciójától garantáltan elakad a lélegzet. Az október 15-től látható Melyiket a kilenc közül? – Karácsonyi mese Jókai Mór novellája alapján című összművészeti darab gazdag látványvilágával és mély mondanivalójával az egész család számára maradandó élményt nyújt.

Kürtősbon Fesztivál és családi programok a Fővárosi Nagycirkuszban

A Fővárosi Nagycirkusz is bekapcsolódik a Fővárosi Állat és Növénykert játszóparkjában, a Holnemvolt Várban a Vitéz Kürtős és az Édes Mackó kürtőskalács-cukrászda által szervezett Kürtősbon Fesztiválba október 15. és 16. között. Az új formát öltött kürtőskalács, a kürtősbon egyediségét az adja, hogy a kürtőskalács tésztáját töltik meg csokoládé, szilva vagy barack krémmel, majd az elkészült kürtőskalácsot málnás, diós, fahéjas szórással teszik még ínycsiklandóbbá.

A közvetlenül a Holnemvolt Vár mellett található cirkuszi lovardában 10 és 17 óra között interaktív ismeretterjesztő játékokkal készülnek a Nemzeti Cirkuszművészeti Központ szakemberei. A Magyar Cirkuszművészeti Múzeum munkatársai műtárgyrejtvénnyel és cirkusztörténeti kvízzel, cirkuszi plakátkészítéssel és kollázsolással várják az érdeklődőket. Petró Eszter etológus, állattréner, kutyakiképző, a Fővárosi Nagycirkusz állatvédelmi referense, a felelős állattartás jegyében interaktív kutyás bemutatókkal várja a családokat. A cirkusz animációs foglalkozások során a látogatók megismerhetik és elsajátíthatják a cirkuszi mozgásformákat és alaptechnikákat. Egy igazán különleges élmény is várja a résztvevőket: egy egyedülálló virtuális valóság játék, melynek hála a látogatók a kötéltáncosok bőrébe bújva átélhetik, milyen érzés 7 méter magasan egyensúlyozni.

A Kürtősbon Fesztivál állatkerti belépővel látogatható, viszont a Fővárosi Nagycirkusz lovardájában zajló cirkuszi programok ingyenesek!

Magasdrót produkció a Fővárosi Nagycirkusz előtti téren

A cirkuszművészet mindenkié! Október 15-től november végéig az időjárási viszonyoktól függően, a Fővárosi Nagycirkusz előtti téren, az előadások előtt magasdrót produkció borzolja a cirkuszbarátok idegeit. Két elképesztő kolumbiai artistaművész, Manuel Beltran és Jhon River 7 méter magasságban, biztosítókötél és védőháló nélkül egyensúlyoznak a vékony drótkötélen.