Varsóban mutatkoznak be a magyar–román kutyák

Ki kutyája vagyok én?

Az A kategóriás Varsói Filmfesztivál (október 14–28.) Free Spirit, azaz Szabad Szellem elnevezésű szekciójában lesz a magyar–román koprodukcióban készült dokumentumfilm, a Ki kutyája vagyok én? nemzetközi premierje. A számos magyar és nemzetközi díjjal kitüntetett kolozsvári magyar rendező, Lakatos Róbert társadalmi szatírája a kutyatenyésztéssel kapcsolatos problémák metaforáján keresztül beszél az erdélyi magyar identitásról és más izgalmas társadalmi kérdésekről.

A varsói filmfesztiválon az elmúlt években számos magyar alkotás indult útjára: itt volt többek között a Ruben Brandt, a gyűjtő, a Valan – Az angyalok völgye, a Spirál és a Lajkó – Cigány az űrben nemzetközi premierje is. A hol humoros, hol megrendítő, hol szívet melengető Ki kutyája vagyok én? romániai bemutatója még a varsói nemzetközi premier előtt lesz a nagyszebeni Astra fesztiválon holnap, október 14-én, Varsó után pedig a rangos tallinni filmfesztiválon, illetve a budapesti Verzión is vetítik majd, emellett Jihlavában a Silver Eye Awardra is jelölték. A magyar mozikban november 10-től lesz látható.

A filmről: A film rendezője, aki kisebbségi magyarként él Erdélyben, fajtatiszta magyar kuvasz kutyája számára szeretne tökéletes menyasszonyt találni. A keresés közben számtalan tenyésztéspolitikai bonyodalomba keveredik, és különböző ideológiák hatása alá kerül. Belekóstol a nacionalizmus eszméibe (miután szembesül vele, hogy a magyar fajták degeneráltak, megpróbálkozik a faj megmentésével); a regionalizmusba (amikor megpróbálkozik egy új, erdélyi kevert fajta kitenyésztésével, amellyel saját kulturális identitását tudná azonosítani), és a liberális ideológiába (amikor genetikai tesztjéből megtudja, hogy ő maga is „kevert fajú” egyed). De szociális érzékenységének hála mindegyikben csalódik, így végül bele kell törődnie: mint kutyapolitikus, elbukott. De a remény hal meg utoljára, és szerencsére mindig érkezik új sugallat…

A rendező, Lakatos Róbert Bahrtalo! című dokumentumfilmjéért Karlovy Varyban 2008-ban Europa Cinemas Label díjat nyert. A kolozsvári rendező a Sapientia EMTE Fotóművészet, filmművészet, média szakának tanszékvezető-helyettese.

A Ki kutyája vagyok én? magyar–román koprodukcióban készült a Nemzeti Filmintézet, a Román Filmközpont és a Kreatív Európa program támogatásával. A film producere a BIDF dokumentumfilm-fesztivál egyik alapítója, Balogh Rita, román részről pedig a legnagyobb nemzetközi díjakkal, köztük a berlini Arany Medvével elismert alkotásokat (Anyai szív, Zűrös kettyintés, avagy pornó a diliházban) jegyző Ada és Alexandru Solomon.

„Szerettem volna elmondani a véleményem olyan társadalmi és politikai problémákról, amelyek befolyásolják az életem, de amelyek kapcsán már szinte senki sem hallgat meg senkit, csak tolja mindenki a magáét. Ezért inkább az alteregóm, Talpas kutya és az ő kutyavilágának problémáiról készítettem filmet, hátha az ő és sorstársai ugatása nagyobb empátiát és figyelmet képes ébreszteni, mint az enyém” – nyilatkozott a film kapcsán a rendező, Lakatos Róbert.

„Úgy gondoltuk, hogy Róbert különleges humora és az a sajátos módszere, ahogyan a komoly témákat könnyed, fantáziadús stílusban jeleníti meg, olyan szatirikus gyöngyszemet fog eredményezni, amely dinamizálhatja a jelenlegi, mindkét oldalról érkező elszigetelődő, nacionalista közbeszédet”– mondta el Ada Solomon.

„Hiszek a hídépítésben és abban, hogy a dolgokat különböző nézőpontokból kell szemlélni – még akkor is, ha manapság ez a hozzáállás önmagában provokációt jelent – hangsúlyozta Balogh Rita. – Feltettük a kérdést: Hogyan beszélhetnénk ezekről a kérdésekről egy olyan időszakban, amikor sokak számára egyre nehezebb észrevenni a teljes képet? Úgy tűnt, hogy a megoldás egy szívmelengető kutyás történet lehetne, rengeteg humorral elmesélve. Nagy szükségünk van az olyan, elérhető és élvezetes dokumentumfilmekre, amelyek komoly témákról szólnak” – tette hozzá.