Kékfrankos Hangjai Borászati és Gasztronómiai Élménynap

Soha nem látott borászati- és gasztronómiai rendezvénynek adott otthont Sopron, a Kékfrankos fővárosa.

A közel 300 résztvevőt felvonultató Kékfrankos Hangjai Borászati és Gasztronómiai Élménynapra nyolc országból érkeztek a borászati szakma képviselői, szakújságírók és meghatározó gazdasági szereplők, hogy megismerkedjenek a borvidékkel. A rendezvény szervezője, a borvidéki marketingért felelős EFFIX-Marketing Kft. Október elején a soproni Liszt Ferenc Konferencia és Kulturális Központban Dr. Farkas Ciprián Sopron Megyei Jogú Város polgármesterének és Dr. Schneider István Gábor a Soproni Borvidék Hegyközsége alnökének köszöntőjével vette kezdetét e rangos esemény, melynek keretében bemutatkozott a "különc" Soproni borvidék és annak gasztronómiai és kulturális sokszínűsége. A megnyitón kiemelte a polgármester, hogy „Nekünk itt meggyőződésünk Sopronban, hogy a soproni bor nem azon a polcon van, ahol kellene hogy legyen, viszont azt is tudjuk, hogy ezért csak közösen, vállvetve lehet tenni. A magunk részéről mindent el szeretnénk követni azért, hogy a soproni borászok is ezt a feladatot együtt ugorják meg, hiszen mindannyiuk közös érdeke az, hogy a soproni bor jobb megítélést kapjon”.

Sopron egy igazi borászati központ, itt vagyunk az Alpok alján, a Fertő tájon és a Kisalföld találkozásánál. Ez a hármas egység végigkíséri tevékenységüket, hiszen itt három kultúra találkozása van, a magyar a horvát és nem utolsó sorban a német. Az itt élő német kisebbség jelentős részt vállalt abban, hogy ma egy borvidékről beszélhetünk. A kékfrankos fővárosa egy kiváló borvidék és régió ahhoz, hogy mind a három fajta bor jól megteremjen: a vörös, a rozé és a fehér. A soproni borvidék jelenleg az ébredési fázisban van. Megalkottak egy stratégiát, hiszen a múltra csak akkor lehetnek büszkék, ha van jövőkép, ha vannak reális elérhető célok. Tudják, hogy egy „ékszerdobozban” vannak, milyen csodálatos környéken élnek, és a céljük megismertetni mindenkivel, hogy igenis el kell ide jönni, egy pillanatra megállni, élvezni egy pohár bort, kiváló ételek kíséretében, de ehhez még rengeteg munkára van szükség. A soproni borvidék a fejlődés útjára lépett, köszönhető annak is, hogy ehhez sok támogatást kapnak, mind az önkormányzattól mind a kormánytól. Sopronban hosszú idő után létrejön egy olyan vinotéka, ahol az összes soproni bortermelő palackos bora megtalálható lesz. Ez nem csak egy borozó, hanem egy találkozási közösségi pont, és egyben az oktatás és a kultúra találkozásának a helyszíne. Ezenkívül számos kiadvány készül mindenki számára, - a legkisebbektől a legnagyobbakig, - hogy a gyermekek már iskolás korban megismerhessék a szőlőtermesztés és a soproni borvidék szépségeit. Készülőben van az új többnyelvű honlap, megújultak a közösségi média tartalmai, folyamatosan készülnek kisfilmek a borvidék bemutatására, és folyamatosan előadások, képzések szerveződnek. Komoly turisztikai szempontból is látogatásra érdemes borvidékként várják ínycsiklandó falatokkal kulináris helyi specialitásokkal a vendégeket.

A harminchárom kiállító, köztük 20 borászat, 70 kiemelt tétellel, a soproni borok legjavát felvonultatva ad betekintést e vidék kincseibe. A soproni nedűk mellett, egyedi gasztroélmények várták a meghívott vendégeket, akik az izgalmas borokon túl a legkülönfélébb gasztro-ínyencségek és táj jellegű ételek közül kóstolhattak. Az egész napos ízutazás programjait alatt nagyszerű zenekarok (Váradi-Haász Duó – Simon Andrea, Four Corners, Blue Cafe Band) örömzenéje tette még emlékezetesebbé a szüreti időszak végét.

A résztvevő borászatok:                               

Bónis-Reitter Borászat           Bruckner Borászat                

Etyeki Kúria Borgazdaság soproni borai

Fényes Pince                          Gangl Borászat

Hauer Pince                            Hermann Pince

Horváth Bor                           Iváncsics Pince 

Jandl Pince                             Lővér Pince

Luka Pincészet                       Pfneiszl Birtok

Steigler Pince                         Stubenwoll Pince

Taschner Bor- és Pezsgőház  Töltl Pincészet 

Vincellér Borbirtok                Winelife Borászat 

Zachár Bor

Melletük részt vettek a Soproni Borlovagok és Borbarátok Egyesülete borlovagjai.

Sok érdekességet, Sopronhoz kapcsolódó legendát hallhattak az érdeklődők a belvárosi séták során, amelyeket Taschner Tamás és Vránich István vezettek. A városnéző túrák alatt Sopron rejtett értékeibe, érdekességeibe és legendáiba is betekintést nyertek a résztvevők. A rendezvény fővédnöke Barcza Attila, országgyűlési képviselő, az Országgyűlés Gazdasági Bizottságának alelnöke, a Turisztikai albizottság elnöke is csatlakozott a csoporthoz Taschner Tamás "Folyékony Sopron" című városnéző sétája közben. Akik nem tudtak részt venni az izgalmas belvárosi sétákon ugyancsak megismerkedhettek a tanácskozás helyszínén Taschner Tamás előadásában a Soproni borvidék legendáival.

Az Élménynap gasztronómiai résztvevői:

  Krois Brewery – kézműves sörökkel

  Chocotrade - csokiszökőkúttal

  Harrer Chocolat – boroscsokoládé bemutató

  Fertő-Hanság Nemzeti Park – szürkemarha-és bivaly szalámikkal

  Alpokalja-Fertő táj Vidékfejlesztési Egyesület – ínycsiklandó helyi termékekkel

  Deák Étterem, ZAKAnT Étterem, Bojtorina Étterem,  Erhardt Étterem, Tornácos Étterem

Felejthetetlen volt a Deák Étterem Sült kacsa, káposztás cvekedli, karamellizált szilva tálalása, vagy a ZAKAnT Étterem Kékfrankosban párolt marha pofa, zöldség mártással, szalonnás knédlivel kínálata, a Bojtorina Étteremtől a Paradicsomos csicseriragu szejtánnal, sült zöldségekkel, az Erhardt Étteremtől a Tépett vad, sütőtök, narancs választék és a Tornácos Étterem Házi tészta, Dryager hátszín, kucsmagomba velouté, újhagymával. És akkor még nem említettem a kóstoló falatkák, előételek, desszertek sokaságát és a kedvencem a „Koszácsa” rataouille, sütőtökös burgonyásrétest! Fenséges!

A rendezvény rangját tovább emelte az inspiratív „Bor beszél belőlünk” szakmai program, amikoris Dr. Fiáth Attila nemzetközi borakadémikus, Dr. Csizmadia András a Borschola alapítója, borszakértő, Viniczai Sándor borszakértő, Taschner Kurt István a Magyar Borakadémia Főtitkára és Molnár Tibor, a Soproni Borút Egyesület elnöke olyan fontos témákról beszélgetettek, mint az összefogás fontossága, a magyar bor helyzete, a branding és a márkázás elengedhetetlen szerepe, valamint a nemzetközi ismertség relevanciája.

Sopron, a kékfrankos fővárosa

Aki egy kicsit is elmélyedt a soproni borvidék történetében, az már tudja, hogy a gazdák nem a szőlőkben, hanem lakóházaikban alakították ki pincéiket. Ezért aztán Sopron belvárosa és a gazdanegyed számos érdekes pincét, pincerendszert rejt. A gyönyörű környezetben fekvő szőlőbirtokok így viszont kiesnek a vendégek látóköréből. Ezt ismerte fel néhány gazda, ezért különleges és izgalmas élménytúrákat szerveznek a borvidéken. Az élménytúra célja felfedezni a soproni borvidéket, közelebb hozni a természetet és szőlőskerteket, megcsodálni a tájat, megnézni, hol terem a soproni kékfrankos. A lenyűgöző táj mellett háromféle bort kínálnak út közben és természetesen idegenvezetést is biztosítanak.”

Ebédelj, borozz Sopronban, hogy elmondhasd a „Bor beszél belőlünk”

Hirdetés