XV. Kálmán Imre Emléknapok Siófokon 2022. október 24-28.

„Szenvedélyes századelő – a múlt találkozása a jelennel”

Október utolsó hetében Kálmán Imre lázban ég Siófok városa. A világhírű operettkirály születésének 140. évfordulóját ünnepli a város. Öt napon át tart a XV. Kálmán Imre Emléknapok rendezvénysorozat Siófokon; kiállításmegnyitóval, tematikus városi sétával, zenés színházi előadásokkal és egy ünnepi gálával várják az érdeklődőket.

A „Szenvedélyes századelő - a múlt találkozása a jelennel” című programsorozat a Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa program támogatásával jött létre, amely gazdag programválasztékot és ingyenes látogathatóságot tesz lehetővé. A 2022-es év különleges Siófok életében: idén ünneplik Kálmán Imre, a város díszpolgára, a világhírű operettkirály születésének 140. évfordulóját. Ennek apropóján egész évben kiemelt szerepet kap Siófok kulturális életében Kálmán Imre munkássága, a korszak miliője, és a hajdanán könnyűzenének számító operett műfaja.

Kálmán Imre 1882. október 24-én született Siófokon, ahol kilencéves koráig élt családjával. Már gyermekkorában imádta a zenét, érdekelte a színház világa. Első nagy sikere a Tatárjárás című operett, amely 1908-ban került bemutatásra. A világsikernek számító bemutatót követően Kálmán Imre Bécsbe költözött. Bécsből később Párizsba, majd Amerikába sodorta az élet, ahonnan csak a háború után tért vissza Európába. 1953. október 30-án Párizsban halt meg. A zeneszerző munkásságának sok olyan remek operettet köszönhet a közönség, mint a Csárdáskirálynő (1915), A bajadér (1922), a Marica grófnő (1924) vagy A chicagói hercegnő (1928).

A Kálmán Imre 140 emlékév kiemelt rendezvényhete a „Szenvedélyes századelő – a múlt találkozása a jelennel” XV. Kálmán Imre Emléknapok október 24-28. között, ahol egyedi, tematikus programkínálattal várják a közönséget. Nemcsak operett dallamok csendülnek fel a Balaton-parti városban, hanem jazz átiratokkal, kiállításokkal, tematikus sétával is készülnek a vendégek számára. A rendezvénysorozat alatt fény derül a Kálmán-bonbon titkára is, melyet Leányvári Krisztina cukrászművész álmodott és alkotott meg Siófok városának.

Az ötnapos rendezvénysorozat alatt nagyon gazdag programkínálat várja a műfaj szerelmeseit:

- A Kálmán Imre Művelődési Központban kiállításmegnyitóval indul az emlékhét, amelyen megtekinthető Kálmán Imre és családja képeken, a korabeli Siófok és a siófoki élet, valamint a Kálmán Imre emlékplakettel kitüntetett művészek kézlenyomata.

- A Kálmán Imre Művelődési Központban esténként előadásokkal és Operett gálaműsorral várják a nézőket. Többek közt a HADART Színház élőzenés előadása, a Magyar Zenés Színház előadása, Monarchia Színház előadásában a 120 perc a Föld körül című operett (Kero

produkció) lesz látható, valamint fellép az Apáti Dixieland Band, akik jazz stílusban adják elő Kálmán Imre híres műveit.

- Zelinka Tamás zenetörténész előadásában ismerhetik meg a sokszínű Kálmán Imrét, valamint „A Mondén hangulatban” című kiállítás keretében mutatják be a fürdőéletet Kálmán Imre korában – helyszínül szolgál a BRTK Könyvtár.

- A Kálmán Imre Emlékházban kiállítás, tárlatvezetés érdekességekkel fűszerezve, múzeumpedagógiai foglalkozás várja a látogatókat, szintén az Emlékház szervezésében az „Operettkirály” tematikus városnéző sétára invitálják a vendégeket.

- Az Emléknapok ideje alatt Operett Expressz – városnéző kisvonat közlekedik, melyen felcsendülnek Kálmán Imre legszebb melódiái.

Kálmán Imre Emléknapok 2022. október 24-28. - részletes program

   2022. október 24. hétfő

10.00 - 16.00 Kálmán Imre Emlékház–ingyenes belépés

16.00 Kálmán Imre Emlékház –emléktábla koszorúzás, felvonulás fúvószene kíséretében az alábbi útvonalon: Kálmán Imre sétány–Kálmán Imre zenepavilon - Fő tér - Kálmán Imre szobor

18.00 Kálmán Imre Művelődési Központ Galéria – kiállításmegnyitó

Kálmán Imre és családja; a korabeli Siófok és siófoki élet képeken, valamint a Kálmán Imre

Emlékplakettesek kézlenyomatai

19.00 Kálmán Imre Művelődési Központ Színházterem – Dalban mondom el, a HADART Színház élőzenés előadása

   2022. október 25. kedd

15.00 Kálmán Imre Emlékház – Az Operettkirályfi, múzeumpedagógiai foglalkozás

17.00 Kálmán Imre Emlékház – Operettkirály, tematikus városnéző séta

18.00 BRTK Könyvtár Előadóterem –Sokszínű Kálmán Imre, Zelinka Tamás zenetörténész előadása

19.00 Kálmán Imre Művelődési Központ Színházterem – Zerkovitz úr ébresztő! – a Magyar Zenés Színház előadása

   2022. október 26. szerda

17.00 Kálmán Imre Emlékház – Művészbejáró, Tiboldi Máriával Gajdó Tamás, az OSZMI munkatársa beszélget

18.00 Sajtótájékoztató – Interjúlehetőség emlékplakettes művészekkel, szervezőkkel

19.00 Kálmán Imre Művelődési Központ Színházterem – Gálaműsor a Kálmán Imre Emlékplakettel kitüntetett művészekkel

Közreműködik: Csere László, Kállay Bori, Leblanc Győző, Mikó István, Oszvald Marika, Peller Károly, Szolnoki Tibor – Zsadon Andrea, Teremi Trixi, Éliás Tibor, valamint a Dunakeszi Szimfonikus Zenekar Farkas Pál vezényletével.

   2022. október 27. csütörtök

16.00 Kálmán Imre Emlékház – ingyenes tárlatvezetés érdekességekkel fűszerezve

19.00 Kálmán Imre Művelődési Központ Színházterem – 120 perc a Föld körül – a Monarchia Színház előadása – Kero® produkció

   2022. október 28. péntek

19.00 Kálmán Imre Művelődési Központ Színházterem – Kálmán Imre legszebb melódiái, az Apáti Dixieland Band előadásában

A programsorozat a Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa program támogatásával jött létre, ingyenesen látogatható, de regisztrációhoz kötött!

Bővebb információ:  muvelodesikozpontfacebook,   siofokguide.