Fülei Balázs albuma elnyerte a. 42. Liszt Ferenc Nemzetközi Lemeznagydíjat

Christmas with Franz Liszt.

Fülei Balázs Liszt- és Artisjus-díjas zongoraművész vehette át idén a Liszt Ferenc Társaság Nemzetközi Hanglemez Nagydíját, Christmas with Franz Liszt című lemezéért amellyel minden évben a Liszt műveit leghitelesebben tolmácsoló előadókat jutalmazzák. A rangos díjátadó ünnepséget és gálakoncertet október 20-án este rendezték meg a Zeneakadémia Nagytermében.

Az elmúlt negyven évben olyan zongoristák szerepeltek a díjazottak között, mint Alfred Brendel, Vladimir Horowitz, Maurizio Pollini, Kocsis Zoltán, és Ránki Dezső. A zsűri idén tizenhárom lemez közül választotta ki, hogy mely albumok kapják meg a díjat: Fülei Balázs mellett a francia orgonaművész, Olivier Latry lemezét, valamint Konstantin Krimmel és Daniel Heide albumát ismerte el a zsűri, Goran Filipec lemeze pedig elismerő oklevélben részesült. Fülei Balázson kívül idén más magyar művész nem nyerte el a rangos elismerést.

Fülei Balázs díjnyertes CD-jének anyaga élő koncertfelvétel, 2019 decemberében, a Zeneakadémia Nagytermében rendezett, Karácsony Liszt Ferenccel című hangverseny műsorából állította össze a művész. Az albumbon három mű szerepel: az Isten áldása a magányban, az Ave Maria, valamint a tizenkét darabból álló, közel háromnegyed órás Karácsonyfa című sorozat. A lemez a Binder Music Manufactory gondozásában jelent meg, a felvételt az Liszt Ferenc Zeneakadémia Aviso Stúdiója készítette, a hangmérnök Perényi Benjámin, a zenei rendező pedig Tóth Ibolya volt. A felvétel elérhető az internetes zenelejátszó platformokon, valamint a lemezboltokban is.

„Manapság a felvételek korát éljük. Ha valaki lemezre vesz egy művet, az legyen tökéletes és beleköthetetlen. De a stúdiófelvétel egy irracionális világ! Ha a mikrofon fülével hallgatjuk a zenét, az már nem a mi fülünk! Hogyan álljunk az élő zenéhez, ha a zenehallgatókat a valóságtól elrugaszkodott felvételekre szocializáljuk? Azért fontos számomra ez az elismerés, mert a zsűri az élő koncertfelvétel mellett tette le a voksát! Számomra az élő zene a legfontosabb és örülök, hogy a Christmas with Franz Liszt című album újra és újra meg tudja idézni a koncerttermi hangulatot – még akkor is, ha a valóságban nem ott ülünk. A felvétel által megteremthetjük az illúziót, hogy hangversenyteremben vagyunk.” – nyilatkozta Fülei Balázs a díjjal kapcsolatban.

Fülei Balázs Junior Prima, Artisjus–, és Liszt Ferenc–díjas zongoraművész, a Zeneakadémia tanszékvezető egyetemi docense, az Echo Nyári Akadémia megalapítója. Szólóestjei és zenekari koncertjei mellett az Auer Trió egyik alapító tagja. Rendszeresen fellép különböző kamaraprodukciókban, és világszerte tart mesterkurzusokat. Liszt műveinek egyik legkeresettebb előadója, legutóbb a Zeneakadémián megrendezett Liszt Ünnep koncertjein, és Londonban, a II. Erzsébet emlékére rendezett koncerten játszotta a szerző darabjait.