Bandázó ARTE módra

Újabb különleges és izgalmas produkcióra készül az Alba Regia Táncegyesület 2022. november 6-án, vasárnap 19 órakor a Malom utcai Táncházban.

A most megjelenő Bandázó Mezőföld című lemezük bemutatója nem csupán egy koncert lesz, nemcsak a közreműködő székesfehérvári kötődésű népzenészek adják elő majd a dalokat, hanem az Alba Regia Táncegyüttes, az ARAMI Pulutyka csoportja és Trenka Máté közreműködésével el is táncolják azokat.

Az Alba Regia Táncegyesület sokrétű feladatai között kiemelt helyen szerepel a hagyományőrzés: amellett, hogy működtetik együtteseiket, gondozzák viselettárukat, programokat, versenyeket, táncházakat, fesztiválokat szerveznek, ügyelnek arra is, hogy az utánpótlást biztosító művészeti iskola munkatársai, az oda járó fiatalok kiváló körülmények között dolgozhassanak, a Táncház épületét folyamatosan fejlesztik, pályázatokkal segítik működésüket, a Hagyományok Háza módszertani partnereként a megyei csoportok munkáját is mentorálják, oktatókat, táncpedagógusokat, profi táncosokat nevelnek ki, formálják közösségeiket és közönségüket. Értéket teremtenek – ez vitathatatlan. Bizonyítják ezt a díjnyertes koreográfiák, a gyönyörű, komplett viseletek, rendszeresen visszatérő eseményeik, az azokat dokumentáló fotók, videók, zenei anyagok. A hagyományőrzést szolgálják azzal is, hogy nagy figyelemmel fordulnak a náluk otthonra talált közösségek – így a zenekarok felé is. Ez a most elkészült lemez régen dédelgetett vágyuk volt: szerettek volna egy kiadványt, amivel frissítik mezőföldi zenei anyagukat, amely a sajátjuk, mert a zenészeikkel közösen születik meg.

A Bandázó Mezőföld című lemez kiadásának célja a zenei élmény átadásán túl az, hogy segíthessenek a táncegyütteseknek, táncpedagógusoknak a mezőföldi táncanyaghoz megfelelő zenei anyag megtalálásában. Hasonló, bejátszásra is alkalmas zeneszámok máshol nem érhetők el, így remélik, hogy az oktatási célok mellett táncegyüttesek is rátalálnak a CD-re, és szívet melengető zenei élményben lesz része a hallgatóságnak is.

A lemezt alkotó művészek – Juhász Zsófia (hegedű), Páll Éva (hegedű), Bencze Mátyás (hegedű), Enyedi Tamás (cimbalom), Bóka Richárd (brácsa), Kömíves Zoltán (brácsa), Csikós Péter (bőgő), Juhász Balázs (bőgő), Cserta Balázs (fúvós hangszerek), Zsikó Zsuzsanna (ének), Berki Lilla (ének), Schütz Mátyás (ének), Varró János (citera), Hegedűs István (furulya, ének), Gőbölös Gábor (narráció), Fülöp Zsolt (narráció) – Majoros Róbert zenei szerkesztő vezetésével adják elő a Bandázó dalait: Béres vagyok, béres… (részlet Illyés Gyula Puszták népe című művéből), Béres nóták, Húzd keresztül! elfeledett csárdás dallamok, Megy a juhász szamáron… (Petőfi Sándor verse), Táncra magyar!, Puszták muzsikája, Katonadolog bakanóták, Fejérből, A piac lelke (egy fertályos asszony emlékére), Paraszt Badi József kedvenc csárdásai.

A bemutatón közreműködő Alba Regia Táncegyüttes, ARAMI Pulutyka csoport és a Guba csoportos Trenka Máté anyanyelvi szinten táncolja, birtokolja Mezőföld táncait, dalkincseit, így nem volt kérdés, hogy ők is részt vesznek a műsorban, ily módon is színesítve azt.

A 2022. november 6-i bemutatóra jegyek weboldalon (bankkártyás fizetéssel), valamint október 29-én, szombaton 13.00 és 20.00 óra között a Táncház portáján válthatók. A Bandázó Mezőföld című CD a koncert napján a belépőjegy felmutatásával kedvezményesen 2 000 Ft-ért kapható, a bemutató után 2 500 Ft-ért vásárolható meg a Táncházban (Malom utca 6.).