„Árnyékból a fénybe”

Ingyenes, szabadtéri emlékkiállítás Cziffra György életéről és munkásságáról a Várkert Bazárban.

A Cziffra György-emlékév és a Várkapitányság együttműködésében nagyszabású szabadtéri kiállítás nyílt Cziffra György életéről, munkásságáról a Várkert Bazárban. A tárlat kurátora Kiss Eszter Veronika zenetörténész. A kiállítás egy korábbi változata tavaly látható volt a Müpában, Katarban, Olaszországban, Eszterházán, illetve  Szentendrén, a jelenlegi átdolgozott anyag kifejezetten a nagyközönség számára óriási szabadtéri, látványos tablókon nyújt  átfogó képet a rendkívüli művész nemzetközi pályájáról, missziójáról és életművéről.

A világhírű magyar zongoravirtuóz, Cziffra György (1921–1994) életében nélkülözés és bőség, üldöztetés és ünneplés egyaránt akadt. Ezt a regénybe illő pályát tárja elénk a Cziffra György-emlékév eseménysorozatának keretében összeállított kiállítás a Várkert Bazárban.

A cigányzenész családból származó, tehetséges fiatal Cziffra Györgynek a Zeneakadémiára Dohnányi Ernő segített bejutni, ahol rajta kívül Weiner Leó, Ferenczy György és Keéri-Szántó Imre voltak a tanárai. Besorozták, harcolt a II. világháborúban, szovjet fogságba esett, megszökött, hazatért, majd 1945 után a pesti éjszaka bárjaiban zongorázott megélhetéséért. 1950-ben próbált külföldre menekülni, de elfogták és feleségével együtt bebörtönözték. 1956-ban sikerült emigrálnia, Franciaországban kezdett új életet, elindulva a megérdemelt világhír felé. A világ ünnepelt zongoravirtuózként ismerhette meg, Japántól Argentínáig a legnagyobb koncerttermekben lépett fel. A tehetségek támogatására alapítványt hozott létre és mesterkurzusokkal is segítette a fiatal generációt. Karmester fia, ifj. Cziffra György korai halála után azonban a nemzetközi hírű művész már nem vállalt nyilvános szerepléseket.

A szabadtéri kiállítás bemutatja a művész különleges életútját. Olvashatunk róla történeteket, kritikákat, valamint az életmű utóéletét is felvillantja a Cziffra Alapítvány története, Balázs János munkássága, a Cziffra Fesztiválok számos dokumentuma és a művész születésének centenáriumát ünneplő Cziffra100 is.

Cziffra György világhírű zongoraművész 100. születésnapját Magyarország Kormánya hivatalos Emlékévvé nyilvánította, 2021-ben pedig az UNESCO felvette a közösen ünnepelt évfordulók sorába. A Cziffra György-emlékév a Miniszterelnökség, a Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt., valamint a Külgazdasági és Külügyminisztérium támogatásának köszönhetően valósult meg, Balázs János Kossuth-díjas zongoraművész művészeti vezetésével.

„Árnyékból a fénybe”

Cziffra György szabadtéri emlékkiállítás a Várkert Bazár Glorietthez vezető rámpáján.

A kiállítás megtekinthető: 2022.november 30-ig

Kurátor: Kiss Eszter Veronika

Díjtalanul látogatható program.

(A Várkapitányság és a Cziffra György-emlékév közös rendezvénye)